«

»

jan 16 2017

Gedwongen te stoppen door Copyrights Mafia + UPDATE

Warning!

Ik heb een paar dagen gehad om erover na te denken, ben over de eerste shock heen, en ik zit er over te denken om dit blog (de andere twee laat ik sowieso vallen), ondanks de terreur van de Copyrights Maffia, alsnog door te zetten. Daar zijn een aantal redenen voor maar ik wil de Copyrights Maffia niet wijzer maken mochten zij het tot een rechtszaak willen laten komen. Juridische tips waarmee ik mijn ideeën voor wat betreft mijn verdediging kan versterken zijn echter altijd welkom. U kunt deze in de reacties onder deze blogpost plaatsen of, als u liever anoniem blijft, ook mailen op info@veelkantie.nl. Ik verneem graag van u.

Beste bezoekers en longtime fans and friends,

Helaas heb ik een trieste mededeling voor u. Meneer Veelkantie stopt er einde deze maand mee. Dat wil zeggen met de website/ het blog Veelkantie. De reden daarvoor zal ik u hieronder, zo goed en zo kwaad als ik kan, nader toelichten.Een klein stukje geschiedenis vooraf

Ik ben Veelkantie 1 juli 2010 ooit eens begonnen omdat ik graag mijn hobby en liefde voor het koken, eten en drinken met u wilde delen. Dat heb ik, samen met Mevrouw Veelkantie, dan ook jaren gedaan. Ik was destijds ook al chronisch ziek, waardoor ik langere periodes uitgeschakeld was, en voorzag dat er ooit een dag zou komen dat ik helemaal niet meer instaat zou zijn om te werken. Met het blog Veelkantie dacht ik een soort van alternatieve dagbesteding te hebben.

Helaas is het ook zo gelopen als gedacht. Ik heb het tot eind 2014 volgehouden om aan het werk te blijven maar toen was ook echt het vaatje leeg. Dat was ook de reden waarom ik een periode gewoonweg te weinig energie had om te koken en blogposten te schrijven. Zoals u wel kunt zien bestede ik veel aandacht aan de meeste blogposten. Ik zocht vele uren naar de juiste informatie om u zodoende wat van de achtergronden en herkomst van de gerechten, de bereidingswijzen, de ingrediënten en wat al niet meer te verstrekken. Veel werk. Dat lukte mij uiteindelijk niet meer zo.

Maar… dit jaar had ik mij door de iets toegenomen levenslust doordat ik al een poosje niet meer werk voorgenomen om er weer wat meer werk van te maken. Ik had prachtige kookgerelateerde cadeau’s gekregen voor de kerst en was van voornemens om te beginnen deze goed te testen en daarover de nodige reviews te schrijven. De eerste blog van 2017 zag onlangs al het levenslicht. Ik had er erg veel zin in. Tot afgelopen donderdag 12 januari het zgn. ‘noodlot’ toesloeg.

Watskeburt?

Afgelopen donderdag 12 januari 2017 ontving ik een e-mail van een (Belgisch) bedrijf met de naam Permission Machine. Of ik even € 318,- plus € 53,- dossierkosten wilde schokken wegens ‘het overtreden van de copyright regels’.

Wat wil het geval: Ik heb een afbeelding geplaatst ter grote van even iets meer dan een postzegel met daarop een scampi (Prawn). Ik had deze afbeelding gevonden via Google en aan niets kon ik zien dat er op deze afbeelding copyrights rusten. Geen watermerk, niets. Waar de afbeelding exact vandaan kwam weet ik niet meer maar het was in ieder geval geen afbeelding van een bekende beeldbank of iets dergelijks. Ik meen dat ik de afbeelding aantrof op een andere particuliere niet commerciële website maar dat weet ik niet meer zeker. Het is immers al een poosje geleden.

Eind 2013 blijken enkele heren een geniaal idee te hebben gehad. Beeldbanken en fotografen konden met enkele clicks zich gratis aanmelden bij het vers opgerichte bedrijfje van de heren en dan zouden de heren de copyrights voor desbetreffende beeldbanken en fotografen beheren. Men kocht, zo heb ik vernomen, zelfs complete beeldbanken op waarop voorheen rechtenvrije content werd aangeboden en brachten deze eveneens onder hun ‘copyright beheer’. Ofwel, afbeeldingen die je voorheen rechtenvrij kon gebruiken, of waarvan de voormalige eigenaren oogluikend gebruik door particulieren met een niet-commercieel oogmerk toestonden of in ieder geval hun rechten niet bij hen afdwongen, werden plotseling voorzien van een copyright. Maar goed, tot zover was er nog niet zoveel aan de hand.

