«

»

nov 16 2011

Bericht afdrukken

Test Eridanous Skopelitiki van de Lidl



Eerst maar even uitleggen wat Skopelitiki is. Skopelitiki is een soort Tyropita. Nu bent u natuurlijk nog niets wijzer.

Wat is Tyropita? Tyropita is philo of bladerdeeg gevuld met diverse ingrediënten. In de regel bestaat dit uit spinazie en verschillende geitenkazen, wat boter en ei.

Dit gerecht eet men als snack, voorgerecht, als ontbijt of als bijgerecht en komt in vele vormen en gedaanten voor. Je hebt de taart variant, de pastei variant, je kunt ze krijgen in de vorm van driehoekjes, vierkantjes, in de vorm van een soort ‘saucijzenbroodjes’ en… in de vorm van een spiraal. De spiraalvorm noemt men Skopelitiki. Deze Skopelitiki is gevuld met twee soorten schapen of geitenkaas. Mizithra en Feta. En uiteraard wat ei en boter.

Deze verpakking met een kilo Skopelitiki kochten wij bij de Lidl tijdens de Griekse weken. Het koste ons € 4,99. En ik kan u zeggen, dat is een koopje! Normaal betaald u zo rond de € 9,00 per stuk.

Wilt u net als wij deze Skopelitiki proeven dan zult u dus moeten wachten tot uw lokale Lidl weer Griekse weken heeft. En helaas is dat in iedere plaats verschillend. Hou dus uw brievenbus voor de folder van de Lidl, of de aanplakbiljetten bij uw lokale Lidl, goed in de gaten!

Goed, laten we gaan proeven! Een kilo Skopelitiki is ons wat teveel dus snijden we de bevroren Skopelitiki in tweeën. Dat kost wat moeite maar de Skopelitiki moet nu eenmaal bevroren gebakken worden in een voorverwarmde oven bij een temperatuur van circa 180 graden Celsius.

We zetten zoals de bereidingsaanwijzingen op de verpakking aangeeft de Skopelitiki 45 minuten in een tot 180 graden Celsius voorverwarmde oven en wachten geduldig af wat er komen gaat.

Dat ziet er erg lekker uit, en zo ruikt het ook. Maar het gaat natuurlijk primair om de smaak.

Als de Skopelitiki uit de oven komt is het philodeeg behoorlijk hard en krokant. De onderkant is wat minder hard en vettig, maar dat komt doordat de vulling wat vocht loslaat tijdens het bakken.

Wilt u de Skopelitiki iets minder hard eten dan kan dat. Pak de Skopelitiki dan even in, in wat zilverfolie en laat het een minuut of tien staan. Het deeg zal dan wat zachter worden. En ook dat is heel smakelijk om te eten. Wij aten de Skopelitiki zowel hard als zacht.

De smaak is voortreffelijk. Als u al een liefhebber bent van schapen of geitenkaas dan is dit beslist een aanrader. In eerste instantie is de vulling wat korrelig, maar als u de Skopelitiki wat laat afkoelen dan zal niet alleen het deeg wat zachter worden, maar vloeit de vulling ook weer meer samen. Dat laatste vind ik persoonlijk lekkerder. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

De smaak is lastig uit te leggen, maar het laat zich nog het beste omschrijven als fetakaas in philo- of bladerdeeg. Meer en anders kan ik het niet maken.

We hebben nog een pond Skopelitiki in de koeling, en bovendien is men onze lokale Lidl zwaar aan het verbouwen, maar als we de kans zien dan kopen wij dit gerecht zeker nog een keer. Dan hopen we ook dat men ook nog andere smaken in huis heeft, want dit bevalt ons uitstekend!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/11/16/test-eridanous-skopelitiki-van-de-lidl/

Laat een reactie achter