Souvlakia

Ondanks dat de temperaturen merkbaar minder worden vonden we vandaag toch een hele fijne dag om even de bbq aan te zwengelen. Niet dat lage temperaturen of zelfs regen ons doorgaan tegen houden, de bbq wordt hier het hele jaar door regelmatig aan gezet. Vooral voor deze souvlaki’s want die smaken van de grill toch het allerbeste.

Je hebt nodig:1075498_10200795181214230_946713493_o
Varkenshaas of varkensfilet, voor 3,5 personen (de peuter eet lekker mee maar nog niet zoveel natuurlijk) hebben we ongeveer 500 gram nodig.
Citroensap
Thijm
Dille
Knoflook
Paprikapoeder
Zout en peper
Ouzo!

Ja en dat laatste ingrediënt wordt gebruikt in de marinade. Het hoeft niet natuurlijk, heb je het niet in huis of hou je er niet van, laat lekker weg. Maar wij hebben vrienden en familie hier al regelmatig mee verrast. Ouzo in de marinade? Jazeker!

Snijd het vlees in blokken van 2,5 à 3 cm. Niet te klein anders wordt het vlees te snel droog. Zeker varkenshaas maar beste rosé en sappig (niet rauw) van binnen. Pers er twee knoflookteentjes boven (of snijd in fijne plakjes), 2 theelepels thijm, 1 theelepel dille, 1 tl paprikapoeder. Sap van een halve citroen of een flinke scheut uit een flesje, 1 eetlepel olijfolie en een borrelglaasje ouzo. Doe er wel peper op maar geen zout! Laat een paar uur marineren, een nacht van tevoren maakt de souvlakia nog lekkerder.

563205_4916240616212_1532664318_n

 

Rijg het vlees op spiezen, zout het vlees en grill de spiezen gaar op de bbq of in een grillpan. Wij hadden erbij vandaag uiteraard Tzatziki, komkommer-tomaatsalade met feta en olijfjes, verse Griekse kool en een salade van gigantes bonen.
Frietjes en een paar inktvisringetjes maken het geheel volgens de kids helemaal af.

Comments: 8

  1. Meneer Veelkantie 24 september, 2013 at 10:22 Reply

    Bedankt voor dit geweldige recept. We zijn gek op Grieks eten!

  2. […] opent haar blog met een heerlijk recept voor Souvlakia. En daar scoor je, bij de grote liefhebbers van de Griekse keuken die de Veelkantie's zijn, direct […]

  3. Addy 24 september, 2013 at 15:10 Reply

    Dat ziet er lekker uit! Zeker het proberen waard! Maar ik heb een brutale vraag.
    Heb je ook het ultieme recept voor een goede tzaziki? Ik ben nog steeds zoekende.

    • Jolanda 24 september, 2013 at 15:14 Reply

      Dank je wel Addy. Ik was toevallig aan het rondsnuffelen tussen de Griekse recepten, ik zet hem er zo voor je op ;)

  4. Meneer Veelkantie 25 september, 2013 at 10:32 Reply

    Hey Addy,

    Recept gemist op Veelkantie? Zie hier: http://veelkantie.nl/blog/2011/11/15/zelf-de-lekkerste-tzatziki-maken/

    Of is dat het ultieme recept niet? ;)

    Sorry Jolanda dat ik onder je duiven schiet. Ben wel benieuwd naar jouw recept ;)

  5. Addy 26 september, 2013 at 21:58 Reply

    Ja, daar word ik heel erg blij van!!! Ik ga aan de studder van het weekend! Dank je wel! Beide! Als ik ze beide heb geprobeerd te maken zal ik het laten weten welke naar mijn smaak en idee het lekkerste is..

  6. Jolanda 27 september, 2013 at 00:14 Reply

    Succes en ik hoor het graag. Ik denk dat we de beslissing over het ultieme recept maar aan de Grieken en de Turken moeten over laten. Die zijn het er in al die jaren ook nog niet over eens.

  7. Meneer Veelkantie 6 oktober, 2013 at 08:57 Reply

    Hoi Jolanda,

    We hebben inmiddels het recept gemaakt. En we moeten zeggen… heerlijk! Zowel wij als onze gasten hebben ervan genoten. Dus onze complimenten voor het recept.

    Heerlijk met een maar… Is geen kritiek maar slechts een opmerking waarmee je al dan niet iets kunt doen.

    We hebben, dat hadden we nog in de vriezer, varkenshaas gebruikt voor het recept. We hebben het een nachtje in de door jou beschreven marinade (met ouzo natuurlijk!) gelegd en de volgende dag op spiesen geregen. Kort voor het nuttigen heb ik de spiesen op de bbq gelegd en precies goed gegrild. Ze waren lekker sappig en heerlijk mals.

    Zover alles oké natuurlijk. En zoals gezegd, het was heerlijk! Alleen, en nu komt de maar, kwam de smaak niet overeen met de souvlakia zoals we dit gewend zijn. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet perse. En zeker gezien het feit dat het vlees heerlijk was vallen we hier natuurlijk absoluut niet over. Integendeel. Maar het zal een kwestie van de kruiding zijn.

    Hoe dan ook, bedankt voor dit heerlijke recept ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


negen × 5 =