Echter, de techniek staat niet stil dus de heren hebben software laten ontwikkelen waarmee men duizenden website kan scannen en kan vergelijken met de beeldbanken waarvoor zij zichzelf hebben opgeworpen als ‘copyrights beheerders’. Sinds men beschikt over deze software heeft men al vele duizenden sites gescand en eveneens, naar ik nu begrijp, al vele honderden zo niet duizenden eigenaren van websites en blogs een extreem hoge rekening gestuurd voor ‘copyright schending’. Het gaat om bedragen die variëren van enkele honderden tot vele tienduizenden euro’s.

Goed, als het nu alleen maar zou gaan om grote commerciële website dan zou je daar nog enig begrip voor op kunnen brengen. Het tegendeel is echter waar. Men lijkt doelbewust de pijlen te richten op juist kleine particuliere amateur website zonder een commerciële doelstelling. Ofwel de hobby website zoals Veelkantie dat ook is. De reden daarvoor ligt voor de hand. Grote commerciële website hebben vaak de financiële middelen om zich tegen de absurde torenhoge claims van de Beeldbank Maffia te verzetten. Ook al zou men de zaak verliezen of schikken voor een minder bedrag dan nog zou het bedrijfjes als Permission Machine duizenden euro’s advocaatkosten kosten. Een verloren zaak, of een zaak die geschikt wordt voor een veel minder bedrag, zou hen dus duizenden euro’s kunnen gaan kosten. Dus men neemt dat risico liever niet. Liever richt men zich op kleine hobbyisten zoals Meneer Veelkantie. Want die hebben niet de fondsen om het tot een rechtszaak te laten komen. Die durven het risico niet te nemen dat het daadwerkelijk een zaak wordt omdat men dan wel eens veroordeeld zou kunnen worden tot de proceskosten van de eisende partij. Kortom, in veel gevallen betaald men de absurd hoge rekening liever om zo nog erger en veel duurder te voorkomen.

Ja maar de rechten van de fotografen dan?

Als ik zo her en der lees over deze Maffia praktijken dan zijn sommige mensen onverbiddelijk. Je hebt immers een afbeelding gebruikt waarop, hetzij destijds of achteraf, copyrights op zitten en de fotograaf moet natuurlijk ook leven. En dat klopt. Dat zal niemand ontkennen. Er zijn echter wel een paar kanttekeningen te plaatsen bij de praktijken van bedrijfjes als Permission Machine. Niet in de laatste plaats dat men ogenschijnlijk zich vooral richt op de zwakkere die zich nauwelijks of niet kunnen verzetten tegen deze praktijken. Er zijn erg veel amateur bloggers, zoals Meneer Veelkantie, en die hebben simpelweg geen kaas gegeten van de copyrights en auteurswetten. Die, net als ik, in de veronderstelling leefde dat afbeeldingen via o.a. Google gewoon vrij te gebruiken zijn. Zeker als deze niet op een overduidelijk commerciële site of beeldbank staan, waarbij geen vermelding staat dat op de afbeelding copyrights rusten, waarbij er geen watermerk op de afbeelding is aangebracht, enzovoort. Het is voor met name de leek, maar ook de meer professionele webdesigners, vaak nauwelijks na te gaan van wie een afbeelding is en of daar copyrights op rusten. Het feit dat zowel rechtenvrije afbeeldingen alsook afbeeldingen waarop een copyright rust door elkaar staan en vrijelijk beschikbaar zijn maakt het allemaal nog complexer voor de hobbyist met bijvoorbeeld een ‘Poezenblog’ e.d..

Bovendien staan de kosten die Beeldbank Maffia bedrijfjes als Permission Machine rekenen op geen enkele manier in verhouding tot bijvoorbeeld de kosten die de fotograaf zelf voor zijn gebruik zou rekenen. Het gbruik van een afbeelding waarop copyrights rusten kost normaliter, zo heb ik weten te achterhalen, gemiddeld tussen de € 8,- tot € 50,-. Dat is echter niet wat bedrijfjes als Permission Machine rekenen. Die splitsen je gedwongen een ‘licentie’ van € 318,- (plus dossierkosten à € 53,-) in de maag. Heb je eenmaal een ‘licentie’ aangeschaft dan is deze slechts een jaar geldig. Vergeet je de ‘licentie’ tijdig op te zeggen dan krijg je volautomatisch een nieuwe ‘licentie’ in de maag gesplits waar je niet onderuit komt, zo blijkt uit verklaringen, die ik naar aanleiding van deze kwestie, her en der op het internet las.Een waarschuwing had volstaan

Het is, refererende aan de vorige alinea, dus een soort van wild westen geworden. Je zou bijna kunnen stellen dat er sprake is van een soort uitlokking. Je ziet een leuk plaatje op Google en gebruikt dit om een blogpost mee te versieren of om als illustratie te dienen. Zoals het plaatje van de Scampi bij desbetreffende blogpost ertoe diende om mensen het verschil te laten zien tussen een goedkope Tiger Shrimp of Gamba en een veel duurdere Scampi zodat zij zich geen knollen voor citroenen laten verkopen in bijvoorbeeld een restaurant. Als achteraf blijkt dat het plaatje (alsnog) voorzien is van een copyright dan is het nogal zuur om de onwetende die in goed vertrouwen een leuk plaatje van internet plukten een torenhoge rekening in de maag te splitsen. Een waarschuwing had ook wel volstaan. En als men het scannen en vergelijken van miljoenen afbeeldingen op beeldbanken met de afbeeldingen op websites kan automatiseren dan moet het een koud kunstje zijn om dit soort ‘waarschuwingen’ eveneens (semi) te automatiseren.

Moedwillig nietsvermoedende onwetende hobbyisten een torenhoge rekening in de maag splitsen is niets anders dan gelegaliseerde afpersing. Het is maar de vraag of de oorspronkelijke eigenaar van de afbeelding, en dat zijn niet de beeldbanken en zeker niet de Beeldbanken Maffia zoals Permission Machine, het zo bedoeld hebben. Die hebben het doel om hun werken te beschermen tegen professionele uitbuiters en misbruikers die hun werken misbruiken om veel geld te verdienen. Ik kan mij werkelijk niet voorstellen dat de echte rechthebbende ten doel hebben om hobbyisten met een blogje, met misschien daarop een paar reclame bannertjes om de kosten van de provider en het hosten van het blog te drukken, af te persen. Bovendien ziet men, naar wij hebben begrepen, vaak geen cent of slechts een minimaal deeltje van het geld dat de Beeldbanken Maffia afperst bij nietsvermoedende hobby bloggertjes als Meneer Veelkantie.

Een peperdure factuur is overbodig. Zeker niet als de nietsvermoedende overtreder een afbeelding terstond weghalen zodra men ervan in kennis gesteld wordt dat er op de afbeelding rechten rusten en het hen veel geld kan gaan kosten als men de afbeelding niet binnen een bepaalde tijd verwijderd. Want direct verwijderen van de afbeelding is wat de meeste hobby bloggers doen zodra men weet dat men per abuis een afbeelding gebruikte waarop een copyright rust.

Je bent je leven niet meer zeker

Nu kunt u natuurlijk zeggen ‘betaal de afpersers en pas in het vervolg nog beter op en dan is er niets aan de hand’. Helaas werkt het zo niet. Op Veelkantie staan vele honderden foto’s. Deels zelf gemaakt en deels via bijvoorbeeld Google gevonden. Het is niet ondenkbaar dat dezelfde of een andere Beeldbank Maffia bedrijfje de site van Meneer Veelkantie scant en nog andere afbeeldingen aantreft waarop, desnoods achteraf dus niet perse ten tijde van het downloaden, copyrights rusten. Want het is ook nog eens zo dat dergelijke bedrijfjes maar een beeldbank hoeven over te nemen of te contracteren en vervolgens hun ‘copyright beheer’ erop los te laten en je bent wederom het zaadje. Dat hoeft niet perse vandaag of morgen te zijn. Dat kan over 1 tot wel 70 jaar zo zijn. Want op afbeeldingen rust een copyright van, naar ik meen, 70 jaar en tot 20 jaar na de dood van de rechthebbende. Dus stel dat, in het hypothetische geval, een fotograaf of iets dergelijks komt te overlijden en de familie wil zijn nalatenschap te gelden maken en zich aanmeld bij een ‘copyright beheerder’ (er zijn er meerdere) dan kan het zo zijn dat iemand die ooit eens een afbeelding ergens gebruikten van deze fotograaf tot 20 jaar na zijn dood alsnog een torenhoge ‘retro-rekening’ in de mail krijgt.

Het risico dat ik nogmaals iets dergelijks meemaak is dus levensgroot geworden want de Beeldbanken Maffia heeft, blijkens de vele duizenden gevallen waarvan ik inmiddels kennis heb genomen, een gat in de markt gevonden. Het afpersen van miljoenen met name hobby bloggers. Het blijkt een bedrijfstak te zijn waar inmiddels honderden miljoenen euro’s en dollars in omgaat. Iedereen kan vandaag een ‘copyright beheerbureautje’ oprichten en vervolgens duizenden mensen rekeningen gaan sturen. Om onder deze rekeningen uit te komen is bijzonder lastig en er bestaat een groot risico dat je, mocht je er tegen in verzet gaan, nog vele honderden zo niet duizenden euro’s bovenop komt. Is het niet van incassobureau’s en deurwaarders dan wel omdat je veroordeeld wordt tot de proceskosten van de eisende partij.

De impact en de enige keuze die ik heb

Sinds ik de mail kreeg van Permission Machine heb ik geen oog meer dichtgedaan. Ik probeer vrolijk verder te gaan alsof er niets gebeurd is maar dat wil niet erg lukken. Het huilen staat mij nader dan het lachen. Telkens als ik het signaaltje van mijn e-mail hoor schrik ik me rot. Het zou toch niet weer zo’n e-mail van zo’n ‘copyright beheerder’ zijn?

Zoals u wellicht weet ben ik ernstig chronisch ziek en ik kan het me niet veroorloven om nachten wakker te liggen. De stress van dit gebeuren heeft enorme impact op mijn gezondheid. Ik heb dan ook geen andere keuze dan de website te staken en te verwijderen van de server. En dan nog in de hoop dat er niet alsnog een ‘scanner’ langs Google gaat, waarop mijn bestanden nog jaren bewaard blijven, en er een abusievelijke ‘copyright schending’ boven water komt.

Ik kan, zeker in mijn kwetsbare positie qua gezondheid en financieel, niet het risico nemen dat er morgen weer een e-mail in mijn inbox ploft met wederom een ‘uitnodiging om een licentie te kopen’ voor vele honderden euro’s. En overmorgen weer. En de dag of de week daarop weer. Enzovoort. Ik zou zeer ernstig in de problemen kunnen komen.

Ik heb nu dagen lopen piekeren welke opties ik heb. En dat zijn er bar weinig. Ik zoek nog naar wegen om onder dit voor ons enorme bedrag uit te komen maar één ding staat in ieder geval vast. Toen het mij vanavond in mijn rug en nek schoot en daardoor mijn bed uit moest en ik wederom voor de PC zat om te onderzoeken of er niet een andere oplossing is voor dit probleem heb ik het besluit genomen. Einde deze maand is het na bijna 7 jaar gedaan met mijn liefhebberij, hobby en tijdverdrijf. Dan gaat Veelkantie uit de lucht. het doet mij veel verdriet maar ik heb helaas geen andere keuze. Mijn liefhebberij, hobby en tijdverdrijf is vermoord door de Beeldbanken Maffia die alleen maar geld ziet.

Ook u moet op uw tellen gaan passen. Want ook zoveel als een afbeelding via social media delen waarop copyright rusten kan u vele honderden euro’s gaan kosten. De Beeldbanken Maffia spint erop, zo vernam ik her en der via goed geïnformeerde mensen, om ook mensen die iets delen via social media aan te pakken. En ook dat retroactief! Het mooie plaatje dat u via Google vond en u deelde via Facebook, Twitter, Instagram of andere social media kan u binnenkort wel eens heel duur komen te staan! Neemt u mijn geval maar als voorbeeld! Ik had dit vorige week nog niet kunnen voorzien. En nu zit ik met de gebakken peren (waarvoor ik u het recept helaas niet meer kan geven via deze site). Denk nu vooral niet dat ik nu spoken zie. Want de voortschrijdende techniek staat helaas voor niets.

Dankwoord

Ik wil graag iedereen, ook namens Mevrouw Veelkantie, bedanken die door de jaren heen ons blog hebben bezocht. Ik hoop dat de tijden ooit nog eens veranderen. Het is ons in ieder geval een groot genoegen geweest u van recepten, reviews en al wat niet meer te voorzien. Wij hopen dat het ook u een genoegen was. En… misschien tot ooit weer eens!

Met vriendelijke groet,

Meneer en Mevrouw VeelkantiePermanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2017/01/16/veelkantie-gedwongen-te-stoppen-door-beeldbanken-mafia/

10 reacties

Naar het reactie formulier

 1. Jeannine

  Wat erg voor jullie. Ik heb niet zo vaak op het blog gekeken maar als ik dit wel eens deed was ik aangenaam verrast. Vooral als je weer eens iets uitprobeerde zoals frikandellen enz. Ik hoop dat jullie op een of andere manier toch bereibaar blijft op facebook of zo. Nou sterkte dan met deze beslissing en nogmaals dank voor de leuke verhalen

 2. peter van der graaf

  jezus……om een plaatje waar inderdaad geen rede is om te denken dat er copy right op zit?

  Ja ik snap de insteek van ziekte en ja ook de angst voor finaciele gevolgen maar kunnen ze dit hard maken?
  Is het niet net zo iets als incasso buro.s die brutaal proberen geld los te peuteren?
  Dan kunnen ze het internet wel dicht gooien als sites als deze die non proffit werken voor hobby en het plezier van de maker en ook de lezers die het graag lezen wel sluiten?

  Maargoed. heel erg jammer vind ik dit. ik betreur je belsissing maar heb er begrip voor.
  Ik wil je toch nog bedanken voor je gouwe tips voor de smoker en fatty bomb…de moinkballetjes en nog veel meer goede tips die ik hier gelezen heb.

  Je bijzondere verwoordingen in je gevecht met uitkeringsinstanties….ja ik ga het missen.

  ik wens jou en je vrouw het allerbeste toe en ik hoop dat je ooit nog eens ergens hier op het net wel je geweldige kijk op eten en drinken en het leven kwijt kan.

  groet (twocv) peet

 3. Mariame

  Hallo meneer veelkantie,

  Ik vind jullie site erg leuk en behulpzaam. Ik zou het heel jammer vinden als jullie zouden stoppen. Ik heb hier een link waar er wordt gediscusseerd over deze kwestie en daar worden ook meerdere linken gedeeld. Wat mij opviel is iemand een reactie had ontvangen van die gasten dat het om een commerciele site ging. Daar is in jullie geval geen sprake van. Succes verder. Ik hoop dat het niet nodig is dat jullie stoppen

 4. Mariame

  Oh de link. http://forum.fok.nl/topic/2330763

 5. Menno

  Vandaag kwam ik voor het eerst op deze website en heb lekker zitten lezen tijdens het eten ;). Mij is iets soortgelijks overkomen met copyrightmaffia (pietepeuterig plaatje op een privépagina die al drie jaar niet bezocht was, honderden euro’s). Schorem is het, echt tuig van de richel en iedereen die er énig begrip voor op dreigt te willen brengen, beschouw ik als volstrékt verloren voor een beetje sociaal internet. Dus ik wens je bij deze alle sterkte!

 6. D

  Kijk eens op deze site en vraag je hierbij af wat de marktwaarde van de betreffende foto is.
  Dit zou een reëel bedrag zijn.
  http://www.bpol.be/overBpolpermissionMachineGraphicsDetective.php

 7. frank

  de tip die ik je kan geven uit ervaring: link zo’n plaatje vanaf de originele bron, en beroep je je op het feit dat de foto ter illustratie is, dan valt het namelijk onder citaatrecht. en daarmee is die claim onterecht.

 8. Kartiana

  Hoi meneer Veelkantie,

  Ik ben ook een nerd die misschien niet veel verstand van recht heb, maar wel heel goed kan zoeken op internet.

  Permissionmachi….ermm parasiet is niets meer of minder dan een stel mafkezen die zonder vraag van een auteur op zoek gaat naar blogs, puur om te kijken of er juridisch gezien een poot uit te draaien valt.

  Check deze pagina eens, wellicht kan je hier hulp krijgen om de zgn mazen die die belgische losers gebruiken te omzijlen, en ze met soortgelijke praktijken kan afschudden. 😉

  https://blog.iusmentis.com/2017/03/09/nee-rijdende-rechter-echt-fout-auteursrechtvonnis/

  Zoals je aan de datum kan zien is dit behoorlijk recent.

  Groeten,
  Kartiana.

  1. Meneer Veelkantie

   Dank je voor de link. Ik heb aldaar een reactie geplaatst.

 9. BabaJaga

  Neem even contact op met die Arnout Engelfriet.
  http://www.iusmentis.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *