«

»

mrt 10 2012

Bericht afdrukken

Warenwet is over haar uiterste houdbaarheidsdatum heen



Ondanks het feit dat zogenaamde ‘wetenschappers’, in opdracht van belanghebbende (in de regel politiek gemotiveerde organisaties), enorme hoeveelheden onzin over voedsel blijven uitkramen is het toch wel fijn om te zien dat zo nu en dan het gezonde verstand en voortschrijdend inzicht misstanden corrigeert. Zoals in dit geval de ‘Tenminste Houdbaar Tot’ datum op verpakkingen.

‘Haal tht-datum van rijst en pasta’

AMSTERDAM - Het Voedingscentrum vindt dat van een flink aantal de producten het label 'tenminste houdbaar tot' zou moeten verdwijnen.

De stichting is van mening dat de levensmiddelen veel langer houdbaar zijn dan de datum doet vermoeden. Het gaat daarbij onder meer om producten als pasta, rijst en meel.

Verschil

Volgens het Voedingscentrum kan door het wegnemen van het etiket worden voorkomen dat mensen onnodig voedsel weggooien.

Bron

De ‘tenminste houdbaar tot’ datum is een relikwie geworden die ooit, door de in de Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen (§ 3.3. Art. 16)  opgestelde voorschriften, verplicht werd gesteld door de overheid. Veel producten waarop deze datum verplicht vermeld dienen te worden zijn lang en soms zelfs, onder de juiste omstandigheden, onbeperkt houdbaar.

De ‘THT’ indicatie heeft namelijk niets te maken met de ‘Te Gebruiken Tot’ datum die eveneens verplicht is gesteld door de overheid. De ‘Te Gebruiken Tot’ datum is namelijk bedoeld voor producten die minder dan vijf dagen houdbaar zijn, zoals versproducten, daar waar de ‘tenminste houdbaar tot’ datum bedoeld is voor producten die langer dan vijf dagen houdbaar zijn. En langer dan vijf dagen gaat ook op voor producten die vele jaren zo niet onbeperkt houdbaar zijn.

De ‘THT’ etikettering verplichting is hierdoor een nogal rekbaar begrip geworden, zoals u wellicht begrijpt. Het is inderdaad de hoogste tijd dat men deze voorschriften eens grondig moderniseert.

Als we het dan toch over moderniseren en het up tot date brengen van informatie hebben, dan zou het overigens helemaal geen gek idee zijn om ook de verkondiger van het nieuwsbericht, namelijk Stichting Het Voedingscentrum eens op de pijnbank van het voortschrijdende wetenschappelijke inzicht te leggen. Want tot mijn spijt trof ik op haar website en in haar folders eveneens een veelheid aan politiek gemotiveerde propagandistische baarlijke nonsens aan.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/03/10/warenwet-is-over-haar-uiterste-houdbaarheidsdatum-heen/

4 reacties

Naar het reactie formulier

  1. Cory

    Witte rijst is inderdaad meer dan zes jaar houdbaar; zo weet ik uit ervaring. Je proeft geen verschil. Maar een aangebroken pak zilvervliesrijst gaat al na enige maanden raar smaken. Denkt u dat blikvoedsel levenslang houdbaar is? Ik heb in de voorraadruimte namelijk altijd een grote hoeveelheid witte bonen, bruine bonen, sardines, knakworst, ragout, soep enz. staan, en het zou fijn zijn als ik die nooit zou hoeven opeten en vervangen. :-)

    1. Meneer Veelkantie

      Cory,

      Het is belangrijk bij rijst, maar ook ieder ander droog product, dat het inderdaad droog blijft. Grote temperatuursverschillen kan al zorgen voor condens dus vocht en uiteindelijk schimmel. Ik denk dat zilvervliesrijst daar juist door het velletje veel gevoeliger voor is omdat daar vocht tussen kan zitten of komen te zitten en geen kans heeft uit te wasemen.

      Wat belangrijk is bij blik is dat deze niet roestig of ingedeukt zijn. Dat kan een lekje veroorzaken waardoor de inhoud kan bederven. Gedeukte blikken moet je om te beginnen al niet kopen, en als je zelf een deukje maakte dan is het zaak het blik niet langer dan strikt noodzakelijk te bewaren. Een volledig onbeschadigd blik is tientallen jaren zo niet eindeloos houdbaar.

      Het is ook een beetje afhankelijk wat er in zit. Visproducten in blik zou ik geen tientallen jaren bewaren omdat vis kan gaan fermenteren. Een duidelijk teken dat voeding in blik bedorven is, is als de boven of onderkant bol is gaan staan. Dan niet meer consumeren maar weggooien.

      In geval van potten voeding, bijvoorbeeld groente, gaat in principe hetzelfde op. Daar heb je echter te maken met een kunststof gevoerde deksel. Die kan poreus, na vele jaren in ieder geval, worden waardoor deze gaat lekken. Het is in ieder geval goed om potten donker en bij een stabiele temperatuur te bewaren. Zo kan (zon)licht de inhoud niet aantasten. Voordeel van een pot is dan wel weer dat je de inhoud kunt zien en dus visueel kunt controleren op bederf.

    2. MdJ

      Cory,

      “en het zou fijn zijn als ik die nooit zou hoeven opeten en vervangen.”

      Das ook zonde, net als eten weggooien :P

  2. henk

    ik heb ooit van het leger een voorraad voedsel gekocht in blik.. nasi, goulash,aardappel-vlees groente van het merk struik,,,,, die waren al 10 jaar over datum, en toen ze op waren was er een kleine 3 jaar bijgekomen.. en ik kan je zeggen, de smaak was gewoon goed!!
    bombage blikken, dus de bolle blikken net als veelkantie al aangeeft, gewoon weggooien!!als je die wilt openmaken zal je je keuken opnieuw moeten witten…. heb dat ooit met een blikje tomatenpure gehad, en dat is niet leuk..
    een blik is tegenwoordig vertint,en kan heeeeeel lang mee.. mits net zoals vorige spreker al aangaf gaaf is en niet verroest van binnen.

    gr henk

Laat een reactie achter