«

»

Afbeelding

Varkensbovenpoten zijn klaar voor morgen

Een poosje geleden, op 5 juli 2012 om precies te zijn, lieten wij u al kennis maken met Pulled Poot. Dat is, een beetje respectloos gezegd, de armeluis versie van Pulled Pork. In ieder geval in de zin dat het praktisch niets kost, slechts € 2,- de kilo. Wat u ziet is zo’n kleine 3,5 kilo, waarvan naar schatting zonder vel en zonder bot en vet zo’n 1,5 kilo heerlijk vlees van over zal blijven, dus dat is al met al slechts € 6,65 handel.

Een ander voordeel is dat de bereidingstijd slechts een derde is van Pulled Pork. Ik schat in dit geval, zonder vel, ergens tussen de 5 en hooguit 6 uurtjes roken en garen op de offset smoker. Je hebt dus ook veel minder houtskool nodig, dus ook dat levert weer een aanzienlijke besparing op. Bovendien, en dat is natuurlijk wel het belangrijkste, qua smaak en structuur is het vlees niet te onderscheiden van Pulled Pork.

Ik heb deze keer wel besloten om de poten te ontvellen. De vorige keer vond ik het namelijk jammer dat de kruiden natuurlijk niet doordrongen tot het vlees door het vel. Nakruiden was dus noodzakelijk. Maar dat is natuurlijk lang niet zo lekker, en je mist daardoor ook nog eens de heerlijke korst die Pulled Pork net even dat extra speciale geeft. Want de korst meng je na het pullen (zeg maar gewoon uit elkaar plukken van het vlees) in kleine stukjes door het vlees, en dat geeft een beetje crunch en net die heerlijke kruidige smaak.

Tegen het ontvellen zag ik nog het meeste op, want varkensvel is uitzonderlijk stug, en je komt er niet zomaar met een lekker scherp mes doorheen. Maar speciaal voor de gelegenheid gebruikte ik gewoon zo’n ordinair doch stevig hobby mesje. En daarmee werkte het perfect. De eerste was even worstelen om uit te vinden hoe je het, het beste aan kunt pakken, maar al gaande werd ik er steeds handiger in. Met de eerste was ik toch zeker een minuut of 10 à 15 bezig, maar met de vierde was ik in minder dan 5 minuten al klaar.

Van tot in minder dan een uurtje

We hebben gekozen om alle vier de poten een andere kruiden te geven. We willen eens uitproberen welke het lekkerste is. En misschien zijn ze allemaal wel even lekker. We willen dit namelijk t.z.t. aan familie voorschotelen. Lekker met zelfgebakken pita-achtige platte panbroodjes, die we morgen ook uit gaan proberen, erbij die je dan lekker met salade en het vlees kunt vullen. Sausje eroverheen en smullen maar!

Maar goed, eerst morgen maar eens zien hoe de bovenpoten na een uurtje of 5 à 6 roken en garen zonder vel uitpakken. Misschien is het wel gortdroog en niet te vreten. En dan kan ik het alleen maar aan een deel van de schoonfamilie voorzetten 😉 Hoe dan ook, morgen laat of maandag overdag verneemt u er meer van.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/09/08/varkensbovenpoten-zijn-klaar-voor-morgen/

5 reacties

Naar het reactie formulier

 1. superwinch

  lijkt me weer een lekker hapje te worden. Ga zelf morgen lekker met wat verschillende smaken kipfilet experimenteren. En heb vanavond wat worsten gedraaid laten we die lekker in de “toren” van de off set smoker garen
  Gr, Bob

 2. MdJ

  Tis net of je uit alle 4 al een hap hebt genomen 😉

  1. Meneer Veelkantie

   MdJ,

   Brrrr… moet er niet aan denken bij rauw varkensvlees 😉

   Maar het is de kom in het bot waar bij een minder dood exemplaar een gewricht aan vast zou zitten.

   Superwinch,

   Hoop dat het allemaal uitpakt zoals jij het in gedachten hebt. En dat je dus heel smakelijk eet 😉

 3. Mir

  Het ziet er weer prima uit! Ben benieuwd welke smaak het beste is.

  1. Meneer Veelkantie

   Mir,

   Ben ook benieuwd 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *