«

»

Jun 06 2012

Bericht afdrukken

Test: Maggi Kruidenmixen

Maggi Kruidenmixen

Zoals u wellicht weet, anders vertel ik het u gewoon nog een keer, ben ik ooit zo’n 20 jaar of meer geleden proces operator geweest bij de Maggi fabriek in Amsterdam. Daardoor weet ik dat de producten van Maggi doorgaans van uitstekende kwaliteit zijn. Met zo nu en dan eens missertje.

Als Maggi dan ook een nieuw product op de markt brengt dan sta ik te popelen om het te testen. En dan blijkt dat het meestal niet echt om een nieuw product gaat maar om een oud product in een nieuw jasje. Zoals in geval van de potjes Maggi Kruidenmix voor Macaroni, Nasi en Chili Con Carne. Het is het oude vertrouwde product en het oude vertrouwde recept dat al een eeuwigheid bestaat, maar dan niet in een paar grams zakje maar in een wat grotere hoeveelheid in een potje.

Oude Maggi verpakkingenHet grappige is dat Maggi dit ‘nieuw’ wenst te noemen maar men eigenlijk terugkeert op de oude weg. In het verleden kocht je de producten van Maggi doorgaans in potten, pakken en blikken en in grotere hoeveelheden. En niet alleen van Maggi zoals u op de foto kunt zien.

Later, ik schat zo in de jaren ‘80 van de vorige eeuw, is men pas echt per dosering gaan verpakken. Er waren namelijk nog wel eens wat problemen met de houdbaarheid waardoor je de helft wel weg kon gooien.

Maggi en andere merken gingen ook zogezegd ‘met hun tijd mee’. Het werd er alleen niet goedkoper op want de verpakkingskosten alleen al zorgde voor een behoorlijke prijsverhoging. Wij konden ons vroeger thuis gelukkig prijzen, want wij hadden een kennis die bij Maggi werkte en zo konden wij nog lange tijd in feite horecaverpakkingen kopen in het winkeltje bij de fabriek op de Haarlemmerweg 331. En voor grote of niet zulke rijke gezinnen was dat een echt een uitkomst.

Het lijkt er een beetje op dat Maggi, nu dat er toch wel een hele forse crisis op komst is, wederom met zijn tijd meegaat door grotere verpakkingen aan te bieden. Weliswaar niet de kiloverpakkingen van weleer, want de genoemde potjes Kruidenmix bevatten slechts 120 gram product, maar dan toch. Echt voordeliger zijn de potjes, in verhouding tot de zakjes, echter niet. Voor een zakje mix betaalde je voorheen (of van een andere merk) circa € 0,60 voor 4 - 6 borden. De Potjes kruidenmix van Maggi, goed voor een 12 borden, kosten gemiddeld zo’n € 1,82 per stuk.

Nou moet ik wel bekennen dat je, als je het een beetje goed aanpakt, al snel meer dan 12 borden eten kunt maken met de potjes mix. Ik schat het zelf op circa 18 borden, maar het feit blijft dat je met deze grotere verpakking, financieel niets opschiet. Het voordeel zit ‘m vooral in het gebruikersgemak. Je kunt veel beter zelf doseren naar de eigen smaak. En ook het bewaren is veel beter. Want wie kent niet al die aangebroken zakjes mixen die je later toch weg zult gooien?

Wat ook prettig is aan de potjes is dat er weliswaar op staat waarvoor het bedoeld is, bijvoorbeeld voor de Chili Con Carne, maar dat je het uiteraard ook gewoon voor andere in dit geval ‘Mexicaanse’ gerechten kunt gebruiken. Je hoeft dan in feite niet voor ieder beetje ‘Mexicaans’ gerecht een ander zakje, pakje of potje te kopen want de kruiden is multifunctioneel.

Wat wel weer goed is van Maggi, en dat mis ik toch bij andere merken kruidenmixen, is dat men de smaken wel altijd heel goed weet te raken. Het voegt echt wat toe aan het eten. Zo moet ik bekennen dat ik de Chili Con Carne mix onlangs gebruikte om het gehakt van de Tortillachips Gehakt en Cheddarkaas Schotel uit de Oven op smaak te brengen. Mevrouw Veelkantie vroeg zich af of dat wel zou werken, of je dan wel de smaak zou benaderen die je verwacht van het gerecht, want het is natuurlijk geen Chili Con Carne. Achteraf constateerde ze dat het inderdaad wel werkt.

De Nasi mix, er is overigens ook een Bami mix maar die staat niet op de foto, gebruikte ik al eens om de Loempia’s op smaak te brengen toen bleek dat we geen bouillonblokjes meer in huis hadden. Ook toen vroeg mevrouw Veelkantie zich af of dat wel goed zou smaken. En wederom moest ze bij het proeven bekennen dat het inderdaad prima werkt en zelfs gewoon erg lekker is.

Ik heb het nog niet gedaan, maar ik denk dat ik de Macaroni mix prima kan gebruiken om een lekkere tomatensaus op smaak te brengen, en daardoor tal van kruiden overbodig zouden zijn.

Ik denk ook dat ik in de nabije toekomst nog eens ga experimenteren met onder andere deze kruidenmixen. Want ik kan me zo voorstellen dat je er ook best wel een mooie droge rub of een lekkere marinade van kunt maken voor bijvoorbeeld een lekker stukje vlees voor op de barbecue.

Wij vinden de Maggi potjes Kruidenmix dus wel een verrijking van onze keuken. We hopen ook dat Maggi, naast nu de Nasi, Bami, Chili Con Carne en Macaroni/ Spaghetti Kruidenmixen, ook nog andere mixen op de markt zal brengen. Natuurlijk zullen er altijd puristen zijn die een aversie hebben tegen koken uit potjes, pakjes of zakjes. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met name Maggi weet doorgaans een prima uitgebalanceerde kruidenmix op de markt te brengen waardoor het zelf moeilijk doen en tientallen kruiden in huis halen feitelijk overbodig is.

Natuurlijk zullen wij ook in de toekomst niet alleen uit potjes kruidenmix van Maggi of willekeurig welk ander merk koken. Maar zo nu en dan voor het gemak? Ik heb daar geen morele bezwaren tegen. Als alle mixen zo goed zijn als die van Maggi, deze potjes voorop, waarom dan niet, toch?

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2012/06/06/test-maggi-kruidenmixen/

10 reacties

Naar het reactie formulier

  1. MdJ

    Mhh. Het is dus meer “Voordeel verpakking” expres tussen haakjes.

  2. Gerrit Jan Dreijer

    Leuk, Nestle Amsterdam…ik kwam daar tot de verhuizing in 94 veel als elektromonteur. Tot nu toe de gezelligste fabriek waar ik ooit geweest ben. Ik vind het nog steeds jammer dat het naar Venray verhuist is. Waar was je operator? (lijn/gebouw?)

    1. Meneer Veelkantie

      Gerrit,

      Ik denk dat het dan ‘gebouw’ moet zijn. De mengmachines waren verdeeld over drie van de vier verdiepingen (onderste verdieping was de inpak), zoals je waarschijnlijk wel weet. Daar werden zo ongeveer alle grondstoffen gewogen, gemengd, bereid en gemalen. Uiteindelijk werd het in big bags opgevangen, getest en indien goedgekeurd ging het naar een afdeling op de eerste verdieping waar het in een soort van trechters in de betonnen vloer direct de verpakkingsmachines in werd gestort.

    2. Albert

      He gerrit jan,

      AVA? vd wansum? toen ledjes als spijkerschrift waar scada nu zijn werk doet,.. je benoemd de fabriek maar wat van de elektrische werkplaats boven joop de timmerman,…

      weet je dat nog allemaal???

      groet

      Albert

  3. MdJ

    Ik heb deze week zo’n potje gehaald voor bij de italiaanse maaltijd. Het is inderdaad wel handig. Maar ik vind dat de potjes best wat groter mogen zijn. Een grotere pot leek me veel handiger. Naja. De smaak was prima verder.

    1. Meneer Veelkantie

      MdJ,

      Mee eens. Ik ben ook van mening dat de grotere verpakkingen aanzienlijk veel goedkoper mogen zijn dan de kleinere verpakkingen. Dus dat men de besparing op de verpakkingskosten verwerkt in de prijs. Maar men zal de nieuwe verpakkingsmachines er wel snel uit willen hebben 😉

  4. Gerrit Jan Dreijer

    Ah, dat was dus niet gebouw C, van de maggi. Ik kwam veel in Amsterdam, soms maanden aan een stuk. Daarnaast waren vrijwel alle schakelkasten die daar stonden door mij gebouwd. Het gebouw met de mengers boven, de vacuümovens op drie, stortvloer en beneden de inpak was dat niet gebouw H?

    1. Meneer Veelkantie

      Gerrit,

      Ik weet niet welke letter de gebouwen hadden, maar ik heb omcirkelt (zie foto) waar ik werkte. En ik denk, afgaande op jouw woorden, dat het inderdaad gebouw H moet zijn geweest. Want je had op verdieping vier, waar het rode rondje staat, twee mengmachines (twee ramen) waarvan ik de mengmachine in de hoek bediende, en daarnaast zat de indamper van Aroma’s.  Tegenover de mengmachines stonden de smeltmachines voor rundervet waar ik aftapte om door de producten te verwerken en een plek waar we de pallets met grondstoffen parkeerde.

      Op de derde etage had eerst pal onder de mengmachines de molens die het product mengde, daarnaast had je inderdaad de vacuümovens in min of meer het midden waar de dikke aroma’s in werden gebakken. Tegenover de molens is later een granuleermachine gekomen. Even verderop aan de kant van de ovens en de mengmachines had je de plek waar alle gereedschappen en de onderdelen van o.a. de mengmachines werden gereinigd. Wat er pal tegenover de ovens zat weet ik niet meer precies, maar volgens mij stonden daar de karren met die lage bakken gebakken dikke aroma af te koelen of te wachten tot ze in de ovens konden. Daar schuin tegenover, tegen de linkerwand aan (gezien vanaf je gezicht naar de ovens) zat de warmtekamer waar onder andere het kippenvet vloeibaar werd gehouden en waar de machineonderdelen en de gereedschappen werden gedroogd.

      Op de tweede verdieping had je weer mengmachines die aan de mengmachines op de vierde en de molens op de derde verdieping verbonden waren. In die mengmachines voegde ik producten toe in de mengen die niet gemalen moesten worden. Zoals gevriesdroogde ui, ham, prei, enzovoort. Ik weet even niet meer wat er precies naast de mengmachines op de tweede verdieping gesitueerd was, maar daar tegenover werden de pallets met de basisproducten, waaronder kruiden en andere zaken in bulk, werden gezet om op de vierde gemengd te worden. Dan sleepte ik, of een andere procesoperator de pallets de lift in en plaatste deze op de vierde etage waarna ik aan het mengen kon beginnen. Helemaal aan het einde, dus in feite onder de warmtekamer op de derde verdieping, zat het kantoor en de kantine. Tegenover de mengmachines was een schuine luchtbrug naar de ruimte waar onder andere de kruidenkamer zat, waar bulkproducten werden opgeslagen en waar de pallets werden gestapeld met de producten die gemengd moesten worden.

      Op de eerste verdieping had je de opvang van de mengmachines, dus pal onder de mengmachines op de vierde, de molens op de derde en de mengmachines op de tweede etage. Daar ving ik dan de mengsels op en die werden dan door mij, en uiteraard andere procesoperators, opgevangen en naar het magazijn gereden via een andere luchtbrug naar het magazijn onder de tweede etage waar de pallets werden gestapeld met producten die gemengd moesten worden. Even verderop, naast de opvangmachines zat aan de overkant de plaats waar de big bags met product werden afgestort in de inpakmachines op de begane grond.

      Op de begane grond stonden dan alle inpakmachines met voornamelijk allemaal dames die de machines bediende en dergelijke.

      Het gebouw dat je schuin achter het gebouw ziet (zie de foto waarop ik aangegeven heb waar ik werkte) waar ik werkte was de aroma fabriek. Je weet wel, waar men het water zuiverde en kleurde men norit en dergelijke. Daar werd het donkere vloeibare spul gemaakt dat je wel uit de beroemde flesjes vloeibare Maggi kent.

  5. Gerrit Jan Dreijer

    Goh, daar was ik al weer het een en ander vergeten, zoals die luchtbrug, de kruidenkamer en het kantoor en kantine.
    Gebouw C, van de Maggi was in het begin een ramp als je daar een storing moest verhelpen, zo stonk het daar. Later was je er wel aan gewend, maar als ik ’s morgens 10 minuten daar binnen was geweest bleef je dat ruiken. Als ik dan ‘a avonds thuiskwam was het eerst wat m’n vriendin zei: “gebouw C?”.
    Jij bent kennelijk niet mee verhuist naar Venray, en ik kan je verzekeren dat iedereen die dat wel gedaan heeft heimwee heeft naar Amsterdam.

    Maar goed, we zitten je blog een beetje vol te kalken met een boel off-topic geleuter. Ik kwam hier alleen maar omdat ik ook zo’n wonderlijke BBQ had gekocht.

    1. Meneer Veelkantie

      Gerrit,

      Ik ben ook een hoop vergeten. Onder andere alle namen van mensen waarmee ik daar heb gewerkt. Maar ach, makketuut 😉

      Je mag op Veelkantie best off-topic leuteren. Ben niet zo moeilijk. Als het maar lollig is 😉

Laat een reactie achter