«

»

aug 21 2012

Alles dat u wilt weten over Meloen!



Leeuw uit MeloenEerder plaatste ik een blogpost over een miraculeuze watermeloen en dat bracht me op het idee. Want wat weten we, behalve dat Allah het kennelijk (van alle manieren waarop hij zich zou kunnen manifesteren) een geweldige ‘vrucht’ vind om zichzelf aan zijn volgers te tonen, van meloenen? Oké, ze zijn meestal ronderig, je hebt ze in groen, geel, groen-geel, oranje en nog een aantal kleuren en zelfs patroontjes. Je kunt ze gebruiken om de prachtigste kunstwerkjes van te maken, zoals u op de foto ziet. Je kunt ze met je borst, je hoofd en je dijen breken. En je kunt ze afschieten met een katapult maar dan bestaat de kans op wraak van de meloen. En oh ja, je kunt meloen ook nog eten. Dus het is ook nog eens voedsel! Maar er is veel meer te weten over meloenen.

Zo is de Suikermeloen (Cucumis melo) al duizenden jaren bekend in met name India, Perzië (het huidige Iran), onder de oude Grieken en Egypte. Er bestonden toen nagenoeg geen varianten. Die zijn door veredeling in met name het Westen ontstaan toen de Suikermeloen door Karel VIII in de 15e eeuw werd meegenomen vanuit Italië. Onder Lodewijk XIV kweekte la Quintinie, de landbouwkundige van dienst, meloenen in de koninklijke groentetuin en bracht hij tal van verbeteringen aan. En sinds die tijd hebben de ontwikkelingen niet meer stilgestaan. Zodanig zelfs dat het spaak is gelopen met het, qua de rassen en indelen naar hun type, duiden van de verschillende sindsdien ontstane ‘soorten’ meloenen.

Meloen is geen fruit, maar wel viagra!

Meloen zien veel mensen vaak onterecht aan voor fruit. Maar dat is niet juist. Meloen valt onder de groenten en de meloen is familie van de komkommer. Meloenen zijn ook bevorderlijk voor je seksleven. Want met name watermeloen mag ook wel de natuurlijke variant van Viagra genoemd worden. Dit komt door de aminozuren citrulline en arginine in meloen. Deze stoffen bevorderen de productie van stikstofmonoxide. Stikstofmonoxide doet de bloedvaten, dus ook in de penis, ontspannen. Viagra werkt, interessant genoeg, op dezelfde manier. Bovendien bevatten meloenen ook stress verlagende stoffen (zie: Meloen is enorm gezond).

Meloen is enorm gezond

Het mooie van meloen, welke je ook eet, is dat ze berengezond zijn. Niet in de laatste plaats omdat alle al dan niet vermeende ongezonde zaken niet voorkomen in meloenen. Om te beginnen bestaat een meloen voor 85 tot soms wel 95% uit water. En zoals we weten is water eveneens vooral gezond omdat er nagenoeg niets in zit. Maar in het vruchtvlees dat een meloen wel heeft, en water uiteraard niet, zitten aardige hoge concentraties goede zaken. Te denken valt aan, met name in het geval van de watermeloen, aan veel ijzer dat ervoor zorgt dat onze rode bloedlichaampjes zuurstof door ons lichaam kan transporteren. Veel meloenen, zo niet alle, bevatten aardige hoeveelheden mineralen, zoals calcium. En dat heeft weer een bloeddruk verlagend effect. Maar ook natrium, kalium (vooral de cataloupe en de watermeloen), fosfor, magnesium, koper en zink. En vaak ook een hele trits aan vitamines en antioxidanten. Zoals vitamine A ( bètacaroteen), B1, B2, B6, B11, B12, C en D. Vet en calorieën zit er nauwelijks in meloen. En de antioxidant superoxide dismutase, dat zorgt voor de afname van symptomen van stress en uitputting. Evenals lycopeen, een antioxidant die beschermt onder meer tegen hart- en vaatziekten en kanker. En nee, de suikers (glucose en fructose) in meloen zijn niet ongezond!

Suiker in meloen

Ja, er kan afhankelijk van de soort meloen, 3 tot zelfs wel 15% suiker in meloen zitten. Maar suiker heeft, wat mij betreft al net zo onterecht als zout, een slechte naam. Ja fructose kan, als je sowieso al teveel calorieën tot je neemt, omgezet worden in vet. Zoals ik u alreeds met de blogpost Het Dieet van een Olympisch Kampioen probeerde aan te tonen is het nauwelijks relevant hoeveel calorieën je tot je neemt. Wat super relevant is, is hoeveel calorieën je per dag verbruikt. Daarnaast is het relevant hoe snel uw stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is. Dat kan namelijk nogal van mens tot mens verschillen. U zult dus, voor zover dat in uw mogelijkheden ligt, rekening moeten houden met de genoemde factoren. Zijn die factoren, uw inname, uw verbruik en uw stofwisseling, in balans dan zult u niet ‘te’ dik worden. De mooie eigenschap van meloen, in dit verband, is dat het vult als de neten. Stort u zich op een snack-dieet van vooral meloen dan is het onwaarschijnlijk dat u nog trek heeft in echte dikmakers. Bovendien moet ik de persoon nog ontmoeten die een hele meloen weg weet te werken. Vergeet vooral ook niet dat de mens suikers nodig heeft om omgezet te worden in energie. Alles is relatief. Een meloen bevat (soort afhankelijk) verder 20 tot maximaal 40 kilocalorieën per 100 gram. En dat is nog geen 10% van een broodje hamburger. En zelfs die is ook al niet echt ongezond!

