Erwtensoep maken. Simpel en heerlijk!
Heeft u wel eens een blik erwtensoep geproefd? Ja zelfs van de grote merken als Unox, Honig of California? Waardeloos! Het smaakt nergens naar. Slechts in de verte doet het denken aan erwtensoep.
De oplossing is heel simpel. Maak voortaan uw eigen erwtensoep. En als ik zeg simpel dan bedoel ik ook simpel. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken is het helemaal niet zo moeilijk, en ook helemaal niet duur om erwtensoep te maken.
Veel mensen hebben toch nog de voorstelling bij het maken van erwtensoep dat ze varkenspoot moeten gaan trekken en allemaal andere ouderwetse nonsens. Dat is helemaal niet nodig en stomweg ouderwets.
Natuurlijk, varkenspoot is net zo lekker maar zeker niet lekkerder en kost geen bal, maar voor veel mensen is zo'n drijvende varkenspoot niet echt aantrekkelijk. Zeker niet als men daar later het vlees af moet plukken. Dus een paar flinke karbonades werkt net zo goed en is net zo lekker.
Alles wat u nodig heeft om een lekkere erwtensoep te brouwen is wat tijd en vooral wat geduld. Maar het goede nieuws is… maak een flinke pan dan kunt u de rest van de week of de week erop er nog wat aan hebben. Want erwtensoep laat zich uitstekend invriezen zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Overigens… weet u wat het verschil is tussen erwtensoep en snert? Erwtensoep is als u het dezelfde dag dat u het maakt eet en het daardoor nog dunner is. Het is snert als u het een dag/ nacht laat trekken en daardoor veel dikker is geworden. Meer verschillen zijn er niet.
Wat heeft u nodig voor een lekkere erwtensoep:
-
Spliterwten (circa 400 gram voor 2,5 liter soep).
-
500 gram schouder of gebroken* karbonade.
-
2 hele flinke of 5 kleine aardappelen.
-
400 gram winterpeen.
-
400 gram knolselderij.
-
2 flinke uien of 5 kleine uitjes.
-
200 tot 300 gram prei.
-
En uiteraard een overdosis rookworst!
En verder nog:
-
2 tot 3 laurierblaadjes.
-
20 gram verse bladselderij (of koop een knolselderij met het groen er nog aan).
-
10 gram verse peterselie.
-
Peper & Zout.
-
3 flinke eetlepels kruidenbouillon.
Wat belangrijk is, is dat u de spliterwten ruim de tijd geeft om te wellen. Het liefst een hele nacht. Of, maar dan eet u de erwtensoep, of eigenlijk dus snert pas de volgende dag, u kookt de spliterwten gewoon mee met de rest van de ingrediënten en laat de complete soep een nachtje staan. De soep zal dan, als u het dezelfde dag als dat u het maakt wilt eten, wel iets dunnen uitpakken dan u misschien wenst. Een nachtje laten staan is veel lekkerder.
Als u de spliterwten heeft laten wellen (of niet) dan doet u dit samen met de karbonades, de laurierbladeren, de helft van de selderijblad, de kruidenbouillon en circa 2 liter water in een pan. Kook dit vervolgens op een rustig vuur ongeveer een uurtje. Hou in de gaten dat u het water net tegen de kook aan wilt hebben want anders kunt u de erwten van de bodem schrapen.
Terwijl dit kookt heeft u voldoende tijd om alle andere handelingen te doen. Zoals het schillen en kleinsnijden van de knolselderij, het schrappen en kleinsnijden van de peen, het schillen en kleinsnijden van de wortel, de uien en het schoonmaken en snijden van de prei.
Maar let wel op, de soep zal zo fijn of grof worden als u de groentes maakt want niet alle knolselderij en worstel zal tot moes gekookt worden. Wilt u lekkere grove 'boeren' erwtensoep (onze voorkeur) snij dan de groentes niet te klein.
Voeg na ongeveer 45 minuten koken de knolselderij en de aardappel aan het kokende water toe. Breng nu het water weer aan de kook en laat het wederom net aan de kook lekker door pruttelen. Als u van mening bent dat de consistentie van de soep naar uw zin is, en dat kan na een half uur maar ook pas na een uur zijn, vis dan de karbonades uit de pan. Let wel op dat er geen botjes in de pan achter blijven van de nu zeer gare karbonades.
U kunt nu met gemak het bod van het vlees scheiden. Snij nu het vlees klein en doe het terug de pan in.
Schep nu de laurierbladeren uit de pan. Voeg nu de vers gesneden peterselie, de worstel, de prei, en de ui (die kunt u voor de lekker eerst even aanfruiten) en het restant van de bladselderij toe. Snij nu ook de rookworst in plakjes en voeg ook dit toe aan de soep.
Zie hier een recept voor het zelf maken van ambachtelijke rookworst.
Laat de soep nu nog 15 tot 20 minuten doorkoken tot alle ingrediënten goed gaar zijn en de consistentie van de soep naar uw zin is. Ondertussen even met regelmaat proeven om te zien of de soep helemaal naar uw smaak is. Voeg zo nodig nog wat peper, zout en kruidenbouillon toe. Zet, als de soep goed op smaak is het vuur uit.
In principe is de soep nu klaar om te eten. Maar de soep is pas echt op z'n lekkerste als u het nog een nachtje laat staan. Uiteraard gekoeld zodra de soep afgekoeld is. Alle smaken van de ingrediënten hebben dan goed de kans om door te soep te trekken. Is de soep wat te dik dan kunt u gerust wat water toevoegen, maar doe dit telkens een beetje zodat de soep niet te dun is.
Is de soep te dun na bereiding dan kunt u het beste nog wat aardappel toevoegen. Bent u al wat verder in het kookproces dan is het verstandig de aardappel te raspen. Ook het toevoegen van een blik doperwten, uiteraard zonder vocht, helpt goed om de soep dikker te maken.
Bespaartip: Koop, bijvoorbeeld bij een Turkse supermarkt een knolselderij met het groen er nog aan. Dit is stukken goedkoper dan een losse knolselderij en losse bladselderij bij de supermarkt kopen. Wel even goed wassen voor het snijden. Nu heeft u vaak, en dat is ook veel goedkoper dan voorgesneden knolselderij kopen, veel van de knolselderij over als u de hele knol (met groen) koopt. Niet weggooien! Schil het restant van de knolselderij en blancheer de knol even een paar minuten (circa 5), doe deze in een zakje voor de vriezer en vries de knol in na afkoelen voor de volgende keer. Zo heeft u voor drie keer knolselderij in huis als u erwtensoep wilt maken.
Product |
Hoeveelheid |
Prijs |
Waar |
Karbonades (incourant ofwel gebroken*) | 500 gram | € 1,25 | De Worstenmakerij of andere kilo slager |
Spliterwten | 400 gram | € 0,30 | Dekamarkt |
Aardappelen | 5 middelgrote | € 0,25 | Jumbo |
winterpeen | 400 gram | € 0,40 | Turkse Supermarkt |
Uien | 2 flinke uien | € 0,25 | Turkse Supermarkt |
Prei | 300 gram | € 0,30 | Turkse Supermarkt |
Knolselderij met groen | 1/2 deel = 400 gram | € 1,00 | Turkse Supermarkt |
Peterselie | 20 gram | € 0,15 | Turkse Supermarkt |
Laurierblad | 2 stuks | € 0,35 | Boni |
____________ Totaal |
______ € 4,25 |
* Incourante ofwel gebroken karbonades zijn karbonades die er niet zo mooi uitzien en daarom niet als schouderkarbonades verkocht kunnen worden. Dat is vele malen goedkoper en zeker net zo lekker!
U ziet, erwtensoep maken is niet moeilijk en ook niet duur. U hoeft ook niet te worstelen met varkenspoten en andere ellende want de toegevoegde waarde daarvan is volkomen nihil. U moet slechts wat tijd hebben en vooral geduldig zijn. Maar dan heeft u wel de lekkerste verse erwtensoep, of liever nog snert na een nachtje trekken, die er bestaat! Eet vooral heel smakelijk!
Laat een reactie achter