«

»

Apr 06 2014

Bericht afdrukken

Facilitated Communication = Fraud Communication

Misschien kent u de beelden wel. Een diep autistisch of anderszins verstandelijk gehandicapt kind of volwassene blijkt opeens te beschikken of een hoge intelligentie, althans hoger dan verwacht mag worden gezien de handicap, en over een goed vermogen zich verbaal uit te drukken via een toetsenbord met behulp van wat men noemt 'Facilitated Communication'. Een manier van 'communiceren' waarbij een begeleider/ ster de autist in kwestie een handje helpt.

Hieronder een voorbeeld (u hoeft de video niet helemaal af te kijken) van 'Facilitated Communication' in de praktijk:

Er zijn ook zogenaamde 'bewijs-video's' in omloop die zouden bewijzen dat 'Facilitated Communication' zou werken.

Er is echter zoveel mis, wetenschappelijk en bewijstechnisch, met bovenstaande zogenaamde 'bewijs-video' dat het praktisch onbegonnen werk is om alle fouten en problemen te bespreken. Maar als u ook maar een beetje opgelet heeft en u niet door valse emoties laat leiden dan zult u zelf al bemerkt hebben dat deze video alles behalve bewijs is.

Het bleek, 11 jaar geleden al toen 'Facilitated Communication' min of meer net in de kinderschoenen stond en razendsnel populair werd, dat onder iedere beetje gecontroleerde wetenschappelijke omstandigheden 'Facilitated Communication' op alle fronten faalde. Dit kwam toen al aan het licht in de PBS documentaire 'Prisoners of Silence'.

Omdat niet iedereen zo geduldig is als meneer Veelkantie en heel veel tijd wil steken in het lezen van argumenten voor en tegen een onderwerp, wetenschappelijk gortdroge stof en door urenlange video's wil worstelen plaats ik hieronder een beknopte samenvatting (voor alle details moet u toch de hele video bekijken) van een aantal zeer grote knelpunten.

En dit zijn slechts wat technische en wetenschappelijke knelpunten. Als u de volledige documentaire gekeken heeft dan heeft u vast het deel niet gemist waarin ouders door hun kinderen, die niet zelfstandig en vrijwel zeker in z'n geheel of maar matig kunnen spreken en die een zeer beperkt verstandelijk vermogen hebben, via hun 'faciliteerder' vals beschuldigen van ernstig seksueel en andere vormen van misbruik. Iets wat vanzelfsprekend een vernietigende impact had en heeft op de ouders die van 'onbespreekbare' misdaden en wreedheden werden en nog worden beschuldigd.

Klik hier om de vervolgvideo's te zien, en de gelukkige uiteindelijke 'goede afloop' van deze nachtmerrie voor dit gezin.

Helaas is bovenstaande horrorverhaal geen uitzondering. Het gaat om duizenden zaken waarbij ouders (of verzorgers) beschuldigd worden van ernstige misdaden zoals seksueel misbruik of gewelddadigheden. En dat is slechts het topje van de ijsberg waarbij de kinderen en mensen waarom het gaat, de ernstig autistische of verstandelijk gehandicapte kinderen en/ of (jong) volwassenen, niet alleen beschuldigingen uiten maar ook levens veranderende en ingrijpende beslissingen laten maken via de 'faciliteerders'. Zoals waar men wil wonen, de ouders, een tehuis of iemand anders.

U zou toch denken dat, gezien de overweldigende wetenschappelijke bewijzen dat 'Facilitated Communication' feitelijk niet bestaat en de vreselijke horrorverhalen waarbij ouders beschuldigd worden van seksueel of ander misbruik van hun kind en zogenaamd door hun kind, deze zogenaamde 'spraak/ spreek techniek' niet meer toegepast zou worden.

Niets is helaas minder waar. Tot op de dag van vandaag wordt het nog in brede kringen, op scholen en zelfs universiteiten en in talloze opvanghuizen en binnen andere al dan niet medische faciliteiten, zoals u heeft kunnen zien binnen justitie en het (straf)rechtssysteem toegepast. 'Facilitated Communication' blijkt nog steeds een enorme opmars te maken. Vele miljarden euro's wereldwijd worden besteed aan faciliteren van 'Facilitated Communication'.

U kunt op het internet letterlijk duizenden zogenaamde 'anekdotische bewijzen' vinden. Evenals vele duizenden laaiend enthousiaste ouders, die zo graag zouden kunnen communiceren met hun zwaar autistische of anderszins verstandelijk gehandicapte kinderen, die de vele red flags dat het hier gaat om leugens en zuivere oplichting negeren. Het simpele en voor sommige mensen, en dan heb ik het over liefhebbende wanhopige en verdrietige ouders, pijnlijke feit is dat  'Facilitated Communication' niet bestaat en er geen gram serieus wetenschappelijk bewijs voor bestaat.

Er bestaat wel heel veel overweldigend en keihard wetenschappelijk bewijs dat  'Facilitated Communication' niets meer is dan  'Fraud Communication'. De enige die er beter van zullen worden zijn de faciliteerders en hun instituten.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/04/06/facilitated-communication-fraud-communication/

Laat een reactie achter