«

»

aug 24 2012

Let’s Pizza Machine: In 3,5 min. verse PizzaHet gebeurd niet vaak, maar ook Nederland loopt wel eens voorop als het gaat om faster dan fastfood. In dit geval gaat het om een Pizza verkoopmachine die weliswaar door een Italiaan, Claudio Torghel, is ontwikkeld maar door het in Nederland gevestigde A1 Concepts wordt gedistribueerd. Een machine die naar verluidt en volgens de distributeur binnen 2,5 minuten (het zijn er eerder ruim 3,5 minuten, maar dan nog is het ontzettend snel) een geheel uit verse ingrediënten vervaardigde kant en klare gebakken pizza uitspuugt.

De machine gebruikt een speciaal voor de machine ontwikkeld bakmeel en mineraalwater waarvan het apparaat ter plekke een bodem maakt. Vervolgens brengt de machine een laagje organische tomatensaus aan op de bodem en de topping van uw keuze. Daarna bakt de machine in circa 2,5 minuten de pizza gaar en klaar met behulp van ingebouwde infrarood elementen.

De machine kan op deze wijze 200 pizza’s produceren en moet dan bijgevuld worden. Maar ook daaraan is gedacht. De Pizza machine is verbonden met het internet en zo kan de voorraad in de machine bijgehouden worden. Zodra de voorraad op dreigt te raken dan krijgt de uitbater van de machine, of een ‘mannetje’ van de franchisegever dan wel leverancier, een seintje om de machine bij te vullen. Ook de ingrediënten die op de pizza gaan werden ontwikkeld en worden geproduceerd door A1 Concepts. Men heeft dus het hele gebeuren in de hand en de uitbater hoeft, buiten het bijvullen maar zelfs dat kan volledig uit handen genomen worden door A1 Concepts of bedrijven waarmee men samenwerkt in verschillende landen, nauwelijks naar de machine om te kijken. In ruil daarvoor strijkt de uitbater een percentage van de winst op.

De machine is instaat om vier verschillende pizza’s te produceren. Om hoeveel toppings het maximaal per pizza gaat heb ik helaas niet kunnen ontdekken, maar volgens CEO van A1 Concepts Ronald Rammers zou het kunnen gaan om een grote variëteit aan toppings (vis, vlees, vegetarisch, enzovoort), en kan de machine zelf rekening houden met speciale dieet wensen zoals koosjer en halal. De door A1 Concepts geadviseerde prijs voor een 27 centimeter pizza is € 5,95 per stuk, maar daar kan desgewenst op bepaalde locaties en naar wens van de uitbater, vanzelfsprekend naar boven toe natuurlijk, van afgeweken worden.

Er zijn wel concurrenten op de markt, zoals de Piz.Top pizza machine die in 90 seconden een afgebakken pizza uitspuugt, maar daarbij is ‘afbakken’ het sleutelwoord. Voordeel daarvan is dat je wat uitgebreidere pizza’s, qua het aantal toppings, uit de machine kunt trekken. En dan is er ook nog de Wonder Pizza van pizzametry.com. Hier aan het werk te zien in een promotie video. Maar die gebruikt geprefabriceerde deegballen en de pizza’s zijn aanzienlijk kleiner van formaat. Voordeel van deze machine is dan wel dat je meerdere pizza’s achter elkaar kunt bestellen en de machine deze dan, na de initiële 3,5 minuten die de eerste pizza nodig heeft, telkens na 90 seconden daarna uitspuugt. En dan heb je nog talloze ‘spuug er een kant en klaar net geen diepvries pizza uit’ machines. Maar, voor zover ik weet is de Let’s Pizza machine de enige machine ter wereld die de pizza bodem ter plekke ‘from scratch’ maakt, die dan belegd en gaar bakt.

Feit blijft derhalve dat het concept van A1 Concepts vooralsnog uniek is. En dat blijkt ook want in het geboorteland van de pizza, uiteraard Italië, maar ook elders in Europa waar men de machines uitzet is het een doorslaand succes. Zodanig dat A1 Concepts druk doende is de Let’s Pizza machine uit te zetten in Amerika. En de Amerikanen een beetje kennende, die verzot zijn op dit soort revolutionaire snack innovaties, kan het niet lang duren voordat het ook daar een waanzinnig succes zal worden. En als men eenmaal vaste poot aan de grond heeft in Amerika dan kon het wel eens heel snel gaan met A1 Concepts. Als men vervolgens ook de Aziatische markt, waar men werkelijk helemaal wild is van machines die eten distribueren en laat staan machines die ter plekke hun eten in 3,5 minuten maakt, dan kan A1 Concepts de totale wereldheerschappij met hun pizza-bodem-maak-beleg-bak-pak-eet-machine helemaal niet meer ontgaan. En zo te zien aan het krantenartikel rechts is men al aardig op weg bekendheid te krijgen in Azië.

Als laatste wilt u natuurlijk het boven beschreven apparaat wel eens aan het werk zien. En uiteraard voorzie ik ook graag daarin. Maar dan niet de gestroomlijnde promotie video van A1 Concepts zelf, want dat zou te mooi en te makkelijk zijn. Ik laat u liever een video zien van deze machine in de echte alledaagse praktijk!

In bovenstaande video ziet u ook heel goed dat de door A1 Concepts genoemde 2,5 minuten nogal optimistisch is en het in praktijk ruim 3,5 minuten betreft. En dat is toch een klein beetje jammer. Want ook 3,5 minuten voor een van de grond af aan gemaakte pizza is natuurlijk waanzinnig snel. En al zou het 5 minuten duren, het trekt toch wel voldoende publiek en klanten, want dit is natuurlijk een technisch wondertje dat je gewoon een keer gezien en waaruit je minstens één keer een pizza ‘getrokken’ moet hebben. Ikzelf zou graag eens de gelegenheid hebben om deze machine in het echt aan het werk te zien en de pizza’s ervan, in het kader van onze producten reviews, eens te testen op smaak en dergelijk. En ik ben vast niet de enige. Er is dus geen enkel reden om de snelheid van te machine in positieve zin te overdrijven.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/08/24/lets-pizza-machine/

1 reactie

  1. iliyan asenov

    Hoevel kost en van waar kan ik kopen ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *