«

»

okt 17 2016

Geroosterde Surinaamse Kip met Surinaamse Javaanse Nasi

Let op! Recept voorziet in zowel op houtskool als in de oven bereiding!

Het is alweer een poosje geleden dat meneer Veelkantie energie genoeg had om een recept of iets anders voedselgerelateerd op deze site te plaatsen. Maar vandaag gaat het gebeuren! Want wij maakten zulke lekkere Surinaamse Kip, geroosterd boven houtskool, met Surinaamse/ Javaanse Nasi dat wij dit gewoon met u moeten delen.Deze keer beginnen wij voor de verandering maar eens met een foto van het kant en klare gerecht en daarna de benodigdheden, de voorbereiding en de bereiding. Dus… eerst hieronder maar eens de (vr)eetlust opwekkende foto!

surinaamse-kip-met-surinaamse-javaanse-nasi

Een klein excuusje op voorhand is wel gepast. Ik had het zo druk met bereiden en opdienen dat ik niet meer de kans zag om de boel een beetje netjes op het bord te arrangeren. Vandaar dat het er misschien een beetje rommelig uitziet.

Laat ons u niet langer ophouden en direct naar de voorbereiding voor het gerecht gaan! Wat heeft u allemaal nodig:

Benodigdheden voor de Kip (genoeg voor 4 personen)

 • geraspte-gember

  8 Kippenbouten met rugstuk (circa 2 kilo)

 • Geperste Knoflook (lekker makkelijk uit een potje)

 • Zonnebloemolie

 • 5 spice kruiden

 • Witte Peper

 • Suiker

 • Geraspte/ geperste Gember (ook in potje te kop)

 • Zoete Sojasaus/ Ketjap

 • Zoute Sojasaus/ Ketjap

Benodigdheden voor de Surinaamse/ Javaanse Nasi Goreng

 • Witte Rijst (ongeveer 1,5 koffiekopje per persoon)

  nasi-trafasie

 • Nasi Trafasie Goreng Boemboe

 • Eieren (ongeveer 8 stuks)

 • Zak Spekjes

 • Bakje of zakje Hamreepjes

 • Een flinke prei

 • Beetje verse Koriander

 • Peterselie of (liever) Selderie

 • Sambal

benodigdheden-nasi

Op bovenstaande foto ontbreken natuurlijk best wat ingrediënten. Uiteraard die voor de Kip want die hadden wij de dag ervoor al voorbereid zodat de marinade goed kon intrekken. De spekjes en de hamreepjes lagen nog in de koelkast.

Voorbereiding van de Surinaamse Kip (liefst op de dag ervoor)

Trim het overtollige vel en andere ongerechtigheden van de kip en was de kippenbouten en droog deze goed af.
Meng de Zoute Sojasaus (circa 6 tot 8 eetlepels) met de Zoete Sojasaus (circa 2 eetlepels), de Gerapste Gember (2 theelepels), Geperste Knoflook (circa 3 tot 4 theelepels), 5-Spice kruiden (circa 1 theelepel), Witte Peper (1 tot 1,5 theelepel), Suiker (2 tot 3 eetlepels) en een scheutje zonnebloemolie en meng dit goed. Marineer de Kippenbouten in z’n geheel (de kip niet hakken of snijden) zo lang mogelijk (liefst een hele nacht) in dit mengsel.

Bereiding van de Surinaamse Kip (in de oven of op houtskool)

Maak een mengsel van Zonnebloemolie en Roomboter om de huid van de Kippenbouten regelmatig in te smeren.

Bereiding van de Surinaamse Kip in de oven

U heeft geen zin, tijd of mogelijkheid om de Kip op houtskool te roosteren? Het kan ook in de oven!

U kunt dit gerecht ook in de oven maken! Verwarm de oven voor tot circa 180 à 190 graden. Maak een papje van Zonnebloemolie en (Room)Boter (om de kip mee in te smeren tijdens het roosteren). Wijf de huid van de Kippenbouten in met wat (fijngemaakt Zee)Zout en laat dit staan tot de oven op temperatuur is. Als de oven op temperatuur is plaats de kip dan boven een lekbak op het ovenrooster. Keer de kip om de circa 15 minuten om en smeer de Kippenbouten in met het Olie Boter mengsel. Draai de temperatuur van de oven na circa 30 à 40 minuten terug naar 150 à 160 graden terwijl u de kip in de oven laat staan. Blijf de kip regelmatig omdraaien en insmeren tot er wederom 30 à 40 minuten verstreken zijn. Controleer of de huid van de kip lekker krokant en donkerbruin is. Zo niet zet dan nog even kortdurend de grill van de oven aan maar blijf erbij en let op dat de kip niet verbrand. Een beetje zo hier en daar verbrand vel draagt echter wel bij aan de geroosterde smaak dus wees ook weer niet te voorzichtig. Haal de kip, als deze er naar uw zin uitziet, uit de oven en laat deze even afkoelen. Hak nu de kip in stukken en serveer het samen met de Surinaamse/ Javaanse Nasi.
Bereiding van de Surinaamse Kip boven houtskoolvuur

Eerlijk is eerlijk, de bereiding boven een houtskoolvuur (liever geen briketten vanwege de smaak) blijft toch de lekkerste methode met het meest authentieke resultaat. Het vereist echter wel een iets andere benadering. Vandaar dat ik in deze beschrijving ook de foutjes opneem die ik maakten. Want ook daar leren wij en u alleen maar van. Zo dacht ik, zoals u op de foto hieronder kunt zien, dat het slim was om drie warmte zones (2x heet aan de zijkanten en 1x koeler in het midden) aan te leggen gescheiden door een aluminiumfolie lekbak. Ik had de lekbak toch al gekocht omdat ik van voornemens was om de kip in de oven te bereiden. Maar het was zulk prachtig weer vandaag dat bereiding op houtkool mogelijk was. En zo’n kans laten wij, zeker gezien het feit dat het enorm bijdraagt aan de smaak en de authenticiteit van het gerecht, ons niet ontnemen. Bovendien zou de lekbak voorkomen dat de marinade en het vet van de kip op de hete houtskool zou lekken en er zo brand zou ontstaan in de barbecue. En dat werkte ook aanvankelijk buitengewoon goed.

Waarmee dit suffertje echter geen rekening had gehouden is dat het zo heet werd, vele malen heter dan in de oven, in de barbecue dat de kooltjes dwars door de aluminiumfolie lekbak heen branden. Resultaat was dat de in de lekbak opgevangen marinade en het vet van de kip door de doorgebrande gaten zo over de gloeiend hete kolen stroomde. Met als gevolg een enorme brand in de barbecue. Met veel pijn en moeite heeft meneer Veelkantie, bijgestaan door dappere brandweercommandante mevrouw Veelkantie, de Kippenbouten weten te redden van een onvermijdelijke crematie. Na de uitslaande brand heb ik de bak verwijderd en konden wij de roostersessie gelukkig weer gewoon voortzetten. Gelukkig bleef de brandschade op de kip buiten de verzekeringscriteria dus was de kip nog wel gewoon eetbaar. En hoe! Advies is dus: gebruik geen aluminiumfolie lekbak… of gebruik een lekbak in de barbecue van metaal!

kippenbouten-op-de-bbq

Afijn, dit allemaal even terzijde. Bij het roosteren op de barbecue boven houtskool gaat u ietsjes ander te werk. Zodra het houtskool mooi gloeit en lekker heet is legt u de Kippenbouten naast de hete zone(s) op het rooster. Dus niet direct boven de gloeiende kooltjes want dan verbrand de marinade binnen enkele minuten en heeft u door het lekkende vet een vreugdevuur in plaats van een roostersessie. Kortom, u roostert de Kippenbouten indirect zoals ze dat noemen. Als u dit Kippenbouten mooi verdeelt heeft op het rooster dan smeert u de bouten even in met het Olie en Boter mengsel en sluit de deksel van de barbecue. Na circa 15 minuten mag de deksel weer open, smeert u de Kippenbouten nogmaals in met het Olie en Boter mengsel, en draait u de Kippenbouten om. U herhaalt dit totdat er circa een uur verstreken is. Dan kunt u even in de kip prikken om te zien of deze mooi gaar is. Als u er met gemak doorheen prikt dan is dit een teken dat de kip prachtig gaar is en het van de botjes af zal vallen. En dat is precies wat wij willen. Mocht de huid niet krokant genoeg zijn dan kunt u de kip heel even direct boven de kooltjes leggen maar blijf erbij en check zeer regelmatig of de kip niet verbrand! Dat kan echt binnen een minuut gebeurd zijn! Dus pas goed op! Echter, ook en zeker bij het roosteren boven houtskool gaat op dat als het vel van de kip een heel klein beetje zo hier en daar licht ‘verbrand/ geschroeid’ is dat dit bijdraagt aan de intensere roostersmaak en aan de authentieke barbecue smaak van het gerecht.

Bereiding van de Surinaamse/ Javaanse Nasi

Terwijl de Kippenbouten op de barbecue liggen te garen kunt u de Nasi bereiden. Het is echter wel raadzaam, zo ondervond meneer Veelkantie aan den lijve na eerst als een bezette gek heen en weer gerent te hebben tussen de keuken en de tuin, dat iemand even een handje helpt bij het insmeren en draaien van de Kippenbouten terwijl u zich ontfermt over de Nasi. Gelukkig heb ik mijn steun en toeverlaat mevrouw Veelkantie, dus bij ons is het goed geregeld!

De bereiding van de Nasi is bepaald geen raketwetenschap. De rijst heeft u uiteraard al veel eerder gaargekookt en zo nu en dan omgeschept om een mooi droge losse korrel te krijgen. En staat dus klaar om verwerkt te worden in de Nasi.

Om te beginnen maakt u een mengsel aan in de wok van alle ingrediënten behalve de rijst. U breekt de 8 eieren in de wok in een beetje olie en roert dit om tot dit mooi losgebakken is. Dit legt u vervolgens even apart op een bord om later weer toegevoegd te worden. Vervolgens doet u de spekjes in de wok en bakt deze bijna gaar op een niet al te hoog vuur. U gaat later de rijst plus het mengsel nog flink bakken en dan garen de spekjes vanzelf door. Aan de spekje voegt u vervolgens (allemaal naar smaak) de Sambal, een beetje Gember, wat Knoflook, wat Sambal en 1,5 tot 2 eetlepels van de Nasi Trafasie toe. Dit mengt u tot het mooi warm en licht gegaard is. Nu voegt u ook de Prei toe en een deel van de Selderie en een paar plukjes Koriander. U schept dit weer mooi om tot de Prei eveneens licht gegaard is. Nu voegt u de losgebakken Ei toe en mengt het geheel nog eens door. Haal de wok van het vuur en gooi het mengsel over in een bak om het even te bewaren. Doe wat Zonnebloemolie in de wok, warm dit op, en kieper vervolgens de rijst in de wok.

Schep de rijst in de wok om, op middelhoog vuur, en bak dit lichtbruin en voeg de Hamreepjes toe zodat deze een beetje mee kunnen garen. Schep de boel goed om en voeg nu beetje bij beetje het mengsel van de Spekjes, Eieren, Sambal, Gember, Knoflook, Nasi Trafasie en Prei toe aan de Rijst en Hamreepjes. Ondertussen schept u natuurlijk telkens het toegevoegde mengsel door de Rijst met Hamreepjes. Doe nu ook het laatste beetje Selderie bij de Nasi en schep de boel nog eens om. Zodra het mengsel in z’n geheel verwerkt is in de gebakken rijst proeft u of het allemaal lekker op smaak is. Kan het nog wat smaak gebruiken voeg dan nog wat van de Nasi Trafasie toe (daarin zitten alle specerijen die u verder nog nodig heeft) en meng het geheel goed door. Proef opnieuw en herhaal indien nodig deze stappen. Laat ook altijd een ander even proeven want smaken kunnen onderling erg verschillen. Zo hou ik van heel pittig en ben ik een echte zoutbek terwijl mevrouw Veelkantie van milder en minder zout houdt. Is alles naar uw zin dan is de Surinaamse/ Javaanse Nasi klaar. Draai het vuur onder de wok uit en plaats een deksel of wat aluminiumfolie over de pan om de boel wat af te laten koelen maar wel warm genoeg te houden. We gaan ons weer ontfermen over de Kip!

Opdienen van de Surinaamse/ Javaanse Nasi en de Surinaamse Kip

Als u het allemaal een beetje goed getimed heeft is de Kip inmiddels ook klaar. Haal de Kip van de barbecue en laat deze even wat afkoelen. Geef één van uw kinderen een schop onder zijn hol en laat hem/ haar de tafel dekken. Zodra de Kippenbouten een beetje afgekoeld zijn hakt u de onderste knokkel van de Kippenbouten, die is toch oneetbaar, en hakt u de rest van de Kippenbouten over de breedte in repen van circa 1,5 tot 2 centimeter dik. Schep een lekkere hoeveelheid Nasi op een groot bord en plaats op of naast de Nasi twee, voor volwassenen, of één, voor jongere kinderen, in repen gehakte Kippenbouten. Ga zelf als laatste aan tafel, kijk even om u heen hoe de anderen hun vingers opeten bij uw hoogstandje, vraag een keer of 20 aan uw tafelgenoten of ze het wel lekker vinden (als is het maar om ze te pesten), beklaag u erover dat ‘het toch niet helemaal aan uw verwachtingen voldoet (terwijl u weet dat ze het heerlijk vinden)’, pak een stuk kip, neem een hap nasi, en stop met zeuren. Swadish Khanna (is Sranang voor Eet Smakelijk)!surinaamse-kip-met-surinaamse-javaanse-nasi

Permanente koppeling naar dit artikel: http://veelkantie.nl/blog/2016/10/17/geroosterde-surinaamse-kip-met-surinaamse-javaanse-nasi/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *