«

»

apr 23 2012

Bericht afdrukken

Maggi Bouillonblokjes versus Maggi Bouillonkuipjes

In de linkerhoek hebben wij het aloude en alom bekende Maggi Bouillonblokje in de smaak Rund. Het totale gewicht van het pakje Rundvlees Bouillonblokjes, tien bouillonblokjes in totaal per verpakking voor de luttele gemiddelde prijs van nog geen € 1,49, is 102,5 gram! Het bouillonblokje is een oude rot in het vak die onze soepen al sedert tientallen jaren zeer smakelijk verrijkt, goed te doseren is, en ook geschikt is om in andere gerechten te verwerken door het blokje op te lossen!

In de rechthoek hebben wij het nieuwe innovatieve Maggi Bouillonkuipje in eveneens de smaak Rund. Deze nieuwkomer moet nog maar bewijzen dat hij dezelfde kracht heeft als het aloude alom bekende bouillonblokje en of deze semi-vloeibare (in soort van gelatine gevatte vloeibaar gemaakte kruiden en vooral veel zout) smaakversterker onze soepen, sauzen en gerechten zo op smaak kan brengen als zijn tegenstander. Het Maggi Bouillonkuipjes in de smaak Rundvlees, zes stuks in totaal met een gezamenlijk gewicht van 142 gram, heeft de toch wel stevige prijs van gemiddeld € 1,89 per verpakking. Kan deze Maggi innovatie ons het aloude alom bekende bouillonblokje doen vergeten? Of komt deze nieuwkomer in een directe strijd krachten tekort?

let's geeeeeeet ready tooooooo RUMBLE!!!

De beste methode om de smaak te testen van zowel het Maggi Bouillonblokje en het Bouillonkuipje is natuurlijk door beide op te lossen in een gelijke hoeveelheid, in dit geval een flinke koffiemok, heet water. En dan gewoon te proeven of beide oplossingen even sterk smaken.

Op voorhand moet ik vermelden dat de Bouillonblokjes 10 gram per stuk wegen en de Bouillonkuipjes 23,5 gram bouillon ‘gelatine’ bevatten. Dat is best wel veel verschil in gewicht. Je zou dus denken dat de Bouillonkuipjes, die meer dan het dubbele wegen, in het voordeel zouden zijn en daardoor wel eens veel sterken zouden kunnen smaken. Niets bleek minder waar te zijn.

Het eerste wat opviel was dat het blokje zich veel makkelijker liet oplossen in water dan het kuipje. En dat vond ik best verrassend omdat het kuipje natuurlijk al semi-vloeibaar is. Het tweede wat opviel was dat het water met het bouillonblokje veel donkerder werd dan het water met het kuipje. Zou dat een indicatie zijn van de sterkte van de smaak in de opgenomen vorm? Inderdaad. Dat bleek zo te zijn. Het water met het blokje bleek veel sterker te smaken dan met het kuipje.

In basis smaakte beide smaken exact hetzelfde. Ondanks dat de bouillon van het kuipje veel minder sterk smaakte. Het gaat dus om nagenoeg, zo niet exact, dezelfde receptuur als het blokje.

Er kan maar één reden zijn waarom het kuipje veel minder krachtig dan het blokje smaakte. In het kuipje zit veel minder kruiden en zout dan in het blokje. Qua hoeveelheid dan, om precies te zijn. Als ik het zo zou moeten inschatten dan kan ik zeggen dat het blokje voor de volle tien gram uit kruiden en zout bestaat, en het kuipje voor ongeveer de helft, dus 5 gram uit kruiden en zout bestaat. De rest van het kuipje bestaat vooral uit een soort van gelatine-achtige substantie.

Per saldo krijgt u dus voor de duurdere prijs die de kuipjes kosten veel minder van het daadwerkelijke product waar het om gaat. Namelijk de kruiden en het zout. Nu wil ik niet direct zeggen dat Maggi u dus een poot uitdraait, want het procedé om de vulling voor de kuipjes te maken kost ongetwijfeld meer dan het procedé om bouillonblokjes te fabriceren. En dan hebben we het ook nog over de investeringen in de machinerie, want de bouillonblokjes machinerie is door de jaren heen al vele malen afgeschreven, en de veel hogere verpakkingskosten. Want daar waar de blokjes in een wikkeltje en een kartonnen doosje gaan, daar gaat de vulling voor de kuipjes in een plastic kuipje, die weer verzegelt moet worden, en die kuipjes gaan dan weer in een doosje.

En ik kan het weten, want ben jaren geleden procesoperator geweest bij de Nestlé, ofwel Maggi!

Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat het Maggi Bouillonkuipje best wel heel zwaar neerging in de eerste ronde bij de smaaktest waarbij ik zowel een blokje en een kuipje oploste in het hete water.

Nu zou het kuipje zijn waarde nog kunnen bewijzen als we kijken naar het gebruikersgemak. Want daar waar je een bouillonblokje eerst moet oplossen of verkruimelen, daar kun je het kuipje gewoon leeggooien in het gerecht van uw keuze, en lost op den duur vanzelf wel op. Dus maakte mevrouw Veelkantie een gerecht van vlees, groente, paddenstoelen en krielaardappeltjes.

Op de proefverpakking Bouillonkuipjes die wij kregen stond een recept. Dat maakte mevrouw Veelkantie voor ons na. Weliswaar gebruikte we andere groenten dan op de verpakking stond (te saai), maar we hielden ons verder aan exact de hoeveelheden groente, aardappeltjes en vlees die op de verpakking werd vermeld. En we hielden ons aan de bereidingswijze en tijden die Maggi ons op de verpakking voorschreef.

We geven u hieronder even een korte foto impressie van het gerecht en het bereiden volgens de voorschriften:

Ga met uw muisaanwijzer over de foto’s voor de tekst en klik op de foto’s voor een vergroting:

We wisten op voorhand al dat het gerecht qua vlees geen groot succes zou zijn. Want het rundvlees eerst een minuut op hoog vuur schroeien, dan vier minuten meebakken op middelhoog vuur tezamen met de groente, en dan ook nog eens de aardappeltjes erbij en doormengen, ofwel circa zeven minuten bakken is veel te lang bakken voor rundvlees. Inderdaad, werd veel te taai. We kunnen u dus het advies geven om het recept niet te volgen op de verpakking en het rundvlees pas even snel bakken als de rest van de ingrediënten klaar zijn, en dan erdoor mengen!

Waar het ons en u natuurlijk vooral om gaat is of het Maggi Bouillonkuipje instaat was om het gerecht mooi op smaak te brengen. De uitkomst kunt u wel een beetje raden. Namelijk nee. Het is simpelweg te weinig kruiden en zout om alle ingrediënten goed en voldoende op smaak te kunnen brengen. Het merendeel is, zoals ik al aangaf, een soort ‘gelatine’ en zeker geen kruiden en zout!

Zou u het gerecht een beetje goed op smaak willen brengen met deze Bouillonkuipjes dan dient u minstens twee kuipjes te gebruiken. En let op, daar waar slechts één bouillonblokje, dat u even verkruimelde door de groente terwijl u deze even gaart in de pan, meer dan voldoende zou zijn.

Na deze tweede ronde bleef wat ons betreft het Bouillonkuipje gestrekt en uitgeteld op de mat liggen. Het ouderwetse alom bekende bouillonblokje gaf de kuipjes een genadeloze uppercut waarvan het kuipje niet terug had. De jury alhier waren het roerbakkend met elkaar eens. Het Maggi Bouillonkuipje is weliswaar een leuke innovatieve maar verhoudingsgewijs peperdure vinding, maar het haalt het op geen enkele manier bij onze oude en vertrouwde bouillonblokjes.

Wij zeggen… laat voortaan maar.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/04/23/maggi-bouillonblokjes-versus-maggi-bouillonkuipjes/

8 reacties

2 pings

Naar het reactie formulier

  1. Mir

    Ik begin er niet eens aan…leuk dat jullie het getest hebben, maar ik houd het gewoon bij het ouderwetse blokje. Vanavond nog de broccoli in gekookt :-)

  2. MdJ

    Is dit ook weer zo iets als met Honig Maaltijdpakketten?
    Waar de ouderwetse rot, het blokje, stevig gekruid en zout is, maar het new-age cupje flauw en te weinig gekruid in de winkel komt te liggen voor het “gebruiksgemak” van de werkende familie?

    1. Meneer Veelkantie

      Mir,

      Voor ons ook geen kuipjes. Te flauw en te duur.

      MdJ,

      Inderdaad. Alsof het smelten of verkruimelen van een blokje zoveel meer werk zou zijn.

  3. zomaargoedbedoeld

    Meneer heeft u wel eens opgezocht wat de msg in uw maggieblokjes is?

    1. Meneer Veelkantie

      Jazeker, het is Mononatriumglutamaat. Een stofje dat een heerlijke hartige smaak geeft.

      Maar je zult vast willen duiden op de vermeende gevaren die onder samenzweringskneusjes de ronde doen. Beweringen die één voor één weerlegt zijn. Zie ook deze link.

  4. Kees

    De engelstalige wiki:
    Studies exploring MSG’s role in obesity have yielded mixed results.[12][13] Although several studies have investigated anecdotal links between MSG and asthma, current evidence does not support a causal association.[14] Since glutamates are important neurotransmitters in the human brain, playing a key role in learning and memory, ongoing neurological studies indicate a need for further research.[15]
    Oftwell: het is nog niet duidelijk.

    1. Meneer Veelkantie

      Kijk Kees, dit is nou een uitgesproken voorbeeld van wat ze cherry picking noemen. En op een schandalige wijze ook! Want je hebt vele tientallen regels die voorafgaan aan jouw bij elkaar gesprokkelde ‘quote’ doelbewust overgeslagen en genegeerd met maar één doel. Iets wat je permanent op mijn site doet. Mij tegen te spreken.

      Als ik het gehele stukje citeer dan lees je toch heel iets anders:

      MSG has been used for more than 100 years to season food, with a number of studies conducted on its safety. International and national bodies governing food additives currently consider MSG safe for human consumption as a flavor enhancer.[Gov. 6] An MSG symptom complex was originally called “Chinese restaurant syndrome” when Robert Ho Man Kwok reported symptoms he felt after an American-Chinese meal. Kwok suggested possible reasons for his symptoms, including alcohol (from cooking with wine), sodium and MSG; however, a number of symptoms have become associated with MSG.[6] The anecdotal list of non-specific symptoms has grown. Under normal conditions, humans can metabolize relatively large quantities of glutamate. The median lethal dose (LD50) is between 15 and 18 g/kg body weight in rats and mice, respectively, five times greater than the LD50 of salt (3 g/kg in rats). The use of MSG as a food additive and the natural level of glutamic acid in foods are not toxicological concerns in humans.[Gov. 6]

      A 1995 report from the Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) for the United States Food and Drug Administration (FDA) concluded that MSG is safe when “eaten at customary levels” and, although a subgroup of otherwise-healthy individuals develop an MSG symptom complex when exposed to 3g of MSG in the absence of food, MSG causality has not been established because the symptom reports are anecdotal.[7]

      According to the report, there are no data to support the role of glutamate in chronic disease. A controlled, double-blind, multi-location clinical trial failed to demonstrate a relationship between the MSG symptom complex and actual MSG consumption. No statistical association has been demonstrated, and the few responses were inconsistent. No symptoms were observed when MSG was administered with food.[6][8][9][10]

      Adequately controlling for experimental bias includes a double-blind, placebo-controlled experimental design (DBPC) and administration by capsule, because of the unique aftertaste of glutamates.[9] In a study by Tarasoff and Kelly (1993), 71 fasting participants were given 5g of MSG and then a standard breakfast. There was one reaction (to the placebo, in a self-identified MSG-sensitive individual).[6] A study by Geha et al. (2000) tested the reaction of 130 subjects with a reported sensitivity to MSG. Multiple DBPC trials were performed, with subjects exhibiting at least two symptoms continuing. Two people out of the 130 responded to all four challenges. Because of the low prevalence, the researchers concluded that a response to MSG was not reproducible.[11]

      Studies exploring MSG’s role in obesity have yielded mixed results.[12][13] Although several studies have investigated anecdotal links between MSG and asthma, current evidence does not support a causal association.[14] Since glutamates are important neurotransmitters in the human brain, playing a key role in learning and memory, ongoing neurological studies indicate a need for further research.[15]

      En als wij even voorbij de zin lezen die jij zo graag als ‘bewijs’ wilt aanvoeren, die overigens een een totaal andere soort glutamaat bedoeld en niets met MSG an sich te maken heeft, dat er enige onduidelijkheid zou bestaan dan is het nog duidelijker:

      Food Standards Australia New Zealand (FSANZ) has extensively documented MSG.[Gov. 7] The FSANZ MSG technical report concludes, “There is no convincing evidence that MSG is a significant factor in causing systemic reactions resulting in severe illness or mortality. The studies conducted to date on Chinese Restaurant Syndrome (CRS) have largely failed to demonstrate a causal association with MSG. Symptoms resembling those of CRS may be provoked in a clinical setting in small numbers of individuals by the administration of large doses of MSG without food. However, such affects are neither persistent nor serious and are likely to be attenuated when MSG is consumed with food. In terms of more serious adverse effects such as the triggering of bronchospasm in asthmatic individuals, the evidence does not indicate that MSG is a significant trigger factor.”[Gov. 8]

      However, the FSANZ MSG report says that although there is no data available on average MSG consumption in Australia and New Zealand, “data from the United Kingdom indicates an average intake of 590 mg/day, with extreme users (97.5th percentile consumers) consuming 2330 mg/day.” (Rhodes et al. 1991) In a highly-seasoned restaurant meal, intakes as high as 5000 mg or more may be possible (Yang et al. 1997). When very large doses of MSG (>5g MSG in a bolus dose) are ingested, plasma glutamate concentration will significantly increase. However, the concentration typically returns to normal within two hours. In general, foods providing metabolizable carbohydrate significantly attenuate peak plasma glutamate levels at doses up to 150 mg/kg body weight. Two earlier studies—the 1987 Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) and the 1995 Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB)—concluded, “there may be a small number of unstable asthmatics who respond to doses of 1.5 – 2.5g of MSG in the absence of food.” The FASEB evaluation concluded, “sufficient evidence exists to indicate some individuals may experience manifestations of CRS when exposed to a ≥3g bolus dose of MSG in the absence of food.”[Gov. 8]

      Standard 1.2.4 of the Australia and New Zealand Food Standards Code requires MSG to be labeled in packaged foods. The label must have the food-additive class name (e.g. “flavour enhancer”), followed by the name of the additive (“MSG”) or its International Numbering System (INS) number, 621.[Gov. 9]

      Wil je nog een Nederlandse bron dan kan ik je deze link aanraden.

      De conclusie lijkt me dus wel duidelijk. Samenzweringsgeleuter.

      Ondertussen vraag ik me af wat je precies op Veelkantie komt doen? De boel een beetje irriteren en (af)zeiken?

  5. Kees

    Ik heb het hele stuk gelezen en er inderdaad een stukje uitgehaald. En wikipedia is inderdaad een erg slechte bron. Cherrypicking gaat niet lukken, alle bloesem was dit jaar verschrompeld en bruin. Ik ga vanmiddag wel een aantal emmers hop plukken zodat we er zelf bier van kunnen brouwen.

Laat een reactie achter