«

»

sep 23 2014

Bericht afdrukken

Moeten islamieten afstand nemen van IS/ ISIS?



Er is een verhitte discussie gaande in ons kikkerlandje. De vraag daarbij is of islamieten, in Nederland en elders in de wereld, afstand zouden moeten nemen van islamitische terreur. Het vrijwel unanieme antwoord vanuit de islamitische gemeenschappen, de enkeling daargelaten, is een volmondig nee. Men zou namelijk als islamieten niets te maken hebben met hier en elders in de wereld gepleegde islamitische terreur en andere barbarij in en uit naam van de islam.

Laat mij u in uw herinnering roepen dat niet-islamieten in Nederland nog niet zo heel lang geleden zeer dringend verzocht werden om afstand te nemen van de 'minder, minder, minder' oproep van Geert Wilders. Vele duizenden niet-islamieten gaven daar gehoor aan. Zo massaal zelfs dat de politie aangifte formulieren voor liet drukken om alle aangiftes van discriminatie jegens Marokkanen te verwerken. En als men geen aangifte deed dan nam men wel op andere wijze nadrukkelijk afstand van de woorden van Geert Wilders. Bijvoorbeeld door PVV partijgenoten die opstapten 'uit protest' tegen Wilders omdat hij volgens hen deze keer 'te ver' zou zijn gegaan. Althans, dat was het excuus dat men aandroeg.

De oproepen namen op zeker moment de vorm van een ware hetze tegen Wilders en zijn PVV aan. Er ontstond een hele akelige sfeer waarin fysiek geweld tegen Wilders en/ of PVV partijgenoten nog net niet daadwerkelijk aangemoedigd werd. Er dreigde zelfs een periode dat partijen die niet positief staan tegenover de multiculturele samenleving en de positie die met name criminele Marokkaanse jongeren daarin vertolken een soort van moderne 'anti-Jood verklaring' moesten tekenen of uitspreken door zich te distantiëren van Wilders en de PVV. Het liep allemaal net niet uit op massa-hysterie.

Ik heb toen op deze site dit gedrag veroordeeld. En daar sta ik nog altijd volledig achter. Niet omdat ik zo'n enorme PVV fan ben, want dat ben ik beslist niet, maar omdat ik van mening ben dat het volk ophitsen door o.a. politici van concurrerende partijen tegen één politicus die niet veel meer misdaan heeft dan van zijn recht op vrijheid van meningsuiting gebruikmaken een walgelijke en beschamende vertoning was. En bovendien nog levensgevaarlijk ook!

Ik steun echter wel het verzoek aan islamieten om zich zonder enige terughoudendheid tegen de barbaarse daden van islamitische terroristen uit te spreken. Er zitten namelijk nogal wat verschillen tussen het eerder besproken geval en het verzoek aan islamieten. Niet in de laatste plaats namelijk de gedeelde ideologie en religie die islamieten delen met hen die in het kader van dezelfde ideologie en religie etnische zuiveringen, onthoofdingen, massamoorden en talloze andere verachtelijke misdaden tegen de menselijkheid plegen. Iets waarvan je Wilders en de PVV niet van kunt beschuldigen.

We kunnen en mogen van Wilders en zijn PVV vinden wat wij willen. En persoonlijk ben ik er niets mals over en schaam ik mij in mijn hoedanigheid van islamcriticus menigmaal voor de uitingen en plannen van Wilders en zijn PVV. Maar wij kunnen niet stellen dat hij een ideologie dan wel religie aanhangt of propageert die intrinsiek on- en antidemocratisch is of op enigerlei andere wijze ook maar op zou roepen tot het massaal vermoorden van andere etniciteiten, rassen of andersgelovigen en dergelijke. Vooralsnog beweegt Wilders en zijn PVV zich binnen de kaders van de wet. Hij zoekt uit effectbejag wel eens de randen op in mijn beleving maar in niets laat het zich vergelijken met de islam of nazisme e.d..

Juist in de afgelopen week blijkt uit een diepgaand onderzoek, uitgevoerd door Prof. Dr. Socioloog Ruud Koopmans, Professor Migratie, Integratie & Transnationalisering, en zijn team onderzoekers, dat er verbijsterend weinig ruimte voor licht zit tussen de opvattingen van Europese islamieten en hen die uit naam van de islam genoemde gruwelijkheden begaan. 11% van de Europese islamieten vind zelfs dat geweld een legitieme optie is om de islam te 'verdedigen' en te verbreiden. Wij hebben het dan, Europa breed, over miljoenen islamieten. Enkele duizenden voegde inmiddels al de daad bij het woord en vertrekken en vertrokken naar brandhaarden als Irak en Syrie om aldaar deel te nemen aan de jihad.

Vrijwel dagelijks worden wij geconfronteerd met schokkende en walgelijke beelden van Europese islamieten, waaronder uit Nederland, waarbij men mensen onthoofd, standrechtelijk executeert of waarbij men, waaronder zelfs kinderen van deze Nederlandse jihadisten, vol trots met de afgesneden hoofden van de slachtoffers poseert. Teruggekeerde jihadisten plegen ook terreurdaden in onze Europese steden of worden in de kraag gegrepen omdat ze vergevorderde plannen hebben om terrorisme in Europa te bedrijven tegen niet-islamieten. Kortom, het blijkt in ieder opzicht bepaald niet zo ondenkbaar dat Europese islamieten verregaande sympathie koesteren voor terreurorganisaties die handelen in en uit naam van de islam. Het is dus beslist niet zo vreemd dat niet-islamieten in Europa en het Westen zich hele grote zorgen maken over hetgeen de islamieten onder ons 'in hun schild voeren' en hoe zij zich onze gezamenlijke toekomst zien.

Bezien in dit licht zou het, niet alleen voor Europese en Westerse niet-islamieten maar ook voor islamieten zelf als zij een vredig bestaan met ons ambiëren, beslist geen overbodige luxe zijn als men zonder enige terughoudendheid en ruimhartig afstand neemt van de gruwelijkheden die uit en in naam van ook hun islamitische ideologie en religie gepleegd worden.

Uit de reacties van veel islamieten, voor zover wij hebben kunnen constateren de overgrote meerderheid, mogen wij opmaken dat dit er niet in zit. Dat dit teveel gevraagd is. In de uitzending van Pauw van 22 september 2014 bleek men alleen al door het stellen van de vraag in een soort woede te ontsteken. Hoe durven wij! Er werden allerhande halfbakken excuses voor het niet afstand willen of kunnen nemen van de gruwelijke misdaden uit naam van ook hun ideologie en religie aangevoerd. Er was er echter slechts één die iets om het lijf had en misschien wel veelzeggender is dan alle aangevoerde redenen bij elkaar. Namelijk de opmerking dat A. men geen familieleden aan wil geven als deze naar terrorisme neigen of concrete plannen hebben om jihad Mo uit te gaan hangen omdat deze dan opgepakt zullen worden, en B. dat islamieten die zich uitlaten over andere islamieten die naar terrorisme neigen of concrete plannen hebben om jihad Mo uit te gaan hangen als verraders gezien worden. Als wij deze woorden analyseren dan schrik je!

In slechts twee zinnen worden alle angsten en vermoedens die een toenemend aantal niet-islamieten hebben namelijk bevestigd. Ja er is dus wel degelijk sprake van het feit dat 'gewone' en ogenschijnlijk 'gematigde' islamieten geneigd zijn tot het inzetten en gebruiken van geweld en terreur in naam van de islam. Ja mede-islamieten koesteren zo'n groot wantrouwen en vijandsbeeld jegens niet-islamieten en de autoriteiten dat zij liever zwijgen dan de autoriteiten in kennis te stellen van extremisten onder hen. Ja het heeft dus wel degelijk alles te maken met de 'gewone' en zogenaamd 'gematigde' islam en moslims. En ja er is wel degelijk sprake van sympathie en steun voor islamitische terreurorganisaties die bloedbaden aanrichten. Er is dus wel degelijk sprake van een enorm probleem. Ja ook in onze straten en steden!

Het aangevoerde excuus, dat het islamitische terrorisme niets van doen zou hebben met de Europese 'gewone moslims' en er dus totaal niets zou zijn om afstand van te nemen, is simpelweg niet waar. En wederom mogen wij niet-islamieten gissen naar de werkelijke redenen waarom o.a. Nederlandse islamieten zo stelselmatig weigeren afstand te nemen van islamitische terrorisme. En als dit giswerk niet ten gunste uitvalt van de Nederlandse islamieten dan is het land weer eens te klein. Dan zijn wij allen islamofoben en debet aan de achtergestelde positie van islamieten en mede-daardoor de oorzaak van het radicaliseren van islamieten. Kortom, er is niets aan de hand met de islam maar alles met niet-moslims.

Islamieten kunnen het afstand nemen van islamitisch terrorisme inderdaad beter laten zitten. Als we voorgelogen willen worden dan luisteren wij wel naar onze politici. Want geen antwoord willen geven is het meest veelzeggende antwoord.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/09/23/moeten-islamieten-afstand-nemen-van-is-isis/

Laat een reactie achter