«

»

mrt 13 2012

Gebakken Camembert uit de OvenGebakken Camembert

In de categorie ‘weet u wat ook lekker is’ hebben wij vandaag een Gebakken Camembert voor u.

Sommige zaken zijn zo eenvoudig dat het jammer is als u het niet gewoon een keertje probeert. Zoals bijvoorbeeld Gebakken Camembert. In een beetje restaurant betaald u daar de hoofdprijs voor. Thuis maakt u het voor minder dan € 1,50. En dat is inclusief gas en slijtage aan de oven 😉

ES CamembertHet maakt tegenwoordig niet al teveel uit welke Camembert u neemt. Het mag de naam Camembert toch al niet meer hebben omdat het niet uit Camembert komt, en men tegenwoordig vrijwel altijd gepasteuriseerde melk in plaats van rauwe melk gebruikt. Resultaat is dat de Camembert uit een ‘luxe doosje’ nagenoeg hetzelfde smaakt als Camembert uit een ordinaire Euroshopper wikkel. Wat veel belangrijker is, is de rijpingstijd. Een Camembert die tegen het einde van zijn houdbaarheid zit is simpelweg het lekkerste. Het enige verschil is de prijs. Die kan vele euro’s verschillen. Wilt u wel échte Camembert kopen dan koopt u Camembert de Normandie.

Nu dat we het geleuter over ‘de smaak’ en ‘kwaliteitsverschillen’ tussen de Camemberts van tussen de € 0,84 (zoals de Euroshopper Camembert) en € 4,99 (van die moeilijk kijkende kaasboer die er vreselijk interessant over kan vertellen) hebben gehad, met de conclusie dat de verschillen volledig te verwaarlozen zijn, gaan we over tot het maken van de heerlijke Gebakken Camembert. Het is een klusje van 5 minuutjes.

De bereiding:

Neem de Camembert uit het doosje of uit de wikkel en snij net onder de rand de bovenzijde eraf.

Onthoofd de Camembert

Smeer nu de Camembert in met wat gepureerde knoflook, bestrooi dit met wat zeezout en vier seizoenen peper uit de molen, sprinkel er wat van uw favoriete kruiden (ik deed gedroogde verpulverde basilicum, maar aan u natuurlijk de vrije keuze) overheen en wat druppeltjes olijfolie.

Gekruide Camembert

Leg nu de bovenzijde weer op de gekruide Camembert en doe deze terug in het houten doosje. Of als u die niet heeft kunt u wat ovenpapier nemen en dit even om de Camembert binden met een touwtje, maar laat wel de bovenzijde onbedekt. En als u van die kleine bakvormpjes heeft, zoals wij die toevallig hebben, dan doet u de Camembert daarin en sluit de ring om de Camembert heen.

Nu bent u vrij om te doen wat u wilt. U kunt de bovenzijde van de Camembert zo laten, of u doet daar ook nog wat smaakversterkers op en overheen. Ik koos voor het laatste en deed wat plakjes Roma tomaatjes, wat basilicum, wat groene pepertjes uit het zout en wat olijfolie bovenop de top.

Gedecoreerde Camembert

De Camembert mag nu een kwartiertje de oven in die u eerst voorverwarmde op 180 graden Celsius. Hierdoor garen de zaken die u op de Camembert legde en zal de binnenzijde vloeibaar worden. Zodra de Camembert klaar is kunt u deze uit de oven nemen en de rand verwijderen. Schuif de Camembert voorzichtig op een mooi bordje en het dippen kan beginnen. Want dat is wel het lekkerste. Lekker een stukje van de bovenkant op een stukje stokbrood doen en opeten, en zodra de bovenkant op is kunt u stukjes stokbrood in de vloeibare Camembert dopen tot ook dat op is. En dan doet u weer hetzelfde met de onder- en zijkant als dat u met de bovenkant deed.

Nu had ik wel een foto gemaakt van het resultaat, maar die foto is tot mijn spijt heel onscherp geworden. Ik wil u de foto toch niet onthouden, want onscherp of niet, het blijft een heerlijk beeld.

Camembert uit de oven

Nu is mevrouw Veelkantie geen kaasliefhebber, en al helemaal niet van schimmelkaasjes, dus ik moest deze Gebakken Camembert helemaal in me eentje opeten.. Nou, wat een straf is dat zeg 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/13/gebakken-camembert-uit-de-oven/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Tom

  Top! Ziet er lekker uit, simpel en goedkoop daar hou ik van!

 2. henk

  spijtig voor mij dat de camembert HIER niet te betalen is.. geldt trouwens voor alle kaas …. maar dit gerecht lijkt me wel heerlijk om te maken, en vervolgens op te smikkelen..

  gr henk

  1. Meneer Veelkantie

   Henk,

   Is zelf maken een optie? Kijk hier eens voor wat hints.

 3. henk

  @veekantie;
  hartelijk dank, ik ga dit zeker proberen, als ik antwoordt terug heb gekregen van beheerder van de site

  gr henk

 4. wan3na

  Alleen al de beschrijving doet me watertanden! We eten het vanavond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *