Even een spoedcursus barbecueën
Meneer Veelkantie ontvangt met grote regelmaat vragen van lezers via de email. Ik heb helaas, wegens drukke werkzaamheden, geen tijd om al deze vragen te beantwoorden, dus u kunt uw vragen beter op de site (liefst onder een passend topic) of het forum (even lid worden) stellen. Dan heeft u de meeste kans dat andere uw vraag zien en deze beantwoorden.
Soms pik ik er echter een vraag uit om deze, als ik daarvoor ook maar heel even de tijd kan vinden, wat uitgebreider te beantwoorden. Zoals onderstaande vraag van Huurbrozendal:
huubrozendal zegt:
Wij hebben net ook de Xxl aangeschaft. Maar HELP: waar plaatsen we de kolen op/in? Op de kleine rooster boven het gat van de vuurpot? Hoeveel kolen moeten er in? Waarom is er een deksel op? Kan je ook met deksel dicht Bbq en? Pffff….we zijn experts……
Hieronder voor de heer of mevrouw Huurbrozendal die dit onder het juiste topic plaatsten, en veel andere die met soortgelijke vragen zitten, de volgende antwoorden:
Huurbrozendal,
De kolen plaats je inderdaad op het (kolen)rooster(tje) waar dat gat (dat is de as opvangpot en bodemventilatie) onder zit. Je gooit de kolen, die je uiteraard het liefste en het beste aanmaakt met een kolenstarter, slechts op hooguit de helft van 't kleine kolenrooster.
Je gaat namelijk het vlees grillen boven het deel van het grote rooster (bovenin) waar geen kolen liggen te branden. Dat noemen ze indirect grillen/ barbecueën. Hiermee voorkom je dat het vlees verbrand direct boven de kolen, er geen vetten ontbranden van vleessappen, olie of marinade, en toch mooi bruin en gaar wordt. Het duurt iets langer dan direct boven de kolen, maar je vlees wordt wel gaar zonder direct te verbranden. We willen namelijk grillen en niet cremeren!
Zorg dat de ventilatie van de aspot (doe je met dat chromen pookje) helemaal openstaat en ook de ventilatie op de deksel zet je helemaal open. Als de kolen mooi gloeien stort je ze uit de kolenstarter op een klein deeltje (aan één kant) van het kolenrooster en sluit de deksel zodat de boel lekker goed op temperatuur komt. Zodra dit het geval is dan open je de deksel weer en borstelt (als je de bbq al eerder gebruikte) het rooster eens goed af. Sluit nu de deksel weer even een paar minuten zodat de boel weer lekker flink op temperatuur komt.
Leg nu zoals gezegd het vlees op het bovenste grillrooster aan de kant waar er geen gloeiende kolen onder liggen. Sluit nu de deksel. Probeer in te schatten hoe lang het vlees ongeveer nodig heeft om te garen en te bruinen. Open zo nu en dan de deksel om de voortgang te controleren. Maar... niet te lang want dan gaat er waardevolle warmte verloren! En gebruik zo nodig, zeker voor grotere stukken vlees, het liefst een (digitale) kerntemperatuurmeter om de minimale kerntemperatuur van het vlees te controleren. We willen immer geen voedselinfectie, of erger een voedselvergiftiging, oplopen!
Na enige tijd zal je vlees gaar en mooi bruin zijn. Wel gaar maar niet bruin genoeg? Leg het vlees, ja liever na dan voor het garen, heel kortdurend nog even op het grillrooster direct boven de gloeiende kolen en bruin het vlees en voorzie het van een lekker bruin en knapperig korstje.
Laatste tip: Rust, ontspan, denk na over wat u wilt bereiken, zorg voor voldoende voedselveiligheid en veiligheid in algemeen, neem de tijd en heb geduld. Het voorkomt ongelukken en komt het gerecht ten goede! U zult verbaast staan van uw eigen BBQ Skills!
Heeft u nog aanvullende vragen, betreffende dit onderwerp, stel ze gerust hieronder. Of meneer Veelkantie, of andere lezers zullen uw vragen proberen te beantwoorden. Barbecueën is heerlijk en simpel. Echt waar!
Geef een reactie