Ingezonden door Fort: Indische Frietjes
Van de week kreeg ik van vaste Veelkantie lezer Fort een simpel maar overheerlijk recept toegezonden per mail. En zoals het moet met een duidelijke beschrijving en mooie scherpe foto’s op een groot formaat.
Het gaat om een recept voor een lekker bijgerecht (bij de nasi, rijst, bami) dat ook erg lekker is om zo te eten. Namelijk sambal goreng kering, ook wel sambal goreng kentang genoemd. Of zoals de kinderen van Fort het noemen: Indische Frietjes. Fort, kom er maar in!
Hoi Veelkantie,
Hieronder het recept voor een lekker bijgerecht (bij de nasi, rijst, bami) dat ook erg lekker is om zo te eten. Dochters zijn er helemaal gek op, ik kan er niet genoeg van maken. Foto’s heb ik ook bijgevoegd.
Ik at het voor het eerst bij mijn Indische oma, net als vele andere heerlijke gerechten die zij vaak al ’s-ochtends stond te bereiden. Wanneer ik in de vakantie bij haar logeerde en ’s-ochtends in de keuken kwam stonden de pannetjes al te pruttelen en hing er een geweldige geur in de keuken.
Zo ook dus het onderstaande… Is ook in de winkel verkrijgbaar en heeft verschillende namen: ‘sambal goreng kering’, ‘sambal goreng kentang’, ‘hete patatjes’, ‘sambal goreng frietjes’. Er bestaan verschillende varianten: van de droge versie tot de plakkerige versie en met diverse variaties.
Wij doen het op de onderstaande manier en mijn dochters noemen het ‘Indische frietjes’. Zij hebben al tal van vriendinnetjes blij gemaakt door ze te delen op school, in de straat of op de ‘hangplek’.
Enfin, daar gaat ‘ie:
Ingrediënten voor een flink vol bord:
- Fritessticks naturel (2 zakjes van AH)
- Gebakken uitjes
- Gebakken plakjes knoflook (van de toko of zelf maken)
- Suiker
- Citroensap
- Zonnebloemolie
- Trassi
- Sambal Oelek
- Optioneel: rode lombok (pepers)
Bereiding:
- Verwarm ongeveer 4 eetlepels olie in een grote wok/wadjan en laat de trassi daarin oplossen/ bakken (vuur niet te hoog).
- Wanneer de trassi in de olie is opgenomen: 3 volle eetlepels suiker, 2 volle theelepels sambal oelek en een knijpje citroensap toevoegen. (optioneel de ringetjes lombok toevoegen).
- Roer de ingrediënten in de wok door elkaar en voeg wat water toe zodat alles goed kan oplossen. Dit laat je nu op het vuur staan zodat e.e.a. kan indikken tot er een stroperig prutje ontstaat. In de tussentijd….
- In een mengkom de frietjes, gebakken uitjes en gebakken knoflook door elkaar husselen.
- Wanneer het mengsel in de pan is ingedikt en stroperig genoeg is (tegen keukenstroop aan) is het opletten geblazen….
- Dit moet snel gebeuren: Zet het vuur hoog en voeg in één keer de frietjes, uitjes en gebakken knoflook toe en begin meteen alles goed te husselen, zodat alles zoveel mogelijk in aanraking komt met het stroperige mengsel. Het lijkt te weinig voor al die frietjes, maar het is genoeg. Goed husselen en de spatels zo nu en dan schoonschrapen boven de wok.
- Zodra alles goed gemengd is meteen uit de wok op een groot plat bord uitspreiden.
- Smullen maar!
Mijn (Veelkantie) reactie:
Beste Fort, dat ziet er heerlijk uit! Nu heb ik toevallig wel een zakje van die frietjes van AH in huis, maar helaas een aantal andere ingrediënten niet. Anders had ik direct aan de slag gegaan. Erg leuk dat je de moeite hebt genomen om dit met de lezers van Veelkantie te delen. Heb je nog meer van dit lekkers dat je met ons wilt delen dan hou ik me zeker aanbevolen.
Laat een reactie achter