«

»

jun 04 2011

Bericht afdrukken

Lamsrib van de Smoker



Enige tijd geleden kocht meneer Veelkantie flink wat lamsvlees in. Waaronder een hele lamsrib. Nee, niet zo'n mooi stukje lamsrack, nee geen mooie voor gemodelleerde lamsribbetjes, geen tot lamskoteletjes gesneden ribdelen maar een hele lamsrib.

Het stuk vlees intrigeerde me gewoon toen ik het bij de Turkse slager zag liggen, en ik vroeg me af of je zo'n ding wel lekker kon bereiden. En met dat laatste ben ik ook wel even aan het stoeien geweest. Want van alle soorten lamsvlees kun je overstelpende hoeveelheden informatie vinden over hoe je deze moet trimmen, kruiden en bereiden, behalve een hele lamsribbenkast.

Ik besloot uiteindelijk om het vlees te behandelen zoals ik ook varkensribben klaarmaak. Gedurende enige uurtjes op de Offset Smoker Barbecue roken.

Zo gezegd zo gedaan. Mevrouw Veelkantie zetten het stuk vlees in de kruiden en trimde zo hier en daar wat vet weg. Want vet was de lamsrib wel. En dat was ook een beetje mijn grootste vrees. Dat de lamsrib veel te vet was om te kunnen eten.

Ondertussen stookte ik de Smoker op en na ongeveer een half uurtje was het dan zover. De lamsrib mocht op de grill.

Ik rookte de lamsrib in totaal 3 uur. Hieronder laat ik u de staat van het vlees na ieder uur zien. 

Na drie uur roken wikkelde ik de lamsrib in zilverfolie en liet deze nog circa een half uur op de Smoker liggen om na te garen en de gelegenheid te geven de vleessappen her te verdelen.

Wat volgde was een slachtpartij te noemen. De ribben waren niet los te krijgen van het middenrif (de ronde kant) dus sneed ik dat uiteindelijk maar mee met het scherpste mes dat ik had en verdeelde het vlees over de vier aanwezige personen.

We waren het unaniem met elkaar eens. Het vlees was mals en sappig. Het smaakte wat naar stoofvlees. Het rook weliswaar naar lamsvlees, maar zo smaakte het nauwelijks.

Het vlees dat we van de rib kregen was best smakelijk en lekker. Voor zover er echt vlees aan zat. Want het merendeel van de rib bestond uit vet, bot en taaie niet te identificeren vezels. En dat maakte deze onderneming niet bepaald tot een succes.

Er bleef hoogstens 350 tot 400 gram vlees over van ruim een kilo lamsrib. En dat is niet echt veel. De rest van de rib konden we zo wegmieteren omdat het niet te vreten was. Gelukkig koste het beest maar € 5,75 per kilo, dus we hebben geen peperduur vlees verprutst.

Volgende keer toch maar eens de gewone lamsribbetjes proberen, want zoals gezegd… wat we konden eten was heerlijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/06/04/lamsrib-van-de-smoker/

Laat een reactie achter