«

»

apr 08 2012

De Bacon Fatty – Een Smaak Explosie!
Tijdens de verhuizing van Veelkantie van een wordpress.com domein naar een eigen domein zijn er destijds nogal wat blogposten verloren gegaan. Een daarvan was de Bacon Fatty blogpost waar ik best een beetje trots op was. Met het oog op het nieuwe BBQ seizoen plaats ik hem daarom weer opnieuw. Op voorhand alvast mij excuses voor de kwaliteit van sommige foto’s. Ik was nog aan het oefenen 😉


Wat is een Bacon Fatty? Om te beginnen is het een calorieën bom. Het is namelijk met ingrediënten naar keuze gevuld gehakt in een knapperig jasje van bacon. Die garen we vervolgens ‘low & slow’ op de barbecue. Het resultaat is een bacon rol met daarin heerlijk gekruid gehakt en daar weer de nodige vulling in. Daar kun je dan weer lekkere dikke plakken van snijden en heerlijk met andere gerechten, zoals bijvoorbeeld een lekkere salade om de calorie-inname wat te compenseren, oppeuzelen.

Het is misschien niet het gezondste gerecht dat u kunt eten, maar wel heerlijk en met niets anders te vergelijken dat u kent. Als u het incidenteel eet, en dat is logisch omdat het redelijk bewerkelijk is en u de ene dag moet voorbereiden en de andere dag bakken, dan is er niets aan de hand.

Waarmee je het gehakt vult is natuurlijk helemaal aan u. Als het maar lekker, pittig en natuurlijk bovenal lekker calorierijk is. De ingrediënten die wij gebruikten kunt u hieronder zien en lezen:

U ziet: 250 gram geraspte extra belegen kaas, 450 gram bacon (of spekreepjes), circa 1,5 kilo half om half gehakt, plakjes chorizo worst, een paar champignons, een ui en uiteraard kruiden. Wat ontbreekt op de foto is 2 eieren. U zou ook nog wat witbrood geweekt in melk kunnen gebruiken in het gehakt.

Wat ik destijds als kruidenmengsel heb gebruikt durf ik u niet meer te zeggen. Het is immers al een jaar of twee geleden. Wat ik wel weet was dat het lekker pittig was met wat cayennepeper, paprikapoeder, uiteraard zout (circa 15 gram per kilo), peper, wat knoflookpoeder, uienpoeder, wat gedroogde peterselie, enzovoort. U moet zelf maar wat aanrommelen naar uw eigen smaak.

Wat natuurlijk belangrijk is, is om eerst een bacon weave te maken. U weeft al het ware een tapijtje van bacon om later het gehakt en de vulling te rollen. U kunt zich vast herinneren dat u dit al eens op de kleuterschool deed, maar dan met papierstroken. Het is het beste als u de weave op een stuk keukenfolie in elkaar weeft, want dat maakt het rollen van de fatty een stuk eenvoudiger.

Als u dat gedaan heeft dan is het een kwestie van de weave even aan de binnenkant te kruiden met een deel van de kruiden die u later ook gaat gebruiken om het gehakt mee te kruiden.

Nu is het tijd om het gehakt te kruiden en de door u gekozen ingrediënten er doorheen te mengen. In ons geval was dat twee eieren, wat gesnipperde ui en in melk geweekt witbrood.

Nu kunt u twee aanpakken volgen. U kunt bijvoorbeeld het gehakt over het matje van bacon uitspreiden, daar de vulling op leggen, en dan het gehakt en de vulling in de weave rollen. Maar dan maakt u het redelijk lastig voor uzelf. Want de weave gaat schuiven, enzovoort. Een betere aanpak is om de weave even opzij te schuiven, nog een stuk keukenfolie te pakken en daarop het gehakt uit te spreiden en daarop de vulling te leggen. Zoals u op onderstaande foto kunt zien.

Nu kunt u het gehakt en de vulling, dus de plakjes chorizo, de champignons, het geraspte kaas en alle andere ingrediënten die u verder nog naar eigen smaak heeft gekozen, in het plastic rollen.

U maakt er een mooie rol van en draait deze even stevig op aan de zijkanten zodat deze mooi in model blijft. Nu haalt u het plastic van de gehaktrol af en plaatst deze op de rand van de bacon weave en rolt deze er mooi soepel en lekker strak omheen, zoals u op de onderstaande foto ziet.

Nu is het alleen nog even een kwestie van het plastic te verwijderen en de uiteinde van de bacon weave een beetje netjes naar binnen over het gehakt te vouwen, zoals u hieronder weer ziet.

Nu is het een kwestie van de fatty ook even aan de buitenkant lekker te kruiden met dezelfde kruiden die u ook voor de binnenkant van de weave en ook voor door het gehakt heeft gebruikt.

Nu mag de plasticfolie er weer lekker strak om heen en de fatty mag een nacht in de koeling terug.

De volgende dag stoken we de smoker op en brengen deze op ongeveer zo’n 100 graden Celsius.

Als dat gebeurd is dan mag de fatty mee naar buiten om langzaam gerookt en gegaard te worden.

Zoals u ziet beschikte ik toen nog niet over een veel accuratere digitale kerntemperatuurmeter, dus moest ik het met twee veel minder betrouwbare analoge metertjes doen. Die stak ik in beide uiteinde van de bacon fatty, net naast de vulling, om de kerntemperatuur te kunnen controleren.

Wat dan rest voor het moment is de smoker op temperatuur te houden, af en toe wat rookhout op het gloeiende houtskool te gooien om een mooie rooksmaak te krijgen, de kerntemperatuur te controleren en de bacon fatty zo nu en dan even een slagje te draaien om mooi egaal te garen.

Ik kreeg destijds nog een flinke plensbui over me heen, dus dat werd schuilen onder de parasol en ook mijn toenmalige 16 Inch smoker (inmiddels is dat een 21 Inch geworden) kreeg een voorziening om ervoor te zorgen dat de smoker droog bleef om te snel afkoelen te verhinderen.

Smoker Paraplu

Toen de metertjes in de bacon fatty eenmaal circa 71 graden Celsius aangaven werd het tijd om de bacon fatty van het rooster te nemen en even in te pakken in zilverfolie om wat door te garen.

In folie doorgaren

Door de zilverfolie neemt de kerntemperatuur nog ietsje toe, met een graad of twee Celsius. Dit is om te verzekeren dat de kerntemperatuur absoluut goed is, want het blijft natuurlijk varkensvlees!

Hoe lang het precies duurde voordat de bacon fatty de juiste kerntemperatuur had bereikt moet ik u helaas schuldig blijven. Het is inmiddels ruim twee jaar geleden, de originele blogpost is verloren gegaan bij de verhuizing van Veelkantie, dus ik kan het niet meer voor u nakijken. En dan heb ik ook nog een geheugen als een vergiet met extra grote gaten. Maar ik dacht een uurtje of twee…

Alles wat ons dan nog rest is de bacon fatty aansnijden, in mooie dikke plakken, en smullen maar!

Aansnijden

Helaas had ik er destijds nogal een handje van om in de haast onscherpe, overbelichte en niet zulke mooie gedetailleerde foto’s te maken. Daardoor komt de bacon fatty minder mooi over op de foto dan hij in werkelijkheid was. Hij was wat in het echt wat donkerder, het vlees zag er sappiger uit, en hoe meer je naar het midden sneed hoe meer vulling je zag. Jammer maar helaas en pech.

Wat ik nog wel weet is dat we de bacon fatty destijds heerlijk vonden. Uiteraard lekker zoutig en knapperig gerookt bacon aan de buitenkant, dan het mooi gegaarde gehakt met uitjes en dan ook nog eens de heerlijke pittige vulling met chorizo, champignons en kaas. Het was werkelijk smullen.

Maar, en dat is dan weer het voordeel van een waardeloos geheugen, het is natuurlijk een mooi excuus om deze oefening de aankomende zomer nog eens dik over te doen. En dat dan met toepassing van de extra kennis van nu, die ik in de loop van de tijd heb opgedaan, moet geweldig worden. Dus het eindresultaat kan alleen maar nog veel beter worden dan het destijds al was. En dan bedoel ik uiteraard ook in de foto-technische zin. Want de foto’s zijn uiteraard het bewijs!

We gaan deze zomer wel eens zien. En u weet als het gebeurd dan laat ik u zeker meegenieten!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/08/de-bacon-fatty-een-smaak-explosie/

6 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Yvonne

  Beste Veelkantie,
  Die bacon weave ziet er indrukwekkend uit. Hoeveel tijd kost het ongeveer om zo’n matje te maken? 🙂
  Dit verhaal doet mij eigenlijk een beetje denken aan de slavinken die ik wel eens zelf maak (die zijn dan wel een heel stuk kleiner). Je hebt mij op het goede idee gebracht er ook eens champignons en uit of kaas doorheen te gooien. Vinken-plus, zeg maar. Hartelijk bedankt!
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Het maken van de bacon weave viel reuze mee. Ik denk dat ik er nog geen 15 minuten over deed. Maar gelukkig wel met de hulp van mevrouw Veelkantie, want die is veel handiger met die dingen. Bovendien lette ik op de kleuterschool al niet op, dus wist ik niet eens hoe je een matje moet weven 😉

   Zou inderdaad ook in de slavinken kunnen. Of er veel in kan valt nog te bezien. Maar je kunt een bacon fatty ook wel in de oven maken als je niet over een smoker beschikt. Dan beschik je niet over de lekkere rooksmaak en heb je meer een mega-slavink, maar dan nog. Je kunt hem wel lekker flink vullen met van alles en nog wat.

 2. Yvonne

  Veelkantie,
  Dat valt nog mee, 15 minuten.
  Je kunt het niet zien, zo via de internet-verbinding, maar ik ben behoorlijk klein (zowel in de lengte als in de breedte) en mijn eetlust is geheel in proportie dus een grote slavink, die krijg ik toch niet op. Hihi, het gaat mij dus niet om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. En een vink met 1 champignon en een kwart ui is vast lekker, dus ik ga ’t gewoon proberen. Sterker nog, ik maak de slavinken zelf omdat ik de ‘gewone’ vinken eigenlijk iets te groot vind – val maar niet van je stoel van het lachen…
  groet,
  Yvonne

  1. Meneer Veelkantie

   Yvonne,

   Jeetje, een slavink is al teveel? Dan moet je inderdaad wel een klein mensje zijn. Woon je ook in een poppenhuisje 😉

   Maar het maakt allemaal niets uit hoor. Gewoon lekker doen wat je zelf wil en wat jou het beste past. Doen wij tenslotte ook 😉

 3. Yvonne

  Ik heb inderdaad jaren naar tevredenheid in een popperig klein huisje gewoond. 😀 Ben nu wel verhuisd, manlief vond een groter huis toch wel fijn.

 4. pete

  Hoi Veelkantie,

  Geweldige ideeën heb je!
  En ook dank je wel voor het duidelijke uitleggen over de smoker.
  Ik heb er veel aan gehad…..en iedereen die er van mee eet!

  Groet Pete

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *