«

»

jul 30 2011

Bericht afdrukken

Nieuwe Efteling attractie–Raveleijn (Review)

Eerst maar even een high-resolution foto van de attractie

DSCF4035

Klik op de afbeelding

Ieder jaar pakt het verder voortreffelijke pretpark De Efteling uit met een nieuwe attractie. Soms meer dan één. Daar zijn enorme bedragen mee gemoeid. Vandaar ook dat De Efteling ieder jaar de prijs een paar euro omhoog doet. Dit jaar kost een los kaartje zonder korting alweer € 34,-

Als dat te maken heeft met de nieuwe attractie Raveleijn, dan had men beter de prijs dit jaar kunnen verlagen. Want technisch gezien is Raveleijn weliswaar een hoogstandje, maar als je ziet wat men uiteindelijk met deze prachtige decorstukken (achtergrond zijn de nieuwe kantoorpanden) doet is het te triest voor woorden.

Het verhaal achter de attractie is best interessant. Je zou ook denken dat je daar flink mee uit kunt pakken. Maar dat doet men helaas niet. Ken je het verhaal achter de attractie niet dan kun je totaal niet volgen wat men in de show uitvoert. U ziet een paar keer wat raven voorbij vliegen, u ziet wat mensen rondrennen, er draven een paar paarden rond met ruiters erop, en dat is het.

Het zijn hele slechte acteurs. Er vinden geen echte stunts plaats en zowel het geluid, de geluidseffecten, de speciale effecten en de lichtshow is ronduit waardeloos te noemen.

Het hoogtepunt is als de 5 koppige draak zich opricht uit de grond. Daar is zeker niets mis mee. Vandaar ook dat ik dit koos als high-resolution foto. De draak is het enige dat nog een beetje indruk maakt na een kwartiertje het gestuntel aangezien te hebben van de acteur.

Het is erg jammer, want Raveleijn is nu een attractie die je hooguit eenmalig bezoekt uit nieuwsgierigheid, maar daarna nooit meer. Ik zou het een Efteling onwaardige show willen noemen, want de Efteling heeft bewezen veel beter te kunnen. Ze staat niet voor niets al jaren in de top van Europese pretparken. En op onbetwiste nummer 1 in ons persoonlijke lijstje.

Walibi Flevo, of hoe het nu heet want de naam van dit pretpark is nogal eens aan verandering onderhevig, laat al jaren zien dat een goede show met zeer bescheiden middelen mogelijk is. We hebben daar in het verleden meer dan eens een spetterende show gezien met veel stunts, mooie effecten in zowel geluid en licht en behoorlijk goed acteerwerk. Die shows zijn vele malen mooier en vermakelijker dan het zeer kostbare en geavanceerde gebeuren in Raveleijn.

De boel is wel te redden, maar dan zal men vooral veel energie moeten stoppen in het trainen van de acteurs, of desnoods betrokken en goede acteurs aantrekken, lichteffecten, geluideffecten, overige effecten en zeer zeker in het uitdragen van de verhaallijn. Een paar mooie stunts zou de boel al grandioos kunnen opkalefateren en voor jong en oud aantrekkelijker kunnen maken.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2011/07/30/nieuwe-efteling-attractieraveleijn-review/

3 reacties

  1. Thomas

    Sinds september draait een nieuwe Raveleijn show, Raveleijn 2.0, omdat de Efteling ook wel inzag dat Raveleijn vele malen beter kon. In Raveleijn 2.0 is er een voice-over toegevoegd die zo nu en dan in de show uitlegt wat er nu eigenlijk gebeurd. Daarnaast zijn er nu een wachter én een graffer (soort klein monster robotje), de blinde man is echter wel verdwenen. Ook zijn er bewoners gekomen in Raveleijn die de ruiters helpen de graaf te verslaan. Ook is er na het verslaan van de vijfkoppige draak plaatsgemaakt voor twee stuntrondes, dat wil zeggen, acteurs die ondersteboven aan hun paard hangen, etc. Aanschouw Raveleijn 2.0 eens!

  2. Meneer Veelkantie

    Thomas,

    Bij gelegenheid zal ik dat eens doen.

  3. Kiran

    Echter vind ik zelf Raveleijn 2.0 nog slechter dan de originele show: er staat nu een Raveleijn poort in het stadion, waardoor wij heel de draak niet gezien hebben. Daarnaast hadden we ook het idee dat er erg weinig gebeurde, en de voice-acting is ook zeer slecht.

Laat een reactie achter