Mora ‘Kroketten voor de Fijnproevers’ Test
De laatste keer dat wij kroketten van een bepaald merk voor u testen stamt alweer van 28 mei 2011. Dus de hoogste tijd om u weer eens te verblijden met een krokettentest. Deze keer zijn een viertal ‘kroketten voor de fijnproevers’ van de firma Mora aan de beurt. Die waren namelijk deze week in de aanbieding bij de Jumbo. 2 voor de prijs van 1. Dus dat kwam neer op € 1,89 per 2 verpakkingen. Dus namen we 4 soorten kroketten mee. De Mora Fijnproevers Kalfskroketten-, de Fijnproevers Goulashkroketten, de Fijnproevers Kipsatékroketten en als kaaskopen die we zijn ook de Fijnproevers Kaaskroketten. We zijn erg benieuwd, want zijn het ook echte zulke Fijnproevers?
U ziet (van boven naar beneden en van links naar rechts):
De Goulash, de Kipsaté, De Kalfs en de Kaaskroket
Uiteraard hielden wij ons aan de op de verpakking voorgeschreven frituurvoorschriften. En dan is bovenstaande afbeelding het resultaat. Dus het testen, nee.. ‘het fijnproeven’ kon dus beginnen.
De Mora Fijnproevers Goulashkroket
Nu hebben we verzuimt om een foto van de vulling van de kroketten te maken, maar ik kan u verzekeren dat de vulling er niet zo uitziet als deze op de verpakking staat afgebeeld. Hetzelfde gaat helaas ook op voor de smaak, die volgens Mora ‘vol lekker en pittig’ is. De Goulashkroket is zeker niet vies, maar pittig is deze alles behalve. Wel een beetje zoeterig. En een zoetige kroket is niet zo mijn ding. Mevrouw Veelkantie is wel van de Goulashkroketten, en ze vond de Goulashkroket van Mora zeker niet onsmakelijk, maar pittig en speciaal was deze zeker niet. ‘Geef mij de Goulashkroket van de Febo of die van Biz Biz van de Lidl maar´ sprak ze plechtig. Het is dus zeker geen slechte kroket en de paneerlaag is zeker in orde, de vulling kan ermee door en de beloofde geraffineerde vulling bleek heel gewoontjes te zijn en blinkt zeker niet uit in smaak en pittigheid, maar het mag wat ons betreft de titel ´Kroket voor de Fijnproever´ niet hebben. Het is wat ons betreft gewoon een ordinair Goulashkroketje die zich op geen enkele wijze onderscheiden kan van andere goedkopere en minder grote merken.
De Mora Fijnproevers Kipsatékroket
Wat direct opvalt aan deze kroket is de vreemde structuur van de paneerlaag. In werkelijkheid ziet de kroket er ook veel minder mooi en smakelijk uit dan de afbeelding op de verpakking doet beloven. De kroketten zijn kennelijk eerst door een wat donkerdere en daarna nog eens door een lichtere hele grove paneerlaag gerold. Het ziet er eerlijk gezegd niet heel appetijtelijk uit, en dat blijkt het ook niet te zijn. Je hebt een mond vol gruizig droge paneermeel te pakken zodra je een hap neemt van deze kroket. En dat ik combinatie met de erg melige vulling van de kroket maakt deze kroket tot een kroket die zeker geen fijn mondgevoel geeft. Buiten dat de vulling heel melig is, is deze ook nog eens niet erg smakelijk. De vulling is grof van structuur, maar niet op een prettige manier grof. Niet grof omdat je wat kipvlees of iets van een stukje pinda kunt onderscheiden, maar grof op een vreemde manier, alsof er door de ragout nog eens grove ongare bloem geslagen is. Of de vulling is gaan schiften. Nee, als dit een kroket voor de ‘fijnproever´ moet zijn, dan ben ik maar liever een ‘onbehouwen boer’.
De Mora Fijnproevers Kalfskroket
Op het gezicht is dit een mooi kroketje. Een mooie kleur die je mag verwachten van een Kalfskroket. De werkelijke kleur komt weliswaar niet overeen met de afbeelding op de verpakking, en ook de vulling wijkt redelijk af, maar daar storen we ons niet zo aan. De vulling zou alleen, ook volgens Mora’s omschrijving, heel romig moeten zijn. Maar dat valt wel een beetje tegen. Wat de vulling vooral is, is erg zout. En nu hebben wij zeker niets tegen zout, maar teveel zout verpest gewoon de smaak en bederft ook de smaak van de overige ingrediënten. De paneerlaag is wel aardig in orde. Maar de kroket smaakt, waarschijnlijk mede door de hoeveelheid zout, gewoon niet echt als een Kalfskroket. De ragout hoort zacht van smaak en romig te zijn. De sensatie zou moeten komen van mooie specifieke ingrediënten die een ordinaire Kalfskroket net even dat beetje extra geeft. Een vleugje peterselie of selderij bijvoorbeeld. Geen van dat treffen we aan in deze Mora Kalfskroket. Overigens troffen wij die in geen enkele andere fabriekskroket aan, maar dat lijkt me een schrale troost en slap excuus.
De Mora Fijnproever Kaaskroket
Mora gebruikt voor haar Kaaskroketten oude kaas. En dat is ronduit dom. Het resultaat is, doordat de eiwitten zich van het vocht en vet scheiden bij snelle verhitting op een hoge temperatuur, een korrelige melige vettige zoute structuur die niet lekker in de mond voelt en die eerder scherp dan pittig smaakt. Het resultaat is dat de Kaaskroket van Mora gewoon niet lekker is. Mora had beter een wat jongere dus vochtigere vettere kaas kunnen gebruiken. Had men een Extra Belegen 48+ kaas gebruikt dan had het stukken beter geweest. Dan krijg je een mooie vloeibaardere zeer smakelijke structuur die veel eetbaarder is en een veel prettiger mondgevoel geeft. Nadeel is wel dat de kaas heel heet is en langere tijd blijft en door de vloeibaarheid ervan je een veel groter risico loopt dat je de mond en lippen zult verbranden. Zoals bij een kaassoufflé. Voordeel is wel dat je een kaaskroket van een jong of extra belegen vettere kaas gerust kan af laten koelen zonder dat deze ranzig zal worden. Hetgeen bij oude kaas wel het geval is. Nee, dit is zeker geen fijnproeverskwaliteit. In tegendeel zelfs. Jakkes!
Conclusie:
Het is triest vast te moeten stellen dat grote bedrijven als Mora, met een naam hoog te houden, er niet in slagen om een behoorlijk product te fabriceren. Mora matigt zich een terminologie aan, in dit geval ‘fijnproevers’ die al net zoveel waard is als de veel misbruikte term ‘ambachtelijk’, ‘natuurlijk’ of ‘gezond’. Niets dus. Geen van de vier kroketten die wij testen verdient de term ‘fijnproevers’. Ze zijn wat ons betreft kwalitatief zelfs onder de maat als het zou gaan om de ‘gewonere’ kroketten.
We maken steeds vaker mee dat men op de R&D afdelingen van fabrikanten maar wat roept in een wanhopige poging zich te onderscheiden van andere fabrikanten en de zogenaamde ‘reguliere’ versies van hetzelfde product. In dit geval dus kroketten. Als je vervolgens deze producten test vallen ze keihard door de mand en blijken niet zelden van mindere kwaliteit en smaak te zijn dan het ‘reguliere’ product. In dit geval de ‘gewone’ kroketten van andere fabrikanten. Erg jammer. Want een kroketje bij de frieten of op een broodje kan zo lekker zijn.
We houden het maar op onze eigen Zelfgemaakte Kroketten en Kaasburgertjes. Want we mogen best wel zeggen dat die, zeker in verhouding tot grote merken met grote namen en nog grotere kretologie op de verpakkingen het helemaal niet zo slecht doen en niet zo slecht zijn. Ze zijn, vergeleken met wat we tot op heden proefden van de fabrikanten, zelfs buitengewoon lekker!
Zie ook:
Zie eveneens:
Laat een reactie achter