«

»

apr 01 2012

Review: Grieks Specialiteitenrestaurant De Griek LelystadDe Griek LelystadZolang als restaurant De Griek al in Lelystad zit, en dat zal zo’n 24 jaar zijn, komen wij er al. En eigenlijk hebben we er nooit een slechte ervaring gehad. Toch kregen we een beetje de bibbers toen wij besloten hadden om voor ons 23 jarige trouwdag bij De Griek te gaan eten.

We lazen namelijk nogal wisselende ervaringen over De Griek op de website van Eet.nu. En aangezien we alweer een flink poosje niet bij De Griek gegeten hadden vreesde we dat er wel eens het één en ander in de niet meest positieve zin veranderd kon zijn.

Die angst bleek volkomen onterecht te zijn, zo bleek ons al snel. We hebben echt een fantastische avond gehad.

De Griek Lelystad buitenkantErg mooi en uitnodigend ziet het restaurant er aan de buitenkant niet uit. Men zit dan ook in een deel van het winkelcentrum waar men over een aantal jaar zeer ingrijpend gaat herinrichten en verbouwen. Veel van de direct omliggende winkels zijn inmiddels al vertrokken naar reeds verbouwde delen van het winkelcentrum waardoor het deel waar De Griek zit er een beetje desolaat en vervallen uitziet. En dat is best wel jammer. Maar dat zal in de toekomst vast wel weer goedkomen.

Maar de buitenkant en de directe omgeving ten spijt, het doet niets af aan de geweldige sfeer in het restaurant. Je merkt direct niets meer van de buitenkant en omgeving zodra je het restaurant binnen stapt en je in de typische Griekse restaurant inrichting begeeft. En als je eenmaal aan het tafeltje zit en je slaat het welkomstdrankje Ouzo achterover en je laat de typische Griekse muziek even op je inwerken dan waan je, je zowaar even in Griekenland.

Ik wilde niet zo brutaal zijn om de inrichting van het restaurant te fotograferen terwijl het restaurant vol met gasten zit die er misschien geen prijs op stellen op het blog van meneer Veelkantie te staan. En helaas doet de website van De Griek het momenteel niet waardoor ik deze niet even daar vanaf kan plukken, dus moet u de foto’s van het interieur even schuldig blijven.

Ik heb wel een mooie foto van het team van restaurant De Griek voor u. Daarop staat de leiding, bediening en de keukenbrigade. Een van de koks ontbreek want die was al lekker naar huis. En dat was natuurlijk niet zo gek, want de foto is geschoten aan het einde van een drukke avond.

Het team van De Griek

De sfeer was geweldig, de bediening zeer attent, vrolijk en vriendelijk en bovendien nog eens heel snel ook. We hebben op geen van de gerechten lang hoeven te wachten. Als het al wat langer duurde dan kwam dat omdat wij zelf om een pauze hadden gevraagd om even buiten te roken.

Overigens is het zo dat je aan het einde van de avond, als er alleen nog maar rokende gasten over zijn, er ook binnen gerookt mag worden. En als rokers kunnen we dat heel erg waarderen.

De menukaart blijkt inhoudelijk nog nagenoeg hetzelfde te zijn. De veranderingen die daarop hebben plaatsgevonden betreffen voornamelijk de uitvoering van de gerechten zelf. Die heeft men, daar waar mogelijk, wat gemoderniseerd. Dat heeft men op een mooie geraffineerde wijze gedaan zonder ook maar ergens de authenticiteit van de gerechten aan te tasten. Daar waar de gerechten zich niet lenen om gemoderniseerd te worden heeft men dat gelukkig ook niet gedaan.

Dat is ook helemaal niet erg. Wij zijn namelijk verzot op de traditioneel Griekse gerechten. Heerlijke Gyros, Keftedakia dan wel Keftédes, Bifteki (met of zonder kaasvulling), Dolmadakia, Pilafi, Feta uit de oven of Saganaki uit de pan, Patates, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Dat is volgens ons waarom je bij een Grieks restaurant gaat eten. Dat moet men niet weg moderniseren.

Dat wil echter niet zeggen dat je ook direct helemaal muurvast gebakken zit aan de gerechten zoals ze op de kaart staan. Er is ruimte voor uw eigen inbreng en wensen, zo bleek ons eveneens.

Zo wilde mevrouw Veelkantie heel graag grote Gamba’s als voorgerecht, maar die stonden alleen op de kaart als hoofdgerecht. Dat was echter geen enkel probleem. Speciaal voor mevrouw Veelkantie knutselde het keukenteam een meer dan prachtig Gamba voorgerecht in elkaar. Drie gigantische Gamba’s, gepeld maar met de kop en het staartje er nog aan, op een ‘zwaardje’ gestoken met tussen de Gamba’s wat citroen en tomaat. Het kon wel even iets langer duren voordat het voorgerecht klaar zou zijn vanwege het marineren van de Gamba’s, zo stelde men, maar dat bleek niet zo te zijn. Hooguit een kwartiertje later stond het voorgerecht op tafel.

Gamba's als voorgerecht

Mevrouw Veelkantie genoot zichtbaar van de heerlijke smaak en kruiden van de Gamba’s. En ik heb ook een klein stukje geproefd, en ondanks dat garnalen niet zo mijn ding is, moet ik zeggen dat ze inderdaad fantastisch gekruid waren. Dit gerecht mag men wel permanent op de kaart zetten. Daar zou men wel eens heel veel mensen wel eens een heel groot plezier kunnen doen!

Zelf at ik als voorgerecht een heerlijk groot stuk Saganaki. Prachtig in een krokant jasje gebakken.

Saganaki

De Saganaki was prachtig en precies goed gebakken. De smaak was onovertroffen lekker. Heerlijk!

En toen was het natuurlijk tijd voor het hoofdgerecht. Wij kozen, traditioneel als we zijn, voor een heerlijke schotel met gesorteerde vleessoorten. Die heeft men in diverse soorten en maten, dus u heeft het voor het uitkiezen. En ik weet zeker dat u, zou u bepaalde zaken niet lusten of andere dingen juist weer heel graag, dat men meer dan bereid is voor u wat aanpassingen te maken.

Het hoofdgerecht is in dit geval inclusief een schaaltje Patates met sperzieboontjes, een schaaltje Pilafi en een geweldige mooie lekkere traditionele salade die is opgeleukt met wat witte boontjes.

De heerlijk traditionele Salade

En toen was het tijd voor de vleesschotel. En de schotel zag er weer verrukkelijk en prachtig uit. Gewoon een mooie traditionele Griekse vleesschotel. Eenvoudig maar toch zo ontzettend lekker!

De Vleesschotel

U ziet: Heerlijke lamskoteletten, Souvlaki, Schnitzels en daaronder een flink portie Gyros.

En als je dat dan zo allemaal een beetje, op de Gyros na dan, op je bordje hebt liggen, man wat ziet dat er dan heerlijk uit. Het water loopt me bij het zien van zoveel lekkers alweer in de mond.

Een heel bord vol

Ons stond nog iets heerlijks te wachten. En dat toont maar weer eens aan hoe flexibel men bij restaurant De Griek is en hoeveel inbreng je als klant hebt. Want dochter Veelkantie, het schatje, bleek naar het restaurant gebeld te hebben en verzocht te hebben of men een bijzonder nagerecht voor ons kon maken ter eren van onze 23 jarige huwelijks jubileum. En dat was geen enkel probleem. Want we kregen beide een werkelijk fantastisch speciaal nagerecht geserveerd.

Het speciale dessert

Helaas is het me niet gelukt om op de foto het dessert en het mooie werk van de kokin echt recht te doen. Want ik kan u verzekeren dat het dessert er werkelijk meer dan adembenemend uitzag.

De kokin kwam uit de keuken om ons te vertellen wat ze speciaal voor ons gemaakt had. Het bleek een mooie chocolade mouse te zijn, daaronder Kadaifi (een baklava achtig gebak met honing en walnoot), daaronder weer gestoofde peertjes, dat in een laagje vanille roomijs en daar omheen werkelijk fantastische warme in wijn gewelde en gekookte vijgen. Echt te lekker voor woorden!

Na heerlijke gegeten te hebben, nog lekker even nagezeten te hebben met een drankje naar keuze van het huis was het tijd om de rekening te betalen. Ik ga u niet vertellen hoeveel we moesten afrekenen, maar het was aanzienlijk minder dan wij verwacht hadden. Er zat zelfs nog een dikke voortzetting in de kroeg in. En dat is ook wat we gedaan hebben. We zijn lekker de kroeg in gedoken, waar we nog wat bekende ontmoeten en een hele gezellige avond hadden, en we, ergens vroeg in de ochtend, op ons tandvlees naar huis zijn gelopen. En soms gekropen 😉

Maar laten we het even bij restaurant De Griek houden voor het moment. Want nu de volgende dag, nu dat we aan het genezen zijn van onze enorme drankinname, kunnen we vaststellen dat we een onvergetelijke avond hebben gehad. En dat heeft zeker alles te maken met de warme gezellige vrolijke bediening, de heerlijke gerechten en het hele bijzondere nagerecht. Zouden we er een cijfer voor moeten geven dan werd het een 9, en het kwam wel heel erg dicht in de buurt van een 10! En natuurlijk, er is vast altijd plaats voor verbetering, maar die ontdekten we deze keer niet! We hebben ontzettend genoten en ons 23 jarige jubileum werd een enorm succes!

U kent de Veelkantie’s inmiddels wel een beetje, dus u weet dat u ons op ons woord kunt vertrouwen. Is iets echt niet goed dan draaien wij er de hand niet voor om, om iets finaal de grond in te schrijven. Maar is iets gewoon goed, dan krijgt u extra-gratis veel reclame op ons blogje!

De paar zeurderige reacties ten spijt op Eet.nu, want er zal ongetwijfeld wel eens iets fout zijn gegaan en in de toekomst nog fout gaan, kunnen wij u restaurant De Griek absoluut aanraden.

Dus mensen van restaurant De Griek… ontzettend bedank voor het eten en de gastvrijheid!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/01/review-grieks-specialiteitenrestaurant-de-griek-lelystad/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *