Test Knorr Wereldgerechten–Japanse Teriyaki
We hebben besloten om alle, 26 stuks in totaal op dit moment, Knorr Wereldgerechten voor u te testen. Een per week. We vergelijken Knorr Wereldgerechten niet met concurrenten of gelijksoortige producten, maar testen de gerechten op de smaak, kwaliteit, kwantiteit, originaliteit en op authenticiteit.
Het twaalfde gerecht dat wij proberen is Knorr Wereldgerechten – Japanse Teriyaki.
Teriyaki is geen gerecht maar een bereidingswijze. Een veelheid soorten vis en vleessoorten kunnen op de Teriyaki wijze bereid worden. Teriyaki heeft vooral betrekking op de saus dan wel marinade. De vis of het vlees bereid men door grillen of bakken in de marinade.
Er zijn grofweg twee methoden om een originele Beef Teriyaki, zoals het gerecht in het eggie heet, te bereiden. Dat heeft een relatie tot de wijze waarop je het vlees wenst voor te bereiden.
Dat is het vlees bakken op hoog vuur, of grillen op hoog vuur. Dat is het vlees eerst tot dunne plakjes of snippers snijden, of in z’n geheel bereiden en daarna snijden. Dat is het vlees eerst een uurtje marineren in de Teriyaki, of de Teriyaki later in de pan aan het vlees toevoegen.
Wat werkelijk origineel is, is moeilijk te zeggen want de methoden worden ook in de Aziatische keuken door elkaar gebruikt. Dat komt nogmaals omdat het bij Teriyaki nog niet zozeer om het soort vis of vlees gaat, maar sec en alleen om de saus dan wel marinade.
Wat je in ieder geval niet moet doen is het vlees, biefstuk in dit geval, bereiden zoals Knorr u dit op de verpakking voorschrijft. U kunt er dan namelijk donder op zeggen dat u hele taaie stukken biefstuk krijgt.
En dat is nou precies niet het idee van het gerecht. De biefstuk moet, of u het nou fijn maakt, er brokken of plakjes van maakt, of achteraf na het grillen of bakken pas snijd, heel kort schroeien om de malsheid te bewaren. En niet circa 10 minuten mee pruttelen met de overige volstrekt overbodige ingrediënten die Knorr u door de saus laat doen. Dat lange pruttelen komt overigens ook de groentes die u er van Knorr aan toe moet voegen niet ten goede. Die worden ook te zacht.
Later in de review, nadat ik eerst de wijze waarop Knorr wil dat u de Teriyaki bereid, geef ik u nog wat tips hoe u zelfs van deze nep-Teriyaki evengoed nog een fatsoenlijk gerecht kunt maken.
Eerst maar eens zien wat we van Knorr krijgen voor € 2,12.
U ziet:
- 1 zakje marinade à 23 gram
- 1 zakje Teriyaki saus à 45 gram
- 1 zakje rijst à 250 gram
De bereidingswijze volgens Knorr:
We hebben het gerecht op de wijze bereid die Knorr op de verpakking voorschreef. Wij raden u aan om dat vooral NIET te doen. Wij deden het wel omdat wij natuurlijk geacht worden om het gerecht zo te beoordelen als Knorr het bedoeld heeft. Maar tegen u zeggen we: vooral niet doen!
De alternatieve en betere bereidingswijze:
- Maak de saus aan volgens de bereidingswijze op het pak (voeg 200 ml water toe) en kook dit in een steelpannetje. Kook het in tot het een mooie beetje stroperige gladde en glimmende saus is. Wil het niet indikken of u heeft weinig tijd dan wel geduld, gebruik dan desnoods wat maïzena aangelengd met een twee eetlepels water en voeg dit toe aan de saus. Even aan de kook brengen en uw saus is een stuk dikker.
- Ondertussen zet u de rijst op. Of gooi dat zakje smakeloze niet gaar te krijgen rijst weg en kook wat lekkere originele mie (let op, dat zijn geen nestjes want dat is eigenlijk gewoon pasta, maar de lange verpakking met op spaghetti gelijkende mie). Kookt u wel de rijst van Knorr neem dan zeker 5 minuten langere kooktijd dan de verpakking van Knorr voorschrijft!
- Gebruik peultjes of suckersnaps uit het vriesvak. Doe deze met een eetlepel olie tezamen met de champignons en lente ui in een wok of koekenpan en roerbak dit even op hoog vuur tot het wat begint te garen. Leg nu de groente even opzij.
- Voeg nu de saus aan de biefstuk toe in de pan en direct daarna ook de inmiddels gewokte groente. Laat het geheel niet meer dan een minuut of twee even doorkoken en serveer het direct met de rijst of de mie als alternatief. Sprenkel er wat sesamzaadjes overheen en eventueel wat fijngesneden rauwe lente ui. Dat geeft wat extra smaak aan het gerecht.
Kijk, nu heeft u iets dat een beetje op een Beef Teriyaki lijkt. Heeft u zich scherp aan de kooktijden die ik hierboven adviseerde gehouden dan is uw biefstuk, voor welke vorm u ook koos, niet taai. Uw saus is veel smakelijker en lijkt tenminste op Teriyaki in plaats van een slap aftreksel (Knorr schrijft veel te veel water voor) ervan. U groentes zijn tenminste nog een beetje knapperig. Ofwel, u eet een stuk smakelijker dan dat u de bereidingswijze van Knorr zou hebben aangehouden.
Tot onze spijt hadden wij geen andere keuze, want zoals gezegd testen wij deze Japanse Teriyaki zoals Knorr het bedoeld heeft. En dan ziet het er zo uit:
Zeker, het ziet er voor het oog nog niet zo slecht uit. Sommige mensen zullen zelfs vinden dat het er heel goed uitziet. Maar vergelijk dit nou eens met de foto’s van echte Beef Teriyaki schotels in het begin van deze blogpost. Precies. Dit smaakt zoals het eruit ziet. Slapjes en taai.
We gaan beoordelen:
Het vlees: Het vlees was erg taai. 5 minuten bakken, 3 minuten meebakken met de groentes en ook nog eens 2 minuten meekoken met de saus is veel te lang voor biefstuk. Bovendien had het vlees los van de saus weinig tot geen smaak. 8 à 10 minuten marineren zoals Knorr voorschrijft is veel te kort om ervoor te zorgen dat de marinade tot het vlees door kan dringen en haar belangrijkste werk, buiten smaak afgeven moet het ook het vlees malser maken, te kunnen doen. Vandaar ook dat ik onder de alternatieve bereidingswijze u erop wijs dat het vlees minstens 30 minuten, en het liefst nog langer, moet marineren voordat u het gaat bakken of grillen.
De saus: De saus is slap en relatief smakeloos. Dat komt omdat Knorr u voorschrijft 350 ml water toe te voegen aan de saus. Dat zou geen probleem zijn als u de saus, zoals origineel de bedoeling is, in zou laten koken en zo zou reduceren waardoor de smaken sterker worden. U voegt dus 350 ml water toe aan een gerecht waarvan al voldoende vocht van het vlees en de groentes afkomt. Met andere woorden bent u, als u de voorschriften zou opvolgen, soep aan het maken in plaats van een lekker stevig gerecht. U bent dan ook de biefstuk aan het koken in plaats van bakken.
De groenten: Zou u zich aan de door Knorr voorgeschreven bereidingswijze houden dan is de groente te zacht en te gaar. Vandaar ook mijn advies om alle componenten los en sneller op een hoger vuur te bereiden dan Knorr u adviseert op haar verpakking, en daarna samen te voegen.
De rijst: Van de rijst die Knorr bij vrijwel ieder gerecht met rijst doet, namelijk met stukjes wortel, beginnen we een beetje simpel te worden. Het is namelijk een hele harde rijstkorrel die zich maar moeizaam echt gaar laat koken. Zeker niet binnen de tien minuten die Knorr voorschrijft. De rijst blijft dus hard en doet ook na langer koken nog altijd ongaar aan. En dat is niet lekker eten. De rijst is daardoor ook nog smakelozer dan normale witte rijst al van naturen is.
Hoeveelheid: Goed, u ziet het al… u krijgt, alle ingrediënten meegerekend ongeveer 300 gram voer per persoon naar binnen als u dit gerecht werkelijk door drieën zou delen. 1/3 daarvan is witte rijst met dat eeuwige snippertje wortel er doorheen. Voedingswaarde van de rijst is 0,0. Voedingswaarde van de rest van het gerecht zit wel goed, maar het blijft voor een volwassen kerel, zeker voor een jongeman in de groei, veel te weinig om zoden aan de dijk te zetten. Kortom, wederom slaat Knorr de plank volledig mis als het aankomt op het aanbieden van een goede maaltijd waarna je niet na een paar uurtjes weer trek hebt om de voorraad kast te plunderen. Wij trokken dus maar twee pakken uit het schap en verdubbelde bijna alle ingrediënten een keer.
Conclusie: U snapt dat onze conclusie bepaald niet mals is. Gelukkig betalen wij relatief weinig voor onze biefstuk (€ 8,95 per kilo) omdat wij zo onze adresjes hebben, maar stelt u zich eens voor dat u voor € 20,00 of meer euro per kilo biefstuk zou verklooien aan dit prutsgerecht! En aangezien ik u adviseer om met drie volwassen personen twee verpakkingen te kopen en te bereiden kan dit dus aardig in de cijfers lopen.
Nee, dit is absoluut één van de grootste missers van Knorr Wereldgerechten. In plaats van een mooi uitgesproken gerecht krijgt u van Knorr een slap aftreksel van iets dat in geen velden of wegen meer op het originele gerecht lijkt. Wij zullen dit gerecht dan ook NOOIT meer kopen!
Overigens laat ik een begroting van de kosten deze keer achterwegen. Want als u uw biefstuk in de reguliere handel moet kopen dan valt dit gerecht ver buiten onze doelstelling, namelijk betaalbaar koken. En zoals u begrijpt willen wij u sterk ontmoedigen om dit wanproduct van Knorr aan te schaffen. Het is het geld op geen enkele manier waard! Wij zouden dit gerecht om willen dopen tot Knorr Teriyakkes.
Zie ook:
- Test Knorr Wereldgerechten–Mexicaanse Taco’s
- Test Knorr Wereldgerechten–Russische Stroganoff
- Test Knorr Wereldgerechten–Chinese Kantonese Kip
- Test Knorr Wereldgerechten–Amerikaanse Kip Jambalaya
- Test Knorr Wereldgerechten–Chinese Beef Shanghai
- Test Knorr Wereldgerechten–Turkse Dürüm
- Test Knorr Wereldgerechten–Mexicaanse Burritos
- Test Knorr Wereldgerechten–Mexicaanse Enchiladas
- Test Knorr Wereldgerechten–Italiaanse Lasagne Bolognese
- Test Knorr Wereldgerechten–Griekse Kofta
- Test Knorr Wereldgerechten–Griekse Gyros
Laat een reactie achter