«

»

sep 29 2010

BBQ Brick test (plus update)DSC03384 Vandaag deed ik voor u de BBQ Brick, ofwel de barbecue baksteen test. De BBQ Brick is een alternatief voor bijvoorbeeld houtskool of briketten. Wij kochten deze BBQ Brick voor slechts € 0,69 per stuk bij de Action. Wij zijn ze ook wel tegen gekomen bij de Kijkshop, maar daar kosten ze € 1,19 per stuk. Dus net aan niet het dubbele.

Volgens de verpakking zou de BBQ Brick circa 1,5 tot 2 uur voldoende hitte moeten leveren om te barbecueën en heeft u twee BBQ Bricks nodig om 20 hotdogs of 10 hamburgers te bakken. Dat klinkt erg bescheiden Dus testen we in de praktijk wat de BBQ Brick doet.

We pakken de BBQ Brick eerst maar eens uit.

DSC03385

De Brick blijkt in nog een cellofaan verpakking te zitten, dus die verwijderen wij ook.

DSC03386  Je denken dat de Brick geïmpregneerd is met een makkelijk ontvlambare stof want de verpakking geeft aan dat de Brick eenvoudig bij het kruisje in het midden aan te steken is met een lucifers of een aansteker. Maar de BBQ Brick ruikt nergens naar.

We nemen dan maar de proef op de som en leggen de BBQ Brick in het midden van de barbecue op het kolenrooster. Nadat ik een vlammetje van een aansteker bij het kruisje in het midden hou ontbrand de BBQ Brick vrijwel direct. Even daarna begint de BBQ Brick hevig te vonken en te branden.

DSC03387

Na een kleine twee minuten dooft het vuur en zie je dat de BBQ Brick begint te smeulen. Wat direct opvalt, en het is ook niet te missen, is de enorme ammoniak-achtige penetrante geur die van de BBQ Brick afkomt.

DSC03388 

De geur slaat flink op de keel. Ik sluit dus maar de deksel van de barbecue en open de schoorsteen geheel. Deze geur wilt u zeker niet aan uw vlees of andere te barbecueën spullen hebben!

Volgens de verpakking moet de BBQ na circa 10 tot 15 minuten klaar zijn voor gebruik. We wachten dus geduldig af.

Na enige tijd is de geur volledig verdwenen. Na een minuut of 10 geeft de temperatuurmeter van de barbecue aan dat het circa 100 graden Celsius is in de barbecue. Wat opvalt is dat de buitentemperatuur van de barbecue veel heter aanvoelt dan 100 graden Celsius.

Na 15 minuten is de temperatuur in de barbecue opgelopen tot circa 150 graden Celsius. De BBQ Brick gloeit nu behoorlijk aan de binnenkant.

DSC03389

Na circa 20 minuten is de temperatuur in de barbecue opgelopen tot circa 200 graden Celsius.

Dat zou in principe voldoende zijn om op te barbecueën, alhoewel dit dan misschien wel wat langzaam gaat. Zou u echter twee BBQ Bricks gebruiken dan staat wel vast dat dit meer dan voldoende hitte geeft om behoorlijk goed op te barbecueën. Of je met twee BBQ Bricks de temperatuur zou verdubbelen durf ik niet te zeggen, maar het zal niet veel schelen.

Nu simuleer ik even dat ik wat vlees of iets dergelijks op de barbecue leg. Dus open ik de deksel van de barbecue ongeveer 3 minuten. Uiteraard verlies je dan wat warmte in de barbecue, maar het gaat er om of de BBQ Brick de temperatuur snel weer weet op te hogen.

Dat gebeurt niet echt. Na het sluiten van de barbecue blijkt de temperatuur naar circa 160 graden Celsius gedaald te zijn. De temperatuur blijkt daarna niet meer op te lopen maar stabiel te blijven steken op circa 160 graden Celsius. Dus simuleer ik na ongeveer 10 minuten dat ik het vlees van de barbecue eraf haal en nieuw vlees op het rooster leg.

Ik schat zo in dat je normaal gesproken daar zo’n 4 tot 5 minuten voor nodig hebt. Dus laat ik de deksel van de barbecue ongeveer zo lang open staan. Na het sluiten blijkt de temperatuur in de barbecue zo’n 100 graden te zijn. Een minuut of 5 na het sluiten van de deksel is de temperatuur weer opgelopen naar circa 150 graden Celsius. En dit blijft ook lange tijd daarna het geval.

De BBQ Brick gloeit lekker door en pas na ongeveer één uur en een kwartier begint de temperatuur in de barbecue te dalen. De temperatuur is dan circa 130 graden Celsius.

Na één uur en dertig minuten is de temperatuur circa 120 graden Celsius, en na ongeveer één uur en vijfenveertig minuten is de temperatuur nog slechts 100 graden Celsius. Te laag dus om op te barbecueën. Na een uurtje of twee is de BBQ Brick wel klaar. Er komt geen hoge hitte meer vanaf.

Ik ga na een uurtje of 3 nog eens kijken, en de BBQ Brick is nagenoeg volledig gedoofd. Wat opvalt is dat de BBQ Brick z’n model heeft behouden.

DSC03395

Pas als je er een tikje op geeft met een pook of iets dergelijks valt de BBQ Brick volledig uit elkaar.

DSC03396

De Conclusie:

 • De BBQ Brick werkt zoals de producent heeft aangegeven op de verpakking. Ook de brandduur klopt keurig met de vermelding op de verpakking.
 • Op de penetrante geur in het begin na, maar dat heeft u ook met houtskool en zeker met briketten, komt er nauwelijks tot geen rook of geur af van de BBQ Brick.
 • Zou u er inderdaad twee, of meer gebruiken zoals de verpakking aangeeft dan heeft u niet alleen veel meer hitte, maar dan is er zeker heel goed en voor een relatief lange tijd op te barbecueën.
 • De BBQ Brick geeft relatief, zeker in vergelijking met houtskool of briketten, weinig as en rommel. Bovendien zal de BBQ Brick zijn model behouden als u hier niet op tikt of iets anders. Dit voorkomt ondermeer dat uw vuur verstikt door een grote hoeveelheid as.

De BBQ Brick is beslist een alternatief voor houtskool of conventionele briketten. Ik sluit zeker niet uit dat u via bijvoorbeeld de kolenbox op een prima manier kunt roken met de BBQ Bricks. Voor een sessie van circa 4 uur heeft u niet meer dan drie BBQ Bricks nodig.

Kortom, prima product!

UPDATE:

Roken met de BBQ Brick?

Ik kan, na een test met het roken van beenhammetjes, de conclusie trekken dat de BBQ Bricks niet geschikt zijn om te roken. Althans… niet via de Offset kolenbox. Mogelijk wel via de indirecte methode in de rook/ grillketel zelf, maar via de kolenbox ontwikkelen de BBQ Bricks onvoldoende hitte om de temperatuur in het rookcompartiment voldoende op te drijven om een goede rooksessie te voltooien. Ik was genoodzaakt om de Bricks aan te vullen met conventionele briketten om de temperatuur op te drijven naar een geschikte rooktemperatuur.

Zie ook:

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2010/09/29/bbq-brick-test/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Gerrit

  Wij gebruiken ze op de camping altijd, ideaal snel warm en weinig afval. Helaas zijn ze bij de action niet meer te krijgen, tenminste niet bij de onze. Weet iemand waar ze wel te krijgen zijn.

  1. Meneer Veelkantie

   Gerrit,

   Ik zie ze bij de Kijkshop bij ons wel eens liggen.

  2. Dex

   Hallo ik heb deze nog wel bel of stuur een bericht naar 0681408489 als u nog interesse heeft

 2. adrie

  sawr bij de site van oklahoma smokers is een grote verpakking te koop en dat geeft misschien ook meer hitte

 3. Cobus

  @gerrit :
  Bij vuur en rook hebben ze ze ook, á 2€ stuk

  http://www.vuurenrook.nl/webwinkel/bbq–and-more/p-1b/1200064–vuur-en-rook.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *