In de linkerhoek hebben wij het aloude en alom bekende Maggi Bouillonblokje in de smaak Rund. Het totale gewicht van het pakje Rundvlees Bouillonblokjes, tien bouillonblokjes in totaal per verpakking voor de luttele gemiddelde prijs van nog geen € 1,49, is 102,5 gram! Het bouillonblokje is een oude rot in het vak die onze soepen al sedert tientallen jaren zeer smakelijk verrijkt, goed te doseren is, en ook geschikt is om in andere gerechten te verwerken door het blokje op te lossen!
In de rechthoek hebben wij het nieuwe innovatieve Maggi Bouillonkuipje in eveneens de smaak Rund. Deze nieuwkomer moet nog maar bewijzen dat hij dezelfde kracht heeft als het aloude alom bekende bouillonblokje en of deze semi-vloeibare (in soort van gelatine gevatte vloeibaar gemaakte kruiden en vooral veel zout) smaakversterker onze soepen, sauzen en gerechten zo op smaak kan brengen als zijn tegenstander. Het Maggi Bouillonkuipjes in de smaak Rundvlees, zes stuks in totaal met een gezamenlijk gewicht van 142 gram, heeft de toch wel stevige prijs van gemiddeld € 1,89 per verpakking. Kan deze Maggi innovatie ons het aloude alom bekende bouillonblokje doen vergeten? Of komt deze nieuwkomer in een directe strijd krachten tekort?
let's geeeeeeet ready tooooooo RUMBLE!!!
De beste methode om de smaak te testen van zowel het Maggi Bouillonblokje en het Bouillonkuipje is natuurlijk door beide op te lossen in een gelijke hoeveelheid, in dit geval een flinke koffiemok, heet water. En dan gewoon te proeven of beide oplossingen even sterk smaken.
Op voorhand moet ik vermelden dat de Bouillonblokjes 10 gram per stuk wegen en de Bouillonkuipjes 23,5 gram bouillon ‘gelatine’ bevatten. Dat is best wel veel verschil in gewicht. Je zou dus denken dat de Bouillonkuipjes, die meer dan het dubbele wegen, in het voordeel zouden zijn en daardoor wel eens veel sterken zouden kunnen smaken. Niets bleek minder waar te zijn.
Het eerste wat opviel was dat het blokje zich veel makkelijker liet oplossen in water dan het kuipje. En dat vond ik best verrassend omdat het kuipje natuurlijk al semi-vloeibaar is. Het tweede wat opviel was dat het water met het bouillonblokje veel donkerder werd dan het water met het kuipje. Zou dat een indicatie zijn van de sterkte van de smaak in de opgenomen vorm? Inderdaad. Dat bleek zo te zijn. Het water met het blokje bleek veel sterker te smaken dan met het kuipje.
In basis smaakte beide smaken exact hetzelfde. Ondanks dat de bouillon van het kuipje veel minder sterk smaakte. Het gaat dus om nagenoeg, zo niet exact, dezelfde receptuur als het blokje.
Er kan maar één reden zijn waarom het kuipje veel minder krachtig dan het blokje smaakte. In het kuipje zit veel minder kruiden en zout dan in het blokje. Qua hoeveelheid dan, om precies te zijn. Als ik het zo zou moeten inschatten dan kan ik zeggen dat het blokje voor de volle tien gram uit kruiden en zout bestaat, en het kuipje voor ongeveer de helft, dus 5 gram uit kruiden en zout bestaat. De rest van het kuipje bestaat vooral uit een soort van gelatine-achtige substantie.
Per saldo krijgt u dus voor de duurdere prijs die de kuipjes kosten veel minder van het daadwerkelijke product waar het om gaat. Namelijk de kruiden en het zout. Nu wil ik niet direct zeggen dat Maggi u dus een poot uitdraait, want het procedé om de vulling voor de kuipjes te maken kost ongetwijfeld meer dan het procedé om bouillonblokjes te fabriceren. En dan hebben we het ook nog over de investeringen in de machinerie, want de bouillonblokjes machinerie is door de jaren heen al vele malen afgeschreven, en de veel hogere verpakkingskosten. Want daar waar de blokjes in een wikkeltje en een kartonnen doosje gaan, daar gaat de vulling voor de kuipjes in een plastic kuipje, die weer verzegelt moet worden, en die kuipjes gaan dan weer in een doosje.
En ik kan het weten, want ben jaren geleden procesoperator geweest bij de Nestlé, ofwel Maggi!
Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het Maggi Bouillonkuipje best wel heel zwaar neerging in de eerste ronde bij de smaaktest waarbij ik zowel een blokje en een kuipje oploste in het hete water.
Nu zou het kuipje zijn waarde nog kunnen bewijzen als we kijken naar het gebruikersgemak. Want daar waar je een bouillonblokje eerst moet oplossen of verkruimelen, daar kun je het kuipje gewoon leeggooien in het gerecht van uw keuze, en lost op den duur vanzelf wel op. Dus maakte mevrouw Veelkantie een gerecht van vlees, groente, paddenstoelen en krielaardappeltjes.
Op de proefverpakking Bouillonkuipjes die wij kregen stond een recept. Dat maakte mevrouw Veelkantie voor ons na. Weliswaar gebruikte we andere groenten dan op de verpakking stond (te saai), maar we hielden ons verder aan exact de hoeveelheden groente, aardappeltjes en vlees die op de verpakking werd vermeld. En we hielden ons aan de bereidingswijze en tijden die Maggi ons op de verpakking voorschreef.
We geven u hieronder even een korte foto impressie van het gerecht en het bereiden volgens de voorschriften:
Ga met uw muisaanwijzer over de foto’s voor de tekst en klik op de foto’s voor een vergroting:
We wisten op voorhand al dat het gerecht qua vlees geen groot succes zou zijn. Want het rundvlees eerst een minuut op hoog vuur schroeien, dan vier minuten meebakken op middelhoog vuur tezamen met de groente, en dan ook nog eens de aardappeltjes erbij en doormengen, ofwel circa zeven minuten bakken is veel te lang bakken voor rundvlees. Inderdaad, werd veel te taai. We kunnen u dus het advies geven om het recept niet te volgen op de verpakking en het rundvlees pas even snel bakken als de rest van de ingrediënten klaar zijn, en dan erdoor mengen!
Waar het ons en u natuurlijk vooral om gaat is of het Maggi Bouillonkuipje instaat was om het gerecht mooi op smaak te brengen. De uitkomst kunt u wel een beetje raden. Namelijk nee. Het is simpelweg te weinig kruiden en zout om alle ingrediënten goed en voldoende op smaak te kunnen brengen. Het merendeel is, zoals ik al aangaf, een soort ‘gelatine’ en zeker geen kruiden en zout!
Zou u het gerecht een beetje goed op smaak willen brengen met deze Bouillonkuipjes dan dient u minstens twee kuipjes te gebruiken. En let op, daar waar slechts één bouillonblokje, dat u even verkruimelde door de groente terwijl u deze even gaart in de pan, meer dan voldoende zou zijn.
Na deze tweede ronde bleef wat ons betreft het Bouillonkuipje gestrekt en uitgeteld op de mat liggen. Het ouderwetse alom bekende bouillonblokje gaf de kuipjes een genadeloze uppercut waarvan het kuipje niet terug had. De jury alhier waren het roerbakkend met elkaar eens. Het Maggi Bouillonkuipje is weliswaar een leuke innovatieve maar verhoudingsgewijs peperdure vinding, maar het haalt het op geen enkele manier bij onze oude en vertrouwde bouillonblokjes.
Wij zeggen… laat voortaan maar.
8 reacties
2 pings
Naar het reactie formulier ↓
Mir
23 april 2012 om 9:28 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Ik begin er niet eens aan…leuk dat jullie het getest hebben, maar ik houd het gewoon bij het ouderwetse blokje. Vanavond nog de broccoli in gekookt
MdJ
23 april 2012 om 9:32 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Is dit ook weer zo iets als met Honig Maaltijdpakketten?
Waar de ouderwetse rot, het blokje, stevig gekruid en zout is, maar het new-age cupje flauw en te weinig gekruid in de winkel komt te liggen voor het “gebruiksgemak” van de werkende familie?
Meneer Veelkantie
23 april 2012 om 10:31 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Mir,
Voor ons ook geen kuipjes. Te flauw en te duur.
MdJ,
Inderdaad. Alsof het smelten of verkruimelen van een blokje zoveel meer werk zou zijn.
zomaargoedbedoeld
21 september 2014 om 10:06 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Meneer heeft u wel eens opgezocht wat de msg in uw maggieblokjes is?
Meneer Veelkantie
21 september 2014 om 10:36 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Jazeker, het is Mononatriumglutamaat. Een stofje dat een heerlijke hartige smaak geeft.
Maar je zult vast willen duiden op de vermeende gevaren die onder samenzweringskneusjes de ronde doen. Beweringen die één voor één weerlegt zijn. Zie ook deze link.
Kees
21 september 2014 om 11:50 pm (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
De engelstalige wiki:
Studies exploring MSG’s role in obesity have yielded mixed results.[12][13] Although several studies have investigated anecdotal links between MSG and asthma, current evidence does not support a causal association.[14] Since glutamates are important neurotransmitters in the human brain, playing a key role in learning and memory, ongoing neurological studies indicate a need for further research.[15]
Oftwell: het is nog niet duidelijk.
Meneer Veelkantie
22 september 2014 om 12:54 am (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Kijk Kees, dit is nou een uitgesproken voorbeeld van wat ze cherry picking noemen. En op een schandalige wijze ook! Want je hebt vele tientallen regels die voorafgaan aan jouw bij elkaar gesprokkelde ‘quote’ doelbewust overgeslagen en genegeerd met maar één doel. Iets wat je permanent op mijn site doet. Mij tegen te spreken.
Als ik het gehele stukje citeer dan lees je toch heel iets anders:
En als wij even voorbij de zin lezen die jij zo graag als ‘bewijs’ wilt aanvoeren, die overigens een een totaal andere soort glutamaat bedoeld en niets met MSG an sich te maken heeft, dat er enige onduidelijkheid zou bestaan dan is het nog duidelijker:
Wil je nog een Nederlandse bron dan kan ik je deze link aanraden.
De conclusie lijkt me dus wel duidelijk. Samenzweringsgeleuter.
Ondertussen vraag ik me af wat je precies op Veelkantie komt doen? De boel een beetje irriteren en (af)zeiken?
Kees
22 september 2014 om 11:30 am (UTC 2) Koppeling naar deze reactie
Ik heb het hele stuk gelezen en er inderdaad een stukje uitgehaald. En wikipedia is inderdaad een erg slechte bron. Cherrypicking gaat niet lukken, alle bloesem was dit jaar verschrompeld en bruin. Ik ga vanmiddag wel een aantal emmers hop plukken zodat we er zelf bier van kunnen brouwen.