«

»

Apr 08 2014

Bericht afdrukken

Het Familiedrama Schmittmann

Familie SchmittmannNaar nu blijkt heeft voormalig oud-topbankier Jan Peter Schmittmann zijn vrouw, dochter en daarna zichzelf om het leven gebracht. Verbijstering alom. De media loopt over...

Na jaren van succesvol bankieren wordt Schmittmann op een zijlijn gemanoeuvreerd en uiteindelijk met een forse gouden handdruk de laan uitgestuurd. Het bankieren, bonussen en gouden handdruk maken hem multimiljonair.

Pas sinds relatief kort, enkele jaren, openbaarde zich een diepe en ernstige depressie. Een gemoedstoestand die zijn vrouw, dochter en eveneens hemzelf het leven zou kosten.

Een dochter van 24, die niet meer thuis woonde en daarom niet thuis was op het moment dat het drama zich voltrok, overleefd het drama. Het staat echter vast dat deze dochter een levenslang trauma zal overhouden aan het gebeuren.

De vraag die rest is hoe een ogenschijnlijk succesvol man, een miljonair die feitelijk niet meer hoeft te werken en zich geen zorgen hoeft te maken, die zelf zegt uit een heel warm nest te komen, een hele innige en warme band te hebben met zijn vrouw en kinderen en enkele jaren daarvoor nog bruiste van de (zakelijke) plannen en sociale en andere activiteiten, ertoe kwam om het grootste deel van zijn zijn gezin te vermoorden en erna de hand aan zichzelf te slaan.

Nu weten wij dat een depressie, alhoewel deze komt in diverse gradaties van licht tot zeer zwaar, en die met name in het laatste geval kan leiden tot suïcidaal gedrag, geen sinecuur kan zijn. Maar zodanig dat het kan leiden tot zo'n drama is gelukkig maar zeldzaam. Een depressie laat zich ook niet makkelijk begrijpen en doorgronden. En geen depressie is hetzelfde. Dat zijn zaken die wij allen vernemen en gelukkig maar weinige onder ons aan den lijve hebben ondervonden. En zoals gezegd is familiemoord om deze redenen gelukkig een zeldzaamheid. Maar het bestaat wel.

Speelde Schmittmann's geldingsdrang misschien een grote rol? Kon hij er niet mee leven dat hij geen voorname rol meer speelde in de zakelijke wereld en de wereld van het bankieren? Kon Schmittmann niet verwerken dat hij na jaren hard werken en trouwe dienst door de overheid uit zijn functie werd ontheven? Zijn er verborgen financiële problemen?

Het zijn vragen waar we misschien nooit antwoord op zullen krijgen. Het bizarre ook is dat we Schmittmann zijn gruweldaad nauwelijks aan kunnen rekenen. Niet alleen omdat hij vrijwel zeker niet tot zijn daad kwam uit haat maar uit liefde voor zijn gezin, maar ook omdat zijn daad vrijwel zeker voortkwam uit een ernstige ziekt waarvan wij het begin nog niet hebben weten te doorgronden. Het mag niet verhinderen dat de familie, maar ook buitenstaanders, met enorm veel vragen blijven zitten. Waarom benam hij niet zijn eigen leven maar moesten zijn vrouw en dochter ook sterven?

Uw gedachten hierover zijn zo goed of fout als ieders gedachten hierover. Het brengt de mensen helaas niet terug. De gedachten gaan uit naar de oudste dochters die plotsklaps wees werd en wiens leven nooit meer het zelfde zal zijn.

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2014/04/08/het-familiedrama-schmittmann/

Laat een reactie achter