«

»

dec 02 2011

Spelen met je eten op z’n JapansPopin Cooking KitJapan is toch wel het land waar de meest vreemde zaken vandaan komen. Men eet daar zo ongeveer alles dat ook maar enigszins een hartslag heeft of beweegt en groeit. Het mag ons dan ook niet verbazen dat juist in Japan het spelen met je eten min of meer verplicht is. Dat terwijl wij het bij ons als een soort van zondigen zien. Een aparte tak is wat men noemt dagashi (heel goedkope snoep).

Met je eten spelen kan in Japan op de meest letterlijke manier met de producten van Popin’ Cookin, Konapun (niet eetbaar), Dodotto, Nerunerunerune, Kracie, Kutsuwa en nog diverse andere merken.

In de meeste gevallen gaat het erom dat je zelf eten namaakt met behulp van poedertjes en water. De verpakkingen bevatten mallen, zakjes met poeders en vaak nog een vorkje, mes, een lepeltje of alle. Maar om echt te zien wat ik bedoel kan ik u beter een video laten zien.

In het bovenstaande geval, als in geval van alle producten van Popin’Cookin, is het prima eetbaar. Het bizarre van bovenstaande namaak snoep-soepje is dat het ook nog naar de desbetreffende soep, inclusief de groentes schijnt te smaken en de noodles ook nog eens op echte noodles lijken.

Maar niet alles dat op de Japanse markt te verkrijgen is, of in dit geval was want Konapun heeft inmiddels haar imitatie zelfmaak eten (zie de video) van de markt gehaald, is ook eetbaar.

Nu schijnt het dat het eten van bovenstaande nep-aardappelcurry niet direct slecht voor een kind was, want het was niet giftig, maar het spul had wel de neiging om te bederven of zelfs rotten. Mogelijk is dat de reden dat men het van de markt heeft gehaald. Wat overigens wel heel jammer is omdat je de meest mooie dingen ermee kon maken. Zoals in onderstaande video te zien is.

Je kon er zelfs een heel hamburger en hotdog menu, compleet met frietjes, mee maken.

Het keukentje dat u in verschillende video’s ziet werd bij de kits geleverd. Toch werd het kennelijk geen succes. Waarschijnlijk om de genoemde redenen, waaronder dat het niet eetbaar was, zagen ouders het schijnbaar toch niet zo zitten om dit aan hun kinderen te geven. Overigens is er wel een levendige handel ontstaan via internet van Konapun kits. U kunt dan ook op Youtube talloze video’s zien waarin (veelal volwassen) mensen vol trots kun Konapun skills laten zien.

In sommige gevallen is het juist niet de bedoeling dat u het zelfgemaakte nep-eten, hoe lekker het er soms ook uitziet, opeet. Want het doet dan bijvoorbeeld dienst als gummetjes. Zoals in het geval van de Kutsuwa Eraser Making Kits. Zie onderstaande video.

Het merk Kracie, dat wel eetbaar is, legt zich bijvoorbeeld juist weer toe op het maken van gummy figuurtjes. Zoals bijvoorbeeld dinosauriërs, zoals u kunt zien op onderstaande video.

In Nederland zouden dergelijke producten of verboden (want het lijkt in sommige gevallen teveel op snoep terwijl dat het niet altijd het geval is) worden of in ieder geval niet aanslaan. Ouders zouden veel te bang zijn dat het ‘chemisch’ is (alsof niet alles in het leven chemisch is), dat het kleurstoffen bevat want in Nederland schijnen kinderen daar hyperactief van te worden (iets waar ze in Japan dus kennelijk geen last van hebben) of het zou teveel suiker bevatten, enzovoort.

Of dat jammer is weet ik niet echt. Wat is wel weet is dat het gemiddelde Japanse kind opgroeit tot intelligente hardwerkende volwassenen. Dus zoveel kwaad zal het ook weer niet kunnen.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/12/02/spelen-met-je-eten-op-zn-japans/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *