«

feb 22 2017

Is dat wat, zo’n Air Fryer? Review en handige tips! (UPDATE)Wij hebben circa twee maanden de tijd genomen om onze Air Fryer, in ons geval de Princess Digital Aerofryer XXL, uitvoerig te testen met allerhande producten om u een duidelijk beeld te kunnen geven van wat u zoal wel of niet met een Air Fryer kunt. Hieronder leest u onze Air Fryer ervaringen tot op heden:

Wat is een Air Fryer en waarom een Air Fryer?

In feite is een Air Fryer niet veel meer dan een zeer compacte convectie oven. Via de ingebouwde ventilator circuleert de Air Fryer hete lucht rondom het te bereiden product. Hierdoor is er geen tot zeer weinig olie nodig om tal van producten mooi rondom te grillen dan wel te bakken. Dit zou gezonder zijn dan de conventionele manier van grillen en bakken waarbij u wel gebruik maakt van boter of olie. Of dat altijd het geval is valt natuurlijk te bezien want je kunt ook ongezonde zaken bereiden in de Air Fryer. We ontkennen echer niet dat heel veel producten aanzienlijk minder vet uit de Air Fryer komen.

Kloppen alle genoemde voordelen van een Air Fryer ook in de praktijk?

Of dat altijd een voordeel is valt echter over te twisten. Vet geeft namelijk ook smaak. Zo moeten wij eerlijk bekennen dat wij de frituursmaak bij friet en snacks en de boter of olie smaak bij weer andere producten soms best wel een beetje missen. Wat wij niet missen is de frituurlucht die soms wel uren kan blijven hangen in huis en ook in de kleren gaat zitten. Hierdoor is het minder bezwaarlijk om te snacken voordat wij bijvoorbeeld op visite gaan of als wij visite hebben.

Een ander genoemd voordeel van het convectie systeem zoals wij dat bij de Air Fryers aantreffen zou zijn dat je producten niet aan zou kunnen bakken of verbranden. Dit is vanzelfsprekend onzin. Ook in geval van een Air Fryer kun je zaken laten aanbakken en aan- of verbranden als je deze te lang en/ of deze bij een te hoge temperatuur bakt of grilt.

Het voedsel dat u bakt of grilt zou ook gelijkmatiger verwarmd of verhit worden en daardoor gelijkmatiger bakken en sappiger dan wel malser blijven. Ook dit is niet perse waar. Met name de kleinere Air Fryers, maar ook de XL en de XXL Air Fryers, zijn dusdanig compact geconstrueerd dat de hete lucht niet alle plekken altijd even goed kan bereiken. Hierdoor is het vaak nodig de producten meermaals om te schudden of om te draaien tijdens het bakken of grillen om zo ervoor te zorgen dat het product gelijkmatig verhit en gebakken of gegrild wordt. Of het product ook sappiger of malser blijft is geheel en al afhankelijk bij welke temperatuur alsook hoe lang u de producten in de Air Fryer bakt of grilt.

Mede door het feit dat u producten regelmatig om moet schudden of om moet draaien komt er in de praktijk ook niet zoveel terecht van het combineren en gelijktijdig bakken en/ of grillen van producten. Producten zoals friet en kip. Want hoe schud je de friet om terwijl er, al dan niet gescheiden door een doorgaans meegeleverd tussenschotje, ook kippenboutjes in het Air Fryer mandje liggen? De combinatie optie is derhalve meer een marketingpraatje dan realiteit.

Hetzelfde gaat op voor het marketingpraatje dat de Air Fryer vrijwel geurvrij zou zijn. In het geval van het bakken van friet en reguliere snacks is dit bijna waar (de geur is aanzienlijk minder en minder penetrant) maar als je andere producten, zoals kip, vis en vlees, in de Air Fryer bakt of grilt dan geurt de Air Fryer flink. Hetgeen ook logisch is. Zodra er bij het bakken vleesvetten of vocht van vis vrijkomt dan bakt dit net als bij alle andere conventionele methoden (bakken in de pan, in de frituur of in de oven) aan en gaat op den duur verbranden. Hierbij komen soms sterke geuren vrij die net als bij frituren en bij bakken en grillen enige uren tot wel een dag in huis kunnen blijven hangen en in de kleren kunnen trekken. Dat is iets om zeker rekening mee te houden als u na het eten nog weg moet of nog visite krijgt.

Bij veel Air Fryer worden allerhande onderdelen geleverd of u kunt deze er los bijbestellen Zaken om vis te grillen, om taarten te bakken, enzovoort. Wij kunnen u van harte adviseren deze extra’s links te laten liggen en er zeker geen bulten geld aan uit te geven. U gaat deze zaken namelijk hooguit één keertje gebruiken om er vervolgens achter te komen dat het geen enkele toegevoegde waarde heeft of simpelweg niet werkt. Laten we eerlijk zijn. De Air Fryer is niet veel meer dan de moderne variant en de vervanger voor de friteuse. In de praktijk kunt u ongeveer hetzelfde met een Air Fryer als u met de friteuse kunt. Natuurlijk, als u heel handig en ervaren bent dan kun je hele leuke dingen toveren uit de Air Fryer maar verwacht er geen wonderen van. Vraag u ook af of u een taart zou bakken in de friteuse. Als het antwoord daarom nee is dan snapt u dat het weinig realistisch is om dit kunstje wel van de Air Fryer te verwachten. De Air Fryer is weliswaar te vergelijken met een convectie, dus hete lucht, oven maar een Air Fryer is ook veel compacter waardoor de mogelijkheden veel beperkter zijn dan een doorgaans veel grotere en ruimere convectie oven of zelfs een combi magnetron. Uiteraard moedigen wij u wel aan om lekker te experimenteren met uw Air Fryer. Al is het maar om de beperkingen van de Air Fryer te ontdekken. En wie weet wat u allemaal kunt ontdekken aan verborgen mogelijkheden!

Van heel veel ‘recepten’ sites op het internet (voorbeeldje), waar u allerhande exotische mogelijkheden compleet met baktijden leest, moet u zich net al teveel aantrekken. Veel van de sites zijn niet veel meer of minder dan grote advertorials voor bijvoorbeeld de Philips Air Fryer (zie hier een voorbeeld) waarin men u wijs wil maken dat de mogelijkheden met een Air Fryer vrijwel ongelimiteerd zouden zijn. Andere sites zijn van goed bedoelende maar net iets te enthousiaste amateurs die pas de Air Fryer hebben ontdekt en klakkeloos deze reclame propaganda kopiëren en verbreiden zonder daadwerkelijk eens iets exotische of aparts uit de lange lijst van ‘mogelijkheden’ geprobeerd te hebben. En gelukkig maar want je bent een halve zool als je delicate producten zoals eendenborst in de Air Fryer bakt.Belangrijke zaken om rekening mee te houden als u een Air Fryer aanschaft

Air Fryer zijn er in allerhande maten, uitvoeringen, Wattages, vormen en groten. Het kan daardoor erg lastig zijn om een goede uit te kiezen. Het is daarom verstandig om u eerst goed te oriënteren en u te bedenken wat u met de Air Fryer gaat doen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan uw gezinsgrote. Bent u met z’n tweetjes dan kunt u het vaak wel af met een standaard Air Fryer. Heeft u echter een ‘groter’ gezin, en dan spreken wij over twee ouders en bijvoorbeeld twee kinderen, dan is het verstandig om minimaal een XL en nog liever een XXL Air Fryer te kopen. Dit omdat u dan bijvoorbeeld meer friet in ene kunt bakken, hetgeen gemiddeld zo’n 20 minuten duurt, of een hele kip zonder dat een deel van het gezin hongerig toe moet kijken hoe de andere aan het peuzelen zijn en nog een poosje moeten wachten.

Het wattage van het apparaat is ook niet onbelangrijk. Natuurlijk kunt u het op zich prima af met een apparaat van 1400 Watt maar meer is in dit geval altijd beter. Wilt u sneller kunnen bakken of grillen dan raden wij u aan om niet lager te gaan dan circa 1500 en nog liever meer Watt. De Air Fryer die wij uitkozen is en een XXL versie en 1800 Watt en daar zijn wij erg tevreden over. Hij is lekker ruim, er kan bijvoorbeeld met gemak een flinke hele kip (tot circa 1800 gram) in, en ook erg snel (35 tot 45 minuten afhankelijk of u de kip ‘gewoon’ of zo wil grillen dat het vlees van de botjes afvalt).

Ondanks de reclames die anders zeggen doen gepaneerde producten of producten in bijvoorbeeld loempia vellen het niet zo goed in de Air Fryer. Een paar Vietnamese loempia’s bakken in de Air Fryer kunt u wel vergeten. Ze worden simpelweg niet mooi goudgeel bruin. Hetzelfde gaat op voor bijvoorbeeld kipnuggets, gewone kroketten, bitterballen en andere gepaneerde producten die niet specifiek geschikt zijn voor de oven dan wel Air Fryer. We raden u dan ook aan om, als u gepaneerde producten in de Air Fryer wilt bakken, erop te letten dat op de verpakking staat dat deze tenminste geschikt zijn voor ovenbereiding en nog liever voor bereiding in de Air Fryer. Hetzelfde gaat op voor de meeste producten waar een beslaglaagje omheen zit alhoewel deze iets beter uit de Air Fryer komen dan gepaneerde producten die niet specifiek geschikt zijn voor oven of Air Fryer bereiding. Voorgebakken vleesproducten, zoals frikandellen, vleesballetjes, Mexicano’s, gehaktstaven, e.d. komen over het algemeen behoorlijk goed uit de Air Fryer. Daarbij is het zelfs zo dat de specifiek voor de Air Fryer geschikte producten niet zoveel toevoegen aan de bereiding en smaak. U kunt dus net zo goed gewoon de standaard frikandellen e.d. kopen die u normaliter ook kocht voor de frituur.

Helaas is niet iedere frietsoort geschikt om te bakken in de Air Fryer. De standaard friet die u normaal ook frituurde kunt u normaliter ook gewoon gebruiken in de Air Fryer maar u moet een beetje rekening houden met grote en dikte van de frietjes. In de regel is grover beter. Franse frietjes doen het bijvoorbeeld heel slecht in de Air Fryer. De kans is groot dat, als u deze niet heel vaak even omschud, deze klef en slap uit de Air Fryer komen. Gooit u ze wel vaak even om dan is de kans groot dat ze oneetbaar ‘krokant’ (lees: keihard) worden. Dit heeft alles te maken met de compactheid van de frietjes. Franse friet ligt zo compact in de pan van de Air Fryer dat de hete lucht er niet goed omheen en doorheen kan circuleren. Ze bakken daardoor alleen aan de bovenkant. Door ze regelmatig om te schudden, of liever te scheppen omdat ze klef, slap en zacht blijven, verhelpt u dit probleem een beetje maar dan bestaat de kans dat de Franse frietjes dusdanig hard worden omdat er nauwelijks aardappel in de frietjes zit dat het eveneens niet lekker is. Zoals wij al eerder opmerkten missen wij zeker bij het Air Fryen van frieten de gefrituurde smaak. Misschien is dat omdat wij moeten wennen maar we kunnen wel stellen dat frituren, ongezonder of niet, beslist wat aan de smaak en beleving toevoegt.

Onze conclusie na het enige maanden uittesten van onze Air Fryer

Wij zijn beslist van mening dat de air Fryer wat toevoegt aan onze keuken. Met name over de wijze waarop kipproducten uit de Air Fryer komen, en dan met name hele kippen, zijn wij ronduit erg enthousiast. Voorheen frituurde wij regelmatig kipdelen maar het grote nadeel was altijd de zeer sterke frituurlucht gecombineerd met de geur van gefrituurde kip. Nu heeft u kunnen lezen dat het bakken van bijvoorbeeld kip in de Air Fryer alles behalve geurloos is maar wij kunnen wel zeggen dat de geur aanzienlijk aangenamer is dan de dominante geur van de friteuse. Hierdoor eten wij tegenwoordig vaker ‘gefrituurde’, lees ge-Air Fryde, kip dan voorheen. Ook over andere producten uit de Air Fryer, wij noemen bijvoorbeeld Rosti’s en al dan niet gekruide aardappelpartjes e.d., zijn wij wel behoorlijk enthousiast.

Waar wij iets minder enthousiast over zijn zijn de meer reguliere snacks. Ofwel de voornaamste reden om een Air Fryer aan te schaffen. Voorgebakken vleesproducten zoals frikandellen e.d. zijn wel aardig goed te doen maar gepaneerde producten, producten in een jasje van beslag en producten in een loempia velletje komen wat ons betreft niet erg goed uit de Air Fryer. Wij hebben onze zelfgemaakte loempia’s geprobeerd te bakken in de Air Fryer maar dat was beslist geen succes. Ze bleven erg bleek en langer of heter bakken resulteerde slechts in enkele bruine of zelf verbrande plekjes. Wij waren toen blij dat wij de friteuse niet bij het grofvuil hadden gemikt want daar moesten wij toch op teruggrijpen om onze loempia’s zo lekker te krijgen als wij gewend waren. We zijn ook niet perse erg enthousiast over producten die specifiek geschikt zouden zijn voor de Air Fryer. Kroketten en frikandellen voor de Air Fryer/ oven zijn redelijk te doen, ze bruinen in ieder geval beter dan de regulier kroketten en frikandellen, maar we missen toch smaak.

Zouden wij de Air Fryer als systeem een overall cijfer moeten geven dan zou het nu, het gemiddelde genomen van producten uit de Air Fryer waar wij heel blij van worden en waar wij minder enthousiast over zijn, een zeventje zijn. En dan maken zaken als de heerlijke kip uit de Air Fryer en de aardappelproducten die wij in bovenstaande tekst noemden absoluut het verschil uit. Zou het alleen gaan om de producten waarvoor de Air Fryer specifiek in de markt is gezet, dus de reguliere snacks die u normaal zou frituren, dan hangt het op z’n best ergens tegen een vijfje (met klein plusje) aan.

Wij hopen vooral dat de fabrikanten van snacks flink aan innovatie doen om producten op de markt te brengen die nog geschikter zijn voor de Air Fryer en de al bestaande producten sterk te verbeteren. Ook aan de apparaten zelf kan nog voldoende verbeterd worden. Zeker voor wat betreft de circulatie van de hete lucht. De Air Fryer heeft de toekomst, dat blijkt ook uit de hoeveelheid Air Fryers die over de toonbank gaan en de hang naar ‘gezonder eten (en dan met name snacken)’, maar de snack fabrikanten lopen nochtans flink achter op de technische ontwikkelingen. Dat kan van grote invloed zijn op het succes van de Air Fryer in de toekomst. Op dit moment zijn wij van mening dat de Air Fryer, en zeker de snack fabrikanten, de belofte en verwachtingen bij veel klanten, waaronder wij ons rekenen, (nog) niet waarmaken.UPDATE – 27-03-2017: Princess Digital Aerofryer XXL is overleden

Vorig weekend bleek dat de Princess Digital Aerofryer XXL zo dood als een pier was. Mevrouw Veelkantie wilde ‘m inschakelen en het apparaat deed helemaal niets meer. Dinsdag is mevrouw Veelkantie teruggegaan naar de Kijkshop, waar het apparaat was gekocht, en daar bleek al snel dat zowel de Princess Digital Aerofryer XL alsook de Princess Digital Aerofryer XXL typische probleemgevallen zijn. Zozeer zelfs dat de fabrikant deze apparaten niet eens meer repareert maar ze direct op de schoothoop gooien. Door een ontwerpfout branden de elektrische circuits vroeg of laat door. Om de klant hiervan niet de dupe te laten worden heeft de fabrikant opdracht gegeven aan de verkooppunten om klanten met een defecte Princess Digital Aerofryer hun geld retour te geven. Kijkshop voldeed bijna aan deze opdracht. Alleen geeft men niet het aankoopbedrag terug in contanten maar bij wijze van een tegoedkaart ter waarde van het aankoopbedrag. Dat vinden wij niet zo netjes. Wij hadden echter ons oog laten vallen op een hele mooie semi-professionele échte friteuse en hebben ons tegoed daaraan uitgegeven. Anders hadden we zeker stevig geprotesteerd!

Voor ons voorlopig geen AirFryer meer! Wij frituren veel liever!

Voor ons kwam het overlijden van de AirFryer als een soort van geluk bij een ongeluk. Naarmate wij het apparaat vaker gebruikten begonnen wij ook de toegevoegde smaak en de betere prestaties van een conventionele friteuse te missen. Telkens moesten wij, op de heerlijke ge-AirFryde kip na, toch de conclusie trekken dat friet en snacks uit de klassieke met olie gevulde friteuse zoveel lekkerder, krokanter en smakelijker zijn. Of het heel veel ongezonder is dan AirFryen valt nog te bezien. Kortom, wij grepen de gelegenheid bij de hand om weer een gewone friteuse te kopen. Wij zullen ook niet heel snel een andere AirFryer kopen. Of de techniek en de producten moeten zoveel verbeteren dat het verschil met de klassieke friteuse te verwaarlozen zijn. Dat zien wij echter voorlopig niet gebeuren omdat men weliswaar de producten kan verbeteren maar de techniek is wat hij is. Hete lucht waarmee u zaken schroeit en verhit. Daar bestaat vooralsnog geen alternatief voor. Ofwel, bye bye AirFryer en hello Friteuse! So good to have you back! 😉

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2017/02/22/is-dat-nou-wat-zon-air-fryer-test-review-en-handige-tips/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *