«

»

jul 27 2012

Death Wish – de Sterkste koffie ter wereld? Marketing of feit?

Death Wish CoffeeMeneer Veelkantie is een eigenaardig figuur. Maar dat wist u natuurlijk al. Maar het gaat even om iets anders. Ik kan namelijk probleemloos een fles whisky achteroverslaan zonder er een moment last van te hebben. Niet op het moment van drinken maar ook niet de dag erop. Vreemd hé?

Maar meneer Veelkantie is natuurlijk ook geen supermens, al denkt hij dat soms wel eens, want daar tegenover staat dan weer dat een bakkie koffie met cafeïne erin me geheid vloert.

Ik drink daarom al jaren koffie zonder cafeïne. En nee, als je het niet weet dan proef je geen verschil, hoe hard sommige mensen ook anders blijven beweren. We hebben het vaak uitgeprobeerd op talloze niets vermoedende proefpersonen.

Meneer Veelkantie ziet alleen al om die reden af van de naar verluidt sterkste koffie van de wereld.

Of het daadwerkelijk de sterkste koffie in de wereld is valt overigens te bezien. De producent ervan heeft helaas geen wetenschappelijke bewijzen daarvan op hun site staan. Sterke koffie is ook een relatief begrip. De sterkste koffies qua smaak komen van de donker gebrande koffiebonen. Hoe donkerder hoe sterker de smaak zal zijn. En sterker is in dit geval meestal ook bitterder. Alleen hoe langer je een koffieboon brand hoe lager het cafeïne niveau zal zijn. Je brand er als het waren de cafeïne uit. Met ‘sterk’ bedoeld men in dit geval het ‘hoogste’ cafeïne gehalte.

Men beweerd dat in ‘hun’ bonen 200% meer cafeïne zit dan in ‘reguliere’ bonen. Wederom, wat men verstaat onder ‘reguliere’ koffiebonen verteld men niet op de site. 200% meer dan Robusta bonen? Die kennelijk de sterkste koffiebonen zijn? U moet hen schijnbaar geloven op hun woord.

Niet alleen de mate van branden, hoe lichter hoe minder smaak hoe meer cafeïne/ hoe donkerder hoe meer smaak maar minder cafeïne, bepaald de hoeveelheid cafeïne in een bak koffie, maar ook de wijze van koffie zetten. Logischerwijs heeft een langzame methode tot gevolg dat er meer cafeïne aan de koffieprut onttrokken zal worden. Maar dat niet alleen, want er zijn ook snelle methodes met een hoger cafeïne gehalte tot gevolg. Bijvoorbeeld in geval van espresso. Het maakt namelijk ook veel uit of het om een grove of een fijne maling gaat. Hoe fijner de maling hoe meer cafeïne er vrij komt bij het koffie zetten. Vandaar ook dat espresso koffie doorgaans een hele fijne zo niet de fijnste maling heeft. En dan hebben we het natuurlijk ook nog over de hoeveelheid water die u gebruikt. In geval van een espresso is dat weinig. Dat tezamen met de zeer fijne maling en het er met ‘geweld’ doorheen persen van het water geeft espresso niet alleen meer smaak maar ook een hoog gehalte aan cafeïne. Hoger dan je met andere methodes en malingen zou hebben. Ook de hoeveelheid koffie in verhouding tot water die u gebruikt maakt een wereld van verschil. En als laatste maakt de ‘blend’, ofwel de verhouding aan soorten bonen, ook veel uit.

Death Wish Coffee beweerd niet alleen de sterkste koffiebonen qua cafeïne te hebben, maar ook qua smaak. Uit bovenstaande kunt u opmaken dat dit eigenlijk een onmogelijke combinatie is. Immers, hoge cafeïne ofwel een lichte branding is minder, en lage cafeïne dus een donkere branding is meer smaak. Er zijn dus maar twee mogelijkheden. Of men belazerd de boel en men rekent op het placebo-effect bij hun klanten, of men verhoogt kunstmatig het cafeïne gehalte doormiddel van toevoegingen. En zelfs in het laatste geval belazerd men dus feitelijk de hele boel.

Wat daadwerkelijk in de praktijk, na het zetten, de sterkste koffiebonen qua cafeïnegehalte zijn valt moeilijk te zeggen omdat het, zoals u heeft kunnen lezen, om een combinatie van factoren gaat. Zoals gezegd zou het dan gaan om zo licht mogelijk gebrande Robusta bonen gaan die u zeer fijn heeft gemalen en die op een zeer langzame wijze of onder hoge druk gezet is. De claim dat men Death Wish de sterkste koffie ter wereld heeft, zonder kunstmatige toevoegingen, is dan ook per definitie vals. Wat ook vals is is de prijs van deze koffie. $ 19,99 voor krap aan 450 gram!

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/07/27/death-wish-de-sterkste-koffie-ter-wereld-marketing-of-feit/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *