«

»

mrt 09 2013

Lucky King & Hong in AlmereLucky King & HongMeneer Veelkantie zat alweer de hele week thuis, want dat is één van de nadelen van thuiswerken… je gaat nooit naar je werk en je komt nooit van je werk, want je bent eigenlijk altijd al op je werk.

Bovendien was meneer Veelkantie van dinsdag op woensdag spontaan flink ziek geworden. Dat is het kenmerk van de auto-immuun aandoeningen die ik heb in combinatie met de medicatie om mijn overactieve immuunsysteem te onderdrukken. Je kunt, zoals als in dit geval, helemaal spontaan een flinke darmontsteking krijgen.

Ik had dus geen lekker weekje, om het maar eens kort samen te vatten. Maar in de loop van donderdag voelde ik me, net zo spontaan als ik goed ziek was geworden, weer een stuk beter. Reden dus om er even lekker uit te gaan met mevrouw Veelkantie. En wel naar de koopavond in Almere Stad.

We moesten natuurlijk ook nog wat eten. Maar je hebt dan meestal de keuze uit duur en langdurig, of fastfood. Eigenlijk weinig opties dus, want onze zakken puilen niet uit van het geld en we hadden sowieso geen zin om langdurig te tafelen, en in het laatste hadden we zeker geen trek. Gelukkig wist mevrouw Veelkantie zich nog te herinneren dat we bij een vorig bezoek aan het winkelcentrum in Almere Stad een soort van Chinees, Surinaams, Caribisch eethuis waren tegengekomen. Tijd om dat dus eens te proberen.

We kwamen terecht bij Lucky King & Hong aan de Belfort 7 in Citymall Almere. Ofwel in het ‘nieuwe gedeelte’ van het Winkelcentrum. En eerlijk is eerlijk, het zag er zo op het oog niet super uitnodigend uit.

Maar dat zijn wij wel gewend van dit soort Aziatische eetgelegenheden. Vroeger mochten we graag in de Amsterdamse hoerenbuurt en daaromheen in de meest vage Aziatische tentjes, uw weet wel waar de Peking Eenden voor de ramen hangen, eten. Dat zagen we als een soort van uitdaging. Zelden zagen en zien deze tenten er uitnodigend uit, en binnengekomen had je meer het gevoel in een schimmige Chinese Maffia sfeertje terecht te zijn gekomen. Enerzijds natuurlijk niet echt iets om naar uit te zien, maar anderzijds heeft het ook wel wat. Je waant je werkelijk even in Azië. In een andere wereld dus.

Zo erg was het, eenmaal binnen bij Lucky King & Hong, gelukkig niet. Maar het had wel de typische aankleding, klinisch en kil, die we wel kennen van dit soort gelegenheden. Het eerste wat opviel was dat het binnen bijna net zo koud was als buiten. En dat was niet heel verwonderlijk want het warmtegordijn, ofwel het apparaat dat normaal altijd boven de deur hangt om de kou buiten te houden, stond slordig geparkeerd tegen de toonbank. Het tweede wat opviel was het ook alweer zo typische gekletter van de schuimspanen in de grote wokken en het gesis van wat er dan ook gewokt werd. En eigenlijk houden we, eerlijk gezegd, wel een beetje van dit gedoe.

De ontvangst was bijzonder hartelijk. Een Chinese dame, die overigens gekleed ging alsof ze net even de schuur had uitgeruimd, wees ons heel vriendelijk op een tafeltje (we hadden het voor het uitzoeken) en overhandigde ons de geplastificeerde placemats met daarop de lange lijsten met gerechten. Ironisch genoeg werden de placemats weer weggehaald toen de borden op tafel kwamen.

Wat we altijd wel aantrekkelijk vinden aan dit soort gelegenheden is de volledig open keuken. Je kunt dus live meekijken terwijl men jouw gerecht klaarmaakt in doorgaans flinke oversizede wokken en dergelijke. En het produceert zoals gezegd het typische gekletter in de wokken met de schuimspanen waar we om welke gekke reden dan ook wel iets mee hebben.

Moksi MetiDe kaart bleek zeer uitgebreid te zijn. Zo uitgebreid dat we maar teruggevallen zijn op iets dat we al goed kende. Ofwel Moksi Meti met Chow Mein. Voor de niet kenners, een assortiment met vlees in typische Moksi saus met mooie dunne gewokte bami met daar doorheen het één en ander aan groente. Een beetje een veilige keuze omdat je dan weet wat je zo ongeveer geserveerd krijgt. En dat kwam mooi uit want dan konden we de Lucky King & Hong Moksi Meti en Chow Mein goed vergelijken met de talloze varianten die we elders al eens gegeten hadden.

Het eten stond werkelijk binnen een zucht op tafel. En dat was mooi, want man man man wat hadden wij een trek. En wat we op tafel kregen viel bepaald niet tegen.

Chow MeinWat u op de linkse foto ziet is super gare min of meer in de wok gefrituurde kip. Daaronder ligt Babi Spek. Ofwel eveneens in de olie krokant gewokte stukjes varkensbuik. Aan de andere kant lag Char Siu. Van welk dier het precies gemaakt was durven we niet met zekerheid te zeggen. Wat we wel weten is dat het super mals en enorm smakelijk was. Onder het vlees lag nog wat gewokte Paksoi. Wat we misten was de Fa Chong, ofwel rode Chinese worst. Dat vonden we wel jammer. Maar als u de foto rechts bekijkt dan ziet u dat we het niet hebben gemist als maagvulling. Want we kregen er toch een berg Chow Mein bij! Wat u namelijk op het bord ziet is Chow Mein voor één persoon. Uiteindelijk was het gerecht dus toch nog precies in de verhoudingen zoals we dit wel kennen.

We kregen er ook nog een flinke juskom met Moksi saus bij. En die was werkelijk heerlijk. Vaak is dit bij veel van dit soort gelegenheden nogal dun en wat aan de flauwe kant. Maar dit was een mooie wat dikkere saus die bulkte van de smaak. En de saus was niet het enige waarover we erg te spreken zijn.

CAM00123

Excuus voor de wat slechte kleurloze afbeelding, gemaakt met een mobiele telefoon

Het vlees was gewoonweg heerlijk. En de Chow Mein was zalig. Het smaakte allemaal net even iets anders dan we gewend zijn. Maar zeker niet in slechte zin. Het smaakte eerlijk gezegd verser. Met name de Chow Mein leek, en misschien was dat ook wel zo, terplekke gemaakt te zijn voor ons. We hebben dus eigenlijk in dit koude en weinig gezellige tentje heerlijk zitten smullen. Zeg maar gerust onbehoorlijk zitten schransen.

Uiteindelijk moesten we aan het einde van de rit, voor de getoonde recepten en twee blikjes frisdrank, € 28,- afrekenen. Weliswaar een euro of 8 duurder dan bij de meeste eetgelegenheden in dit soort, maar het was het beslist wel waard. Zo lekker vonden wij het. We voelde ons dus zeker niet bekocht. Integendeel!

Helaas waren we nog geen 50 stappen verwijderd van het eethuisje eer meneer Veelkantie er op genadeloze wijze mee geconfronteerd werd dat mijn darmen toch nog niet helemaal in orde waren. Maar dat werd snel opgelost door een stevige bak koffie te gaan drinken bij de V&D die even verderop zit en waar meneer Veelkantie even het één en ander kon lozen. Dus dat probleem was voor 30 cent voor de toiletjuffrouw en de prijs van twee bakken koffie ook weer opgelost. We konden weer verder shoppen.

Samenvattend:

Dit soort eetgelegenheden bezoek je niet voor de gezelligheid. De aankleding is kil, letterlijk koud, klinisch en de sfeer is uitermate rumoerig. Of je moet net als meneer en mevrouw Veelkantie daar op de één of andere kromme manier wel de aantrekkelijkheid van inzien. Je waant je letterlijk even in een andere wereld. En feitelijk is dat ook zo. Want dit soort (vr)eettenten was en is zo typisch Aziatisch, met name Chinees.

Je komt in dit soort gelegenheden primair om te eten of het eten af te halen, hetgeen bij Lucky King & Hong ook kan. En dat je bij Lucky King & Hong verdomde goed en veel kan eten staat voor ons wel vast.

Alleen al daarom vinden wij het een bezoek meer dan waard en absoluut voor herhaling vatbaar. Want laten we eerlijk zijn, bij de Burger King, McDonalds of KFC, om maar een iets te noemen, ben je niet veel goedkoper uit, is het zeker niet gezelliger of mooier aangekleed en heb je uiteindelijk het gevoel dat je een deegbal ter grote van een basketbal doorgeslikt hebt als je eenmaal weer buiten staat. En wat we deze avond bij Lucky King & Hong gegeten hebben is zoveel lekkerder en zelfs ook nog eens gezonder.

Dus u kunt en zult ons vast wel weer een keer aantreffen bij Lucky King & Hong. Heerlijk!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2013/03/09/lucky-king-hong-in-almere/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *