«

»

jul 31 2010

Zelfgemaakte rundvlees & kipvlees KrokettenVeel mensen houden eens per week, meestal de zaterdag, een brood dag. En dat kan heerlijk zijn. Lekker verse broodjes, liefst nog zelf gebakken of tenminste afgebakken, heerlijke salades voor op brood, heerlijk beleg, of zoals wij vaak doen lekkere stokbroodjes gezond met tomaten, komkommer, ei, kaas, ham en uiteraard een lekkere klodder mayonaise.

Maar vandaag willen wij iets anders. Namelijk een lekker kroketje op brood. Nu kunt u deze natuurlijk uit het vriesvak in de supermarkt trekken. Maar wij gaan proberen om deze zelf te maken.

Zoals u gewend bent, eerst even de benodigdheden op een rijtje.

DSC02494 U ziet staan/ liggen:

 • Panneermeel.
 • Melk.
 • Zout.
 • Peper.
 • Een potje rundvleesbouillon met vlees.
 • Een potje kippenvleesbouillon met vlees.
 • Gedroogde peterselie.
 • Een kommetje bloem.
 • Drie eieren.
 • Pakje ongezouten roomboter (250 gram).
 •  

  Het is belangrijk dat u wat voorbereidingen treft. Zou weegt u ongeveer 70 gram of 6 flinke eetlepels bloem af en zeeft u dit om te voorkomen dat er klontjes in uw ragout ontstaan.

  Vervolgens zeeft u het vlees uit het potje rundvleesbouillon. Het vlees en bouillon gaan we gebruiken, dus gooi niets weg. Nu snippert u het vlees uit de bouillon tot hele kleine stukjes. Dit gaan we later aan de ragout toevoegen.

  DSC02502 Herhaal dit nogmaals met de kippenvleesbouillon.

  Wij hebben gekozen voor potjes bouillon met vlees die je normaal voor de soep zou gebruiken. Maar als u dat wilt kunt u natuurlijk ook zelf bouillon trekken van een stukje kip en dit vlees uiteindelijk versnipperen. U kunt natuurlijk zelf wat poulet garen en rundvleesbouillon trekken van een schenkel. Maar dat zou u zomaar enkele uren werk kosten. En in dit gerecht gaat al enige uren zitten, dus kozen wij voor de makkelijkste maar evengoed zeer smakelijk oplossing.

  Om met de rundvleeskroketten te beginnen smelten we ongeveer 125 gram roomboter in de pan op een laag vuurtje. Laat het vooral niet bruin worden.

  DSC02495 Als dit een mooie gesmolten massa is geworden gooien wij al roerende alle (gezeefde) bloem, en dat is circa 70 gram, in één keer uit het bakje in de gesmolten boter.

  DSC02496 Nadat u dit met flink doorkloppen tot een gladde massa heeft geklopt met een vork (gebruik liever geen roede) laat u de bloem even garen in de boter. Dit is belangrijk voor de consistentie van de kroketten later in het proces, maar ook voor de smaak.

  Nu is het tijd dat u alle bouillon die u heeft opgevangen uit het potje rundvleesbouillon in de boter met bloem giet terwijl u in het papje blijft roeren op een laag vuurtje.

  DSC02500 Nu is het een dunne massa maar als u door blijft roeren op een laag vuurtje dan zult u zien dat de bloem, boter en bouillon zich gaan binden en de massa langzaam maar zeker dikker gaat worden.

  Als u ook dit tot een gladde massa heeft geklopt gooit u al roerende de andere ingrediënten in de ragout. U begint met een flinke snuf van de gedroogde peterselie. Daarna gooit u het gesnipperde rundvlees uit het potje bouillon in de ragout terwijl u nog altijd aan het roeren bent op een laag vuurtje.

  DSC02504 Nu  laat u het geheel nog even al roerende doorgaren tot het een stevige ragout is. Daarna schept u de ragout in een schaaltje of diep bord om het af te laten koelen in de koelkast. Let op! De ragout moet minimaal 2 uur in de koelkast afkoelen! En voordat u er uiteindelijk kroketten van gaat draaien is het raadzaam om de ragout nog even tien minuutjes in de vriezer te zetten.

  DSC02505

  Nu hebben we de ragout voor de rundvleeskroketten, maar we zouden ook kipvleeskroketten maken. U weet inmiddels hoe u de ragout maakt. Dus het maken van het kippenvleesragout is gewoon een herhaling van zetten zoals u dit boven heeft kunnen lezen. En als u het allemaal goed heeft gedaan heeft u weldra ook een schaaltje met kippenvleesragout.

  DSC02507 Als de ragouts eenmaal in de koelkast staan om op te stijven kunt u even lekker de afwas doen en alles klaarzetten voor de volgende ronde. Namelijk het draaien van de kroketten.

  Klop nu de drie eieren met een beetje melk tot een papje en giet dit in een diep bord of een schaaltje. Gooi flink wat paneermeel op een bord en zet deze twee dicht bij elkaar. Is de ragout inmiddels flink afgekoeld en stijf geworden na twee uur in de koelkast, en herinner u even de tien minuten in de vriezer, dan plaatst u deze er eveneens bij.

  DSC02512 Nu neemt u een lekkere hoeveelheid, afhankelijk van hoe groot u de kroketten wilt laten worden, in de hand en kneed deze even tot het een klein beetje het model van een kroket heeft. Zeker niet te lang want de ragout zal snel de warmte van uw hand overnemen en slap worden.

  DSC02513 Nu werpt u de ragoutrol in de paneermeel en bedekt deze volledig met een laagje paneer. Vervolgens neemt u de gepaneerde ragoutrol uit de paneer, schud even het overtollige paneer eraf en overgiet deze met de geklopte ei uit de schaal. Gooi hem er niet in want de kroket in wording zal ook dan al snel slap worden.

  DSC02516

  Nu doen we er een tweede laagje paneer overheen op dezelfde wijze als u dit even daarvoor deed. Wat u dan heeft is een gepaneerd rolletje ragout, maar die gaan we op een stuk keukenpapier tot een kroket rollen.

  DSC02511 Op de foto boven ziet u een paar reeds gedraaide en een nog te draaien kroket liggen. Het kan even duren, zeker als u dit net als wij voor de eerste keer doet, voordat u een beetje de slag te pakken heeft. Maar dat geeft niet. Wie wil er nu een perfecte kroket hebben 😉

  Nu draait u zo lekker door tot u zowel de rundvlees alsook de kippenvleesragout heeft opgedraaid. Heeft u de hoeveelheden boter, bloem, bouillon en paneermeel aangehouden die wij aanhielden dan kunt u uit iedere schaal zo’n 12 middelgrote kroketten draaien. Dus 24 in totaal.

  DSC02519 Nu kunt u ervoor kiezen om de vers gedraaide kroketten nog even op te laten stijven in de koelkast (circa een uur bij 4 graden Celsius) of even kort in de vriezer (niet langer dan een minuut of tien bij -20 graden Celsius). Dat geeft de kroketten even iets meer stevigheid en zal het lekken van de ragout in de frituurpan tot een minimum beperkten.

  U kunt zo ook direct na het draaien in de frituur gooien. Waar u ook voor kiest maakt niet uit, maar in de frituur gaan ze! En wel bij circa 170 tot 180 graden Celsius. Een minuut of 4 tot 5 is genoeg.

  DSC02518 Is het allemaal goed gegaan en heeft u de instructies nauwgezet opgevolgd dan is onderstaande uiteindelijk het resultaat. Namelijk een heerlijk vers broodjes, in dit geval kipkroket met een beetje roomboter omdat dit zo heerlijk smelt onder de hete kroket.

  DSC02521 En oh ja, het is normaal dat de rundvleeskroketten wat donkerder en wat roder zijn. Daar hoeft u niets voor te doen. Door de ingrediënten gaat dit vanzelf. En dat is normaal en mooi, want zo kunt u de kip- en de rundvleeskroketten altijd weer uit elkaar houden.

  Nog even een tip: Bak niet alle kroketten achter elkaar. Bak een stuk of wat en eet deze op. Zit u vol dan kunt u de ongebakken kroketten die overblijven gewoon in een afsluitbaar bakje invriezen voor een volgende keer.

  Eet vooral heel smakelijk!

  Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/07/31/zelfgemaakte-rundvlees-kipvlees-kroketten/

  6 reacties

  Naar het reactie formulier

  1. It's only P!

   Op deze manier maak ik al jarenlang kroketten of bitterballen. Dit was min of meer noodzaak omdat ik in het buitenland woonde. Maar zelfs nu nog omdat kroketten in snackbars e.d. nooit meer hetzelfde smaken als je ze eenmaal thuis hebt gemaakt!

   Zelfs brood(jes) bak ik zelf. Die smaken anders toch vaak naar karton? Het lijkt een hoop werk, en dat ís het, vooral de eerste keer. Maar het is beslist de moeite waard en wat doet men anders? Urenlang T.V. kijken toch? Betrek je partner, vriend(in) of kind erbij. Leuk om samen voor te bereiden!

   Bedankt voor het recept met foto’s.

  2. somebody

   Hoi,
   De kroketjes zien er super goed uit, alleen heb ik n vraag?
   Bij mij barsten ze tijdens het bakken open waar kan het aan liggen? Maak ik de ragout mischien niet stevig genoeg? Hoor heel graag van je ! Alvast bedankt!

   1. Meneer Veelkantie

    Somebody,

    Koel je de kroketten wel heel goed voordat je deze frituurt? Ze mogen zelfs bevroren zijn. Dan behouden ze in principe hun vorm en zullen niet barsten als je ze niet te lang in de frituur laat.

  3. joep

   Als je bij de ragout een scheutje Maggi doet zijn de kroketten hartiger dit mis ik de kroketten die ik koop.Nooit meer Kwekkeboom.

  4. Juel

   Waar gebruik je de melk voor welke je in het lijstje van ingrediënten hebt gezet?

   1. Meneer Veelkantie

    Juel,

    Ik quote:

    Klop nu de drie eieren met een beetje melk tot een papje en giet dit in een diep bord of een schaaltje.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *