Feed on
Posts
Comments

Crème brûlée

Een populair nagerecht voor bijvoorbeeld de feestdagen is Crème brûlée. Het is ook een nagerecht dat bijzonder vaak mislukt. Dit komt ondermeer omdat veel recepten voor Crème brûlée in kookboeken en op internet onvolledig of gewoon niet correct zijn. Daar willen wij wat aan doen. Dus bij deze het enige juiste recept waardoor uw Crème brûlée de volgende keer zeker lukt!

De benodigdheden voor 4 personen:

  • 5 eierdooiers
  • 250 ml melk (eventueel te vervangen door room)
  • 250 ml room
  • 100 gram kristalsuiker
  • Vanillestokje
  • Wat rietsuiker

De bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  2. Splijt het vanillestokje en voeg deze in een pannetje toe aan de room, de helft van de melk (of room, als u de melk voor room verving) en de helft van de suiker.
  3. Breng het bovenstaande mengsel even aan de kook. Haal vervolgens het vanillestokje uit het mengsel en schraap de kern uit het stokje en voeg dit toe aan het mengsel.
  4. Meng de rest van de melk (of room), de eierdooiers en de rest van de suiker door elkaar in een beslagkom.
  5. Giet nu voorzichtig, zodat de eierdooiers niet te warm worden, onder telkens roeren het mengsel (zie 1) toe aan de melk (of room), eierdooiers en de suiker.
  6. Verhit dit mengsel vervolgens nog even zonder het te laten koken!
  7. Giet het mengsel in de bakjes en laat het even afkoelen.
  8. Plaats nu de bakjes in een ovenschaal en vul de schaal tot net onder de rand van de bakjes met kokend (!) water. Maar pas op! Laat geen water in de Crème brûlée komen want dan kunt u overnieuw beginnen!
  9. Plaats de ovenschaal met bakjes en kokend water in de voorverwarmde oven.
  10. Bak ze in circa 35 to 45 minuten gaar, of zoveel langer als nodig. De Crème brûlée is gaar als het de consistentie heeft van jelly/ pudding (even schudden). Is het nog (deels) vloeibaar, plaats dan de overschaal weer terug in de oven om verder te garen.

De de Crème brûlée is nu bijna klaar. Wat u nog rest is de bakjes met de gegaarde vulling af te laten koelen, deze in de koelkast te plaatsen en tenminste een uur of vier af te laten koelen. Liefst langer.

Het is aan te raden de Crème brûlée de dag voor het serveren te bereiden. Haal de Crème brûlée circa 20 minuten voordat u deze gaat serveren uit de koeling.

Strooi nu een rijkelijke hoeveelheid rietsuiker over de bovenkant van de eerste Crème brûlée. Gooi de overtollige suiker van de eerste Crème brûlée over in de tweede Crème brûlée, dan weer in de derde, enzovoort. Komt u suiker tekort voeg dan nog wat suiker toe. Het is niet nodig om een hele dikke laag suiker op de Crème brûlée te leggen. Hetgeen dat blijft plakken is voldoende.

Geeft de suiker even de kans om wat vocht op te nemen en neem dan de brander ter hand. Brand nu het suiker aan de oppervlakte van de Crème brûlée in een paar soepele bewegingen tot karamel. Niet te lang branden want het is niet de bedoeling dat de pudding zelf warm gaat worden.

Let evenwel op dat de suiker lekker bruin en niet te licht is. Het is de bedoeling dat de suiker een hard laagje karamel vormt op de pudding.

Veel mensen vinden het lekker om de suiker licht aan te branden. De bitterheid van het verbrande suiker/ karamel ervaren zij als een smakelijk contrast met de zoetigheid van de karamel en de pudding. Uw smaak bepaald dit.

In tegenstelling wat heel veel mensen denken is het NIET de bedoeling dat u de Crème brûlée pudding warm serveert. Veel restaurants doen dit uit armoede wel omdat veel gasten in de veronderstelling leven dat Crème brûlée warm dient te zijn, en sturen deze terug als deze koud is.

Wij vinden Crème brûlée best een heel lekker nagerecht, maar niet spectaculair. Het laat zich evenwel niet vergelijken met andere nagerechten, dus in die zin is het een vrij uniek recept. Wij vragen ons echter af of de bewerkelijkheid en de tijd die het kost om Crème brûlée te fabriceren het uiteindelijke resultaat waard is.

Eet bijzonder smakelijk!

Leave a Reply