Wanneer is een meloen rijp of bedorven en hoe bewaar en serveer ik hem?

Als een meloen goed rijp is dan ruik je dat goed. De meloen ruikt dan zoet. Hoe zoeter de meloen ruikt hoe rijper dat hij is. Je kunt ook de druktest doen. Druk op de onderkant, dus de tegenovergestelde kant van het kroontje waaraan de meloen aan de plant vast zat bovenop, en als u de meloen daar kunt indrukken dan is dat eveneens een teken van rijpheid. In geval van een cantaloupe of honingmeloen kunt u zelfs even schudden. Hoort u de zaden in de meloen rammelen dan is hij rijp. Bij een watermeloen, waaraan je niets kunt ruiken en die je ook niet kunt schudden of indrukken, kunt u even kloppen. Een rijpe watermeloen hoort dof te klinken. Klinkt hij hol dan is hij nog niet rijp. En hoe zwaarder de watermeloen is en hoe massiever hij aanvoelt, hoe rijper hij is. Een goede rijpe meloen kunt u het beste in de koelkast bewaren. Dit stopt namelijk het rijpingsproces en gaat bederf tegen. Andersom gaat dit natuurlijk ook op voor een onrijpe meloen. Die doet u juist niet in de koelkast omdat dan eveneens het rijpingsproces stopt en juist dan kunnen gaan rotten. Een meloen rijpt het beste door of na bij kamertemperatuur. Het beste legt u een rijpe meloen voor het bereiden en serveren een uurtje à twee uurtjes in de koelkast. Meloen, met warm zomers weer, is namelijk het lekkerste als deze lekker fris en koud is. Aangesneden meloen dekt u het beste af met folie want de meloen heeft erg de neiging smaak en geur af te staan, maar ook de neiging op te nemen van andere sterke en geurige gerechten.

Aangesneden meloen is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Onaangesneden meloen is, afhankelijk van de mate van rijpheid, enkele dagen tot een week houdbaar in de koelkast of op een koele plek. Erg onrijpe meloenen zijn in principe, tot het stadium van rijpheid is bereikt, te bewaren bij kamertemperatuur. Een (te) rijpe meloen heeft de neiging te zoet te worden en te ‘vergisten’. Eet een meloen dus het liefst zo snel mogelijk op als deze rijp is. En ja, je kunt goed ziek worden en zelfs doodgaan van een bedorven meloen. Je kunt een bedorven meloen herkennen aan het feit dat het vruchtvlees glazig en slijmerig begint of is geworden en aan de weeïge zoete of zelfs bedorven geur. Let ook op het uiterlijk van een meloen. Is de buitenkant verschrompeld of gescheurd dan is deze zwaar overrijp maar veeleer bedorven. Komt er al vocht uit terwijl de meloen nog niet eens gesneden is dan is hij rijp… voor de vuilnisbak. Voelt een meloen te zacht aan dan is deze zeer waarschijnlijk eveneens bedorven. En negeer alstublieft idioten die beweren dat je rotte en beschimmelde delen van een meloen (of andere vrucht) weg kunt snijden. Deze mensen geven kennelijk niet om hun eigen gezondheid, dus laat staan die van u. Als er al sprake is van zichtbare schimmel of rot dan gaat dit niet alleen op voor desbetreffende plekken. Dan mag u ervan uitgaan dat ook de rest van de meloen al in een ontbindende fase verkeerd, ook al ziet u dat (nog) niet! Eet ook liever geen meloen die bijvoorbeeld de Turkse Supermarkt buiten heeft liggen om te proeven. U weet niet hoelang deze meloen, die vaak al in stukken gesneden is, al in de zon ligt. Denk altijd eerst aan uw gezondheid in plaats van aan die geweldige aanbieding!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/21/niets-gezonder-dan-een-meloen/

7 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Yvonne

    Nog een kleine aanvulling op de druktest: wil eenieder deze niet alvast in de supermarkt uitvoeren? Ik koop liever geen beurse meloen die door tientallen klanten ‘getest’ is. Dank u zeer hartelijk!
    😛

    1. Meneer Veelkantie

      Yvonne,

      Ja ja… dus andere mensen moeten een onrijpe meloen vreten en jij alleen rijpe… Nou lekker is dat 😉

  2. Yvonne

    Meloenen die in de supermarkt verkocht worden zijn sowieso onrijp, dus wat mensen daar aan willen testen is mij een volslagen raadsel. Of kom ik nou bij de verkeerde supermarkt?? 😀

    1. Meneer Veelkantie

      Yvonne,

      Dat laatste denk ik. Maar je kunt ook het stadium van (on)rijpheid testen. En ik koop meloenen nooit bij de supermarkt. Veel te duur en inderdaad te vaak dusdanig onrijp dat ze nog minstens een week moeten narijpen. Op de markt of bij de Turk vind je meestal veel goedkopere en rijpere meloenen. Niet in de laatste plaats omdat ze de meloenen niet koelen.

  3. Meloen

    Watermeloen is ook een zeer lekker alternatief!

  4. esther

    ik kan het nergens vinden dus ik hoop dat u antwoord kunt geven op mijn vraag.
    Ik had een bakje meloen 3soorten gekocht,en ze prikten op de tong wat zou daar mee aan de hand zijn?

  5. Kevin

    Bedankt voor deze informatie. Mijn meloen was dus duidelijk al aan het bederven voordat ik deze aansneed. Na hem gesneden te hebben inderdaad beginnend glazig en slijmerig. Ik denk ik ga nu toch eens op internet kijken wat dat is. Bedankt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *