«

»

jan 10 2017

Test & Review van de (4 persoons) Emerio Pizzarette ClassicWe hebben met de Kerstdagen een aantal prachtige dingen gekregen die alles te maken hebben met Koken, Bakken, Roken, Frituren en Grillen. Een aantal van deze zaken moeten wij eerst enkele keren gebruikt en getest hebben voordat wij daarover een gedegen Test & Review over kunnen schrijven. We moeten immers het apparaat of gereedschap eerst goed leren kennen en uitvinden hoe wij deze het beste in de praktijk kunnen gebruiken. Niet in de laatste plaats omdat wij u ook graag wat gebruikstips mee willen geven in onze Test & Review. Daar is echter één uitzondering op te maken!

Na eenmaal gebruikt te hebben weet je namelijk al of het Pizzarette gebeuren iets is wat u leuk vind of niet. En de techniek is zo eenvoudig dat je, ook al na eenmalig gebruik, kunt vaststellen of het allemaal werkt zoals het bedoeld is.

De techniek is vrij eenvoudig. U heeft een onderstel met daarop twee hitte spiralen om zowel de onderkant alsook de bovenkant van de Pizzaatjes te verhitten. Over het onderste spiraal ligt een afdekplaatje met een anti-aanbaklaag. Over de bovenste spiraal plaatst u de terracotta koepel waardoor de hitte behouden wordt. Op deze wijze functioneert de Pizzarette als een mini-Pizza oventje. Het oventje wordt dan ook behoorlijk heet, in de documentatie staat 200 (in het begin en na circa 15 minuten) tot 225 graden Celsius (na langer gebruik). Wij hebben echter gemeten en kwamen met gemak op ruim 250 tot wel 270 graden Celsius na circa 45 minuten in gebruik te zijn. En nee, dat is zeker geen negatief gegeven, want hoe hoger de temperatuur is hoe beter uw Pizzaatjes worden. Het is echter, gezien de aanzienlijk hogere temperatuur dan aangegeven in de documentatie, wel even opletten dat u uw Pizzaatjes niet verbranden. Want hoe langer u de Pizzarette gebruikt, hoe sneller uw Pizzaatjes klaar zijn.

Bang te zijn dat u of uw kinderen de vingers verbranden hoeft u echter niet te zijn zolang u de dome niet aanraakt. Die wordt weliswaar flink heet maar de afstand tot de dome, een beetje afhankelijk natuurlijk hoe u de tafel inricht, is voor de meeste kinderen met hun korte armpjes te ver. Het stalen gedeelte van de Pizza spatels worden uiteraard ook behoorlijk heet maar de handvatten van de spatels zijn voor zowel volwassenen en kinderen groot genoeg om, normaliter, het staal niet aan te raken. Uiteraard doet u er wel goed aan om uw kinderen, en misschien ook wel de overige volwassenen, te informeren en te instrueren. Het gebruiken van de Pizzarette ervoeren wij als uitermate veilig.

Wij hebben de Pizzarette met vier personen uitgeprobeerd en kunnen niet anders zeggen dan dat het een enorm leuke bezigheid is die met gemak de concurrentie aan kan gaan met Gourmetten, (gewoon, kaas of Chinees) Fonduen, Tafelgrillen, Raclette en andere familiebezigheden op het vlak van het bereiden van je eigen eten aan een gezellig ingerichte tafel. En het is vele malen veiliger dan veel van de andere genoemde bezigheden waarbij u in de weer bent met een grote hele plaat, een pan met gloeiend hete olie of kaas, en afhankelijk van welke techniek u toepast ook nog met zaken als warmhoudplaatjes of olie- dan wel spiritusbranders e.d. Kortom, het is ideaal voor de kleine(re) kinderen!

En… het was nog lekker bovendien! Alhoewel het laatste iets is waarop u flink wat positieve alsook negatieve invloed kunt uitoefenen. En dat begint al direct bij de keuze van het Pizzadeeg dat u gaat gebruiken voor de Pizzarette Pizza’s!

Wij hebben, in de aanloop tot deze Review, wat video’s bekeken om te zien of onze ervaring een beetje overeenkwam met de ervaringen van andere gebruikers. Daarbij stuiten wij op een Pizzarette Review video van de Consumentenbond die wij zouden willen betitelen als een ware aanfluiting en een schoolvoorbeeld van hoe u het niet moet doen. Niet alleen de presentatie is uitermate korzelig en onprofessioneel maar men gebruikte ook, bij wijze van test, kant en klare Pizza bodems waaruit men rondjes had gestanst (zie het screenshot links). Het moge duidelijk zijn de kant en klaar bodems niet geschikt zijn voor de Pizzarette. Of u moet natuurlijk Pizza Tosti’s willen eten. Er zijn veel betere keuzes als u Pizzadeeg wilt kiezen die geschikter zijn om als bodems te dienen voor in de Pizzarette.

U kunt er natuurlijk voor kiezen om het Pizzadeeg zelf te maken. Dat is an sich vrij eenvoudig maar het kost wel veel tijd als u het deeg wil bereiden en laten rijzen. Daar zijn veel eenvoudigere oplossingen voor. Het gemak dient immers de mens! En dan kunt u het zoeken in andere en veel betere kant en klaar oplossingen. Zo zijn bij de meeste supermarkten kant en klare Deegrollen, vaak ook nog voorzien van een (niet zo heel smakelijke) Tomatensaus voor op de Pizzabodem. Het nadeel van deze Deegrollen, buiten de Tomatensaus die doorgaans niet erg lekker is, is dat ze relatief duur zijn en je er ook maar enkele Pizzabodempjes uit kunt stansen met de bij de Pizzarette meegeleverde uitsteekring.

Het voordeel van kant en klaar Pizzadeeg rollen zou kunnen zijn dat het deeg aanzienlijk dunner is dan de kant en klaar Pizzabodems die de Consumentenbond gebruikten maar evengoed niet te dun zijn waardoor je meer het effect van Matzes krijgt. De Pizzadeeg rollen verliezen echter wel hun meerwaarde als je deze flink moet uitrollen om er zo meer bodempjes uit te kunnen halen. Hoe verder je de rol uitrolt hoe dunner de bodempjes uiteindelijk zullen worden.De ideale oplossing met de juiste dikte en grote vonden wij in de Italiaanse Pizzadeeg Plakken van de firma Koopmans die in vrijwel ieder vriesvak bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. De plakken zijn speciaal bedoeld voor het maken van plaat- en minipizza’s en bevatten 8 plakken per pak en kost ca. € 1,89,-.

Het grote voordeel van deze plakken is, zoals gezegd, dat deze de ideale dikte hebben en ook de grote is van dien aard dat je met de bijgeleverde uitsteekring er vrijwel exact een Pizzabodempje uit kan steken waardoor je maar weinig van het overtollige deeg weg hoeft te gooien. Het is daarmee ook de goedkoopste oplossing. Ter vergelijking: Uit een Deegrol kun je, beetje afhankelijk van hoe dun je deze uitrolt, 4 tot hooguit 6 Pizzadeegbodempjes uitsteken. De Deegrollen kosten ca. € 2,49,- tot € 2,99,- per stuk en je gooit veel weg. In het geval van de Koopmans Italiaanse Deegplakken heb je 8 plakken voor ca. € 1,89,- en gooit een kleine hoeveelheid weg. De Pizzaplakken lijken echt gemaakt te zijn voor de Pizzarette!

Goed, samenvattend lijkt de Pizzarette dus het ideale ‘funcooking’ apparaat te zijn. Het is zo veilig als maar mogelijk, er komen geen hete vloeistoffen bij kijken, er komt geen open vuur of makkelijk bereikbare hele oppervlakken bij kijken en het is bovendien nog heel erg leuk en, als je het een beetje goed aanpakt, nog heel erg lekker ook. Dus er is helemaal geen kritiek te leveren? Helaas en toch wel… Want in slechts één bepaald opzicht is de fabrikant ‘niet helemaal eerlijk’!

Zo stelt men in haar reclames en promoties dat de Pizzarette geen vervelende geurtjes zoals bij Gourmetten zou produceren en nalaten. En dat is simpelweg niet waar. Het is onvermijdelijk dat er vocht van het beleg van de Pizzaatjes op de onderste plaat terechtkomen. Of u moet de Pizzaatjes wel zo karig beleggen en zo voorzichtig uit de Pizzarette halen dat u werkelijk niets spilt. En dat is onmogelijk. Dus brand de bodemplaat wel degelijk in en rookt en geurt flink.

De foto boven toont de bodemplaat, die over de onderste spiraal ligt, na slechts eenmaal twee tot twee en een half uur gebruik en na flink geboend te zijn. U ziet dat de ingebrande delen niet meer schoon worden zonder de anti-aanbaklaag te beschadigen. De avond zelf hing er enige rook boven de Pizzarette en maakte een penetrante geur zich meester in huis die ontstaan was na het inbranden op de bodemplaat van de Pizzarette. Ook de gehele dag erna was de geur redelijk dominant aanwezig. Wij kunnen dan ook beslist niet beamen dat de Pizzarette geen geur en geen rook zou verspreiden. De Pizzarette kent vele voordelen boven andere ‘funcooking’ methoden… maar dit is er niet één van!

Voor zover nodig vatten wij het voor u samen:

De Pizzarette is een geweldig leuk apparaat waarmee je veel plezier kunt hebben. Het product is nagenoeg kinderveilig. Het is enorm leuk, zeker voor kinderen, om zelf je Pizzaatjes samen te stellen en te beleggen en dan ook nog eens zelf af te bakken. Het is lekker en ongetwijfeld een stuk gezonder dan veel andere ‘funcooking’ methodes. Wij hebben ons er best een paar uurtjes mee kunnen vermaken. Als je het een beetje handig aanpakt, zie o.a. ons tips inzake het Pizzadeeg, dan is het beslist niet duur. In ieder geval een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Gourmetten. De Pizzaatjes zijn snel klaar, meestal en afhankelijk van hoe dik u de Pizzaatjes belegd binnen circa 6 tot 10 minuten, dus u hoeft geen engelengeduld te hebben zoals bij bijvoorbeeld Fonduen, en u hoeft zich ook niet van de honger vol te eten aan stokbrood en andere zaken. De enige kritiek die wij kunnen hebben is het feit dat de fabrikant claimt dat de Pizzarette geen geurtjes en rook zou produceren. Dat is in de praktijk simpelweg niet waar gebleken. De geur en rook is vergelijkbaar met andere ‘funcooking’ methodes en blijft ook even zo lang in huis hangen. Desalniettemin doen wij het graag en binnenkort nog eens allemaal over. Want het feit blijft… Pizzaretteten (of zoiets) is leuk, gezellig en erg lekker!Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2017/01/10/test-review-van-de-4-persoons-emerio-pizzarette-classic/